De meeste cavia's vinden het fijn om aan hun neus geaaid te worden. Beweeg je hand rustig onder de buik van je cavia om hem op te tillen. Je andere hand hou je onder zijn billen.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes. Lees verder voor meer tip over het content houden van uw cavia's.
Obstakels, tunnels en buizen
Cavia zullen maar wat graag door de tunnels lopen en rennen. Om het extra leuk te maken kunt u wat lekkers verstoppen in de tunnels zodat uw dieren moeten rondsnuffelen: een uitstekende manier om uw cavia't te vermaken waarbij ze ook nog beweging krijgen.
Vooral wortel, andijvie, en bleekselderij zijn voedingsrijk en vindt je cavia heerlijk. Daarnaast zijn het de harde groentes die ervoor zorgen dat de tandjes kort blijven. Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia's en boordevol vitamines en mineralen zitten.
Zeuren. “Ik vind dit niet leuk.” Met een zeurend geluid willen cavia's duidelijk maken dat ze iets wat u of een andere cavia doet, niet leuk vinden. Tjilpen. Dit is misschien wel het meest onbegrepen geluid dat cavia's maken.
Naast knuffelen is het ook heel leuk om met uw cavia's te spelen. U kunt bijvoorbeeld speeltjes in hun ren leggen, ze hun favoriete snacks geven of een tuigje voor ze kopen zodat u een wandelingetje met ze kunt maken in de tuin. Cavia's zijn erg vermakelijke dieren.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Je mag je cavia een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenten, fruit en verse kruiden geven. Geef je cavia geleidelijk aan groenten aangezien hij last van zijn darmen kan krijgen. Koolsoorten, ijsbergsla en komkommer kunnen diarree veroorzaken. Je kan je cavia witlof, paprika, tomaat, selderij en andijvie geven.
Geef geen prei, uien, bieslook, bonen, erwten, maïs en kool, dit kan voor teveel gasvorming in de buik zorgen. Hooi en groenvoer kunnen worden aangevuld met een kleine hoeveelheid droogvoer: maximaal 1 a 2 theelepels pelletvoer of gemengd voer voor cavia's. Een jonge cavia (tot 6 maanden) mag eten wat hij wil.
Cavia's houden namelijk erg van muziek. Ze hebben zelfs bepaalde voorkeuren! Als u weet welke muziek uw cavia fijn vindt om naar te luisteren, kunt u hem daar natuurlijk mee verblijden. Maar wees ook voorzichtig, want cavia's hebben gevoelige oren.
Verder zijn cavia's met een schoon en ruim hok, dagelijks een pluk hooi, wat groente, water en voer zijn zij tevreden. Wel vraagt de cavia veel aandacht van zijn baasje of bazinnetje: knuffelen, borstelen en spelen behoren tot de dagelijkse verzorging.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt. Aai met de haren mee naar achteren, vanaf achter de oren naar achteren. Blijft hij zo brommen, dan is hij waarschijnlijk niet zo'n knuffelkont.
Als uw cavia van u houdt zal u een van de favoriete 'veilige plekjes' worden. Ga rustig op de grond zitten en uw cavia zal bij u op schoot komen zitten.Gaat u liggen, dan zal uw cavia over u heen wandelen.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
De meeste cavia's en konijnen zijn gek op stukjes banaan. Je kunt ze kopen in kleine potjes of zakjes, in schijfjes of gebroken stukjes. Deze stukjes zijn meestal gebakken in olie (vaak kokosolie), waardoor het een erg vet hapje wordt. Geef ze dus met mate en niet aan dikke dieren.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood.Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Ook mogen ze nooit in direct zonlicht staan, in verband met oververhitting. De optimale temperatuur is tussen de 18 en 26 graden. Cavia's kunnen niet tegen koude, warmte of regen. In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden.
Het is belangrijk dat je cavia iets te doen heeft en zich niet gaat vervelen. Vaak as cavia's zich gaan vervelen gaan ze aan de tralies knagen of als ze een keer loslopen gaan ze aan meubels knagen. Er zijn verschillende soorten speeltjes voor cavia's: Tunnel: Dit is een erg leuk speeltje voor een cavia.
Van nature leven cavia's in groepen, waardoor er altijd wel wat te beleven valt. Cavia's die alleen in een saai hok leven, zullen zich dan ook al gauw gaan vervelen.
Cavia's hebben een uitgebreid taalrepertoire. Ze brengen hun gevoelens over door middel van geluiden en lichaamstaal. Ben jij ook benieuwd wat jou cavia's je te vertellen hebben?
Praat zachtjes tegen je cavia. De meeste cavia's vinden het fijn om aan hun neus geaaid te worden. Beweeg je hand rustig onder de buik van je cavia om hem op te tillen. Je andere hand hou je onder zijn billen.
Sommige cavia's likken tevens de huid van mensen. Dit kan verschillende betekenissen hebben. Ze kunnen het doen uit genegenheid, dan voelen zij zich op hun gemak bij de persoon. Het kan ook simpelweg te maken hebben met de deur van de hand, mogelijk ruikt het naar eten.
Als u ziet dat uw cavia in de lucht springt en rondrent, dan betekent dit dat u een heel gelukkig dier heeft. Als u dit gedrag ziet is er dus geen enkele reden tot zorgen - het is juist een heel goed teken. Een cavia zal dit gedrag waarschijnlijk laten zien als u hem net vers hooi of zijn favoriete voer heeft gegeven.