Door de zachte, niet vissige smaak is het een toegankelijke vissoort voor iedereen, ook voor kinderen. Tilapia is ook een goede bron van vitamine B12 (belangrijk voor energie en mentale gezondheid), selenium, niacine (vitamine B3), fosfor en kalium.Tilapia bevat meer magnesium en ijzer dan zalm.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Kweekvissen in Nederland
Nederland kweekt paling, meerval, claresse, forel, tilapia, snoekbaars, tarbot, garnaal, steur en yellowtail kingfish. De vissen leven in gesloten systemen.
Pangasius, ook wel panga of Aziatische tong genoemd, tilapia en zalm zijn de belangrijkste geïmporteerde kweekvissen in Nederland, meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in 2012.
Kabeljauw en pangasiusfilet zijn beide heerlijke vissoorten om te bakken. Kabeljauw smaakt iets 'vissiger' en is wat steviger.Pangasius is minder vet en een stuk voordeliger.
Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Tilapia wordt vooral gekweekt in Indonesië, China en Midden-Amerika. Hier leeft de vis in grote (vulkanische) meren, waarvan het water continu gecontroleerd wordt op waterkwaliteit en zuiverheid.
De tilapia vis is tegenwoordig erg populair in Europa als consumptievis. Deze vis wordt ook wel de “Nijlbaars” genoemd vanwege zijn oorsprong in de Nijl en andere rivieren in Afrika.
Tilapia is een zoetwatervis die deel uitmaakt van de familie van de Cichlidae of de baarsachtigen. Deze vis kan tot 45cm groot worden en tot 2,5kg wegen. Tilapia's werden voor het eerst gekweekt in meren en bekkens door de Egyptenaren, meer dan 3000 jaar geleden.
Tilapia die op de Europese markt verkocht wordt, wordt gekweekt volgens twee verschillende methodes: enerzijds is er de intensieve kweek in drijvende kooien of kweekvijvers in Zuid-Amerika, Azië en Afrika; anderzijds is er de kweek in gesloten circuits die in Europa bedreven wordt.
In normale omstandigheden is tilapia een vegetariër met voornamelijk plankton op zijn menu.Wanneer de nood echter hoog is, kan hij omnivoor worden en zowat alles eten dat hem kan voeden.
Het voorkomt hart- en vaatziekten
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Hoewel tilapia in zowel zoet als brak water kan opgroeien, zwemt de vis vooral in zoet water. De soort komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika, maar is door de mens uitgezet in andere werelddelen. De meeste tilapia die gegeten wordt in Nederland is afkomstig uit kwekerijen.
Tilapia's zitten boordevol antibiotica en worden soms genetisch gemanipuleerd om sneller te groeien. Tilapia zou kanker kunnen veroorzaken: de vis kan tot 10 keer meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan andere vissoorten, waaronder dioxine.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
Victoriabaars is geliefd vanwege zijn stevige structuur en witte visvlees. De smaak van Victoriabaars is te vergelijken met die van tilapia: een milde, niet vissige smaak. Daardoor is het een toegankelijke vissoort.
Een volwassene zou levenslang tussen de 3.4 en 166 kg per dag van de afgekeurde pangasius kunnen eten zonder nadelige effecten. Je kunt dus eigenlijk concluderen dat de pangasius die wel in de supermarkten te koop is al helemaal niet schadelijk voor je gezondheid kan zijn.
Alaska koolvis is een goed alternatief voor mensen die geen groot visliefhebber zijn. Het witte tot lichtroze vlees is bijzonder mals en mild. Dat maakt de magere vissoort zeer toegankelijk als 'gezonde voeding optie'. Alaska koolvis is rijk aan eiwitten, vitaminen, mineralen, jodium en omega-3 vetzuren.
Medewerkers van Regal Springs fileren de tilapia, vriezen het in en verpakken de vis. Het invriezen van de tilapiafilets direct na verwerking zorgt voor maximale versheid, behoud van voedingswaarde en veiligheid van het product én minimale derving.
De kweek van pangasius vindt voor het belangrijkste deel plaats in de Mekong Delta in Vietnam en in mindere mate onder andere in Laos, Cambodja, China, Indonesie en Thailand.
Leefomgeving. Pangasius pangasius komt voor in zoet en brak water. Het verspreidingsgebied beperkt zich tot de tropische gebieden in Azië, zoals de grote rivieren in India en Myanmar en de Mekongdelta in Vietnam waar de temperatuur van het water tussen de 23 en 28°C is.
Wist u trouwens dat tilapia wordt ook wel “strontmond” wordt genoemd door de kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen. Hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert. Ook haai is 'te vermijden'.
Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's, dioxines en PFAS. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het vetweefsel van de vissen.
Het kabeljauwbestand in de Noordzee staat al langer onder druk, wat ook het succes van de pangasius verklaart. Kabeljauw is optimaal van juni tot en met oktober. Het verschil met pangasius is dat Kabeljauw meer smaak en een vastere structuur heeft. Een filet van 100 gram bevat 72 kcal, en 0,6 gram verzadigde vetten.