Foeyonghai invriezen: kan dat? Foe yong hai kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Gebakken eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, daarom kun je de eieren beter vers bakken als je Foe yong hai wilt eten.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca. 10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang). Of je warmt de rijst en saus op in de magnetron, ca. 4-6 minuten op 600 Watt.
In de koeling bij 4°C is de babi pangang ongeopend 5 dagen houdbaar na aankoop. In de vriezer bij -18°C is de babi pangang maximaal 1 maand houdbaar na aankoop/ontvangst. Zorg dat u het vlees meteen na aankoop/ontvangst invriest.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn. Restjes kunnen langer bewaard worden, maar dan wel in de vriezer.
Chinese foe yong hai is een omelet gevuld met groenten en naar wens kip, vlees of garnalen, geserveerd met een zoete tomaatachtige saus en witte rijst. Het is afgeleid van een eiergerecht uit Shanghai met daarin ham of kip, dat in plakjes wordt geserveerd.
Vlees. Varkensvlees in Jasje en Zoetzure Saus (Ku Lu Yuk)
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Instructies. De nasi, de bami of de nasi goreng af laten koelen tot op kamertemperatuur. Doe de nasi in porties in een diepvriesbak of diepvrieszak.
Kun je klaargemaakte bami invriezen? Absoluut. De meningen zijn wel verdeeld over de smaak en textuur van bami na het invriezen. Wij adviseren om extra ingrediënten als groenten en vlees separaat in te vriezen en de bami op de dag zelf te bereiden.
Het advies is om gerechten van Chinees-Indische restaurants niet nogmaals op te warmen. Ook als je de rijst invriest is het belangrijk het eerst goed af te koelen. Je kunt het daarna 3 maanden in de vriezer bewaren.
Het hangt er echt van af wat voor soort gerecht het is, maar over het algemeen zou het 2 of 3 goed moeten zijn na aankoop in een restaurant. Zorg er alleen voor dat je de juiste hygiënische routines volgt, zoals handen wassen voor je ingrediënten aanraakt, en bewaar ze goed in een luchtdichte verpakking !
Foe yong hai kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Gebakken eieren worden rubberachtig van textuur als je ze invriest, daarom kun je de eieren beter vers bakken als je Foe yong hai wilt eten.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Ja, net als de meeste kliekjes kun je bami goreng prima invriezen (bij -18 graden Celsius). Je kunt de kliekjes dan zo'n drie maanden bewaren.
In de vriezer kun je nasi goreng maar liefst drie maanden vers houden. Ook voor de vriezer geldt: zorg voor een goede, luchtdichte verpakking en zet de restjes binnen twee uur in de vriezer, maar laat ze wel goed afkoelen.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Laat producten snel afkoelen
Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk. Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet.
Tjap tjoy betekent letterlijk gemengde (tjap) groenten (tjoy) en is een vernederlandst Chinees gerecht gemaakt van, inderdaad, gemengde groenten – vaak paprika, komkommer, taugé, wortel en champignons – gebakken met naar wens kip, varkensvlees, rundvlees of tofu in een milde, zoutige saus.
En wat is dan erger: patat of de Chinees? Als van de Chinees alleen gestoomde kip met groenten wordt besteld, is dat de beste optie. Voor wie meer zin heeft in witte rijst, satésaus en zoete gerechten als foe yong hai en babi pangang, is een frietje zonder mayonaise qua vitaminen en vezels nog niet zo'n slechte keuze.
Gezond uit eten bij de Chinees
foe-yonghai met garnalen of krab. tjaptjoi met kip of ossenhaas. varkens- of ossenhaas met oesterketjap op paprikasaus. gepocheerde vis met Chinese paddenstoelen.