Atropine ontspant de spieren van de iris en verwijdt zo de pupil. Het verhindert ook de werking van de oogspieren die nodig zijn om scherp te zien. Artsen schrijven atropine in het oog voor bij ontstoken ogen en bij oogonderzoek.
Wanneer atropine in een hoge dosis via de mond wordt ingenomen is het een giftige stof. Het mag daarom niet opgedronken worden. Atropine als oogdruppel wordt echter al eeuwenlang gebruikt. In verschillende grote studies waarbij atropine als oogdruppel langdurig werd gebruikt, werden geen ernstige gevolgen gezien.
De wijde pupil en dus de overgevoeligheid voor licht verdwijnt langzaam na het stoppen met het druppelen, maar kan nog 24 tot 48 uur aanhouden. Ook het wazig zien houdt meerdere uren aan voordat het langzaam verbetert.
Atropine verwijdt de pupillen en legt het accommodatievermogen stil. Hierdoor kan de brilsterkte beter worden bepaald en kan de oogarts de binnenkant van het oog beter bekijken. Atropine wordt gebruikt bij de behandeling van een lui oog ter vervanging van de oogpleister.
De werkingsduur van de pupilverwijding is afhankelijk van het gebruikte middel: tropicamide heeft de kortste werkingsduur (5-8 uur), gevolgd door cyclopentolaat (Cyclogyl, 24 uur tot soms enkele dagen), homatropine (6 uur tot 4 dagen) en atropine (1-2 weken).
Atropine is pas na twee weken volledig uitgewerkt. Als u stopt met de behandeling zijn de pupillen daarom nog 2 weken groter dan normaal. Scherp stellen is echter al een dag na het stoppen van de behandeling normaal. Om deze reden is het belangrijk om de behandeling niet een dag over te slaan.
Soms worden er pupilverwijdende oogdruppels gebruikt waardoor u gedurende ongeveer 2 uur minder scherp ziet. Autorijden na dit onderzoek wordt dan ook sterk afgeraden. Ook is het raadzaam een zonnebril mee te nemen i.v.m. lichtgevoeligheid van de ogen na het druppelen.
Atropine ontspant de spieren van de iris en verwijdt zo de pupil. Het verhindert ook de werking van de oogspieren die nodig zijn om scherp te zien. Artsen schrijven atropine in het oog voor bij ontstoken ogen en bij oogonderzoek.
Atropine verhoogt de sinusfrequentie, en de sinoatriale en AV-geleiding. Het hartritme verhoogt gewoonlijk, maar er kan eerst bradycardie optreden. Werking: intraveneus na 2–4 minuten (effect op hart), intramusculair na circa één uur (effecten op hart, zweet- en speekselproductie).
Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken. Ook kunnen ze pijn in of achter het oog veroorzaken. Soms wordt na druppelen het oog rood, of wordt de pupil nauw. Tabletten kunnen bijvoorbeeld maagklachten geven, verminderde eetlust, of tintelingen in handen of voeten.
Plotseling wazig zien kan ontstaan door een netvliesloslating, een bloeding in het glasvocht of een afsluiting van een bloedvat in het oog (een oogader of een oogslagader). Inwendige oogontsteking > Ook bij een inwendige oogontsteking (uveïtis) kunt u wazig gaan zien.
Wazig zien met één oog
Wazig zien komt meestal aan beide ogen voor, maar het kan ook zo zijn dat je met één oog wazig ziet. De oorzaak is vaak een probleem met de bloedvaten, waardoor het netvlies niet genoeg zuurstof krijgt. Zo kan een bloedpropje een bloedvat in je oog blokkeren, wat wazig zicht veroorzaakt.
Kun je grote pupillen wegkrijgen? Je kunt grote pupillen na alcohol of drugs niet zomaar wegkrijgen. Je pupillen worden nauwer als je in het licht kijkt. Er bestaan ook oogdruppels die de pupillen vernauwen, maar artsen zullen die niet voorschrijven om grote pupillen bij drugsgebruik tegen te gaan.
Heb ik een recept nodig? Atropine wordt al eeuwenlang gebruikt. Om in te nemen is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Atropinedrank FNA.
Myopie wordt veroorzaakt door een refractiefout in het optische systeem van het oog. Door een te lang oog of een te sterke ooglens wordt de afbeelding scherp wordt geprojecteerd vóór het netvlies. Met behulp van een negatieve (min) lens kan dit verholpen worden.
Naast symptoombestrijding kan met behulp van medicijnen en gedragsinterventie de ontwikkeling van myopie geremd worden, maar het terugdraaien van ontstane bijziendheid is (nog) niet mogelijk. Zoals bij veel aandoeningen geldt daarom ook voor myopie dat voorkomen beter is dan genezen.
In deze gevallen kan atropine zowel intraveneus als intramusculair toegediend worden, waarbij de intraveneuze toedieningsvorm binnen enkele seconden tot minuten zijn maximale effect al bereikt, in tegenstelling tot intramusculaire toediening.
Hierbij kunnen bradycardieën voorkomen (sinusbradycardie of nodaal-escaperitme), naast hypertensie en een mogelijk abnormaal ademhalingspatroon. Ook kan er bij een verhoogde intracraniële druk compressie optreden van de hersenkernen waaruit de nervus vagus ontspringt. Hierdoor is atropine niet meer effectief.
Na het innemen van Azathioprine kunt u last krijgen van: Misselijkheid, overgeven, minder eetlust, buikpijn (bovenbuik) en diarree. Door de Azathioprine voor het slapen gaan te nemen, kunt u misselijkheid en overgeven voorkomen. U kunt ook uw maaltijden nemen op momenten dat de klachten minder zijn.
Uw arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken. In het algemeen is dit enkele dagen tot 2 weken. In sommige gevallen moet u dit medicijn langdurig gebruiken.
Meestal is de kuur enkele dagen tot niet meer dan 2 weken. Soms hoeft u het medicijn maar eenmalig te gebruiken. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt, ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer.
Het vermindert ontstekingsverschijnselen, waardoor klachten als jeuk, roodheid en zwelling afnemen. Artsen schrijven het voor bij oogontsteking en ontstoken ogen door allergie.
Meestal worden de pupillen na ongeveer 8 uur weer normaal. Maar soms kan het tot wel twee dagen duren. Maar er zijn mensen die 'vreemde klachten' ervaren nadat ze XTC hebben gebruik. Sommige mensen zien figuurtjes, kleuren, bewegende deeltjes of ruis als de XTC is uitgewerkt.
Tijdens het onderzoek wordt u gedruppeld. Deze druppels zorgen ervoor dat u een grote pupil krijgt en deze niet meer reageert op licht. U wordt daardoor tijdelijk lichtgevoeliger.
Oogonderzoek. Atropine-oogdruppels worden gebruikt om de iris in het oog te ontspannen. Hierdoor kan de oogarts bepaalde metingen uitvoeren en het oog makkelijker onderzoeken of opereren. Meestal gebruiken artsen hier echter druppels voor die minder lang doorwerken.