Baklava bevat relatief veel vet en veel suiker, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld appeltaart, zegt diëtist Berdien van Wezel. "Van dit soort vetrijke lekkernijen kun je best veel eten zonder je snel vol te voelen. Het gevaar is dat je niet één stukje neemt maar drie.
Er zit 7,4 gram vet in 1 stukje (30 gram) baklava, waarvan 2,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Eén kilo gewichtstoename staat ongeveer gelijk aan 7,000 calorieën. Als je twee weken lang elke dag 500 calorieën extra eet, kom je één kilogram aan. Je kan je dagelijkse energie-inname ophogen door zes keer op een dag te eten en gezonde energierijke producten aan je eetpatroon toe te voegen.
Baklava is een knapperige, zoete Griekse lekkernij bestaande uit glimmende laagjes filodeeg met daartussen fijngehakte noten, overgoten met een zoete honingsiroop. Het wordt in Griekenland verkocht in bakkerijen, gebakswinkels en in de supermarkt.
Baklava is een dessert dat afkomstig is uit landen in de Balkan en het Midden-Oosten. Het woord baklava is voor het eerst in 1650 gebruikt en is afgeleid van het Perzische woord باقلبا (bāqlabā) wat 'opstapelen' betekent.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog, en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar.
Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 calorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava. Diëtist Van Wezel legt daar wel bij uit dat als je na een groot feestmaal, zoals tijdens het Suikerfeest, meteen weer terug gaat naar je oude ritme van bewegen.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Hoeveel je hier verbrand verschilt per persoon, het hangt namelijk af van je gewicht. Vermenigvuldig je gewicht met 0,9 en je weet hoeveel jij tijdens jouw nachtrust verbrand. Het zijn misschien niet de hoogste getallen die je verbrandt, maar het laat wel zien dat je met niks doen ook calorieën verbrand.
Dat heeft te maken met de smaak en ingrediënten die niet allemaal in Nederland verkrijgbaar zijn", zegt Yilduz. Ook ondernemer Can van de baklavabakkerij haalt zijn pistachenoten uit Turkije. De prijs ligt volgens hem op dit moment op de 41 euro voor een kilo, wat de baklava duur maakt.
Oordeel: Terecht wordt de baklava van Şerifoğlu als een smaaksensatie aangeprezen. Deze krokante traktatie lijkt wel een knapperig gebakje dat uiteenvalt en smelt in je mond. Verrukkelijk!
Wat maakt baklava zo lekker
Laagjes filodeeg, gescheiden door gesmolten boter en olie met (soms af en toe) een laag gehakte noten als pistache of walnoot. Nadat het in de oven is geweest, wordt het overgoten met zoete siroop, waar bijvoorbeeld rozenwater, honing of oranjebloesemwater aan toe is gevoegd.
Grieks zoet toetje met walnoten en filodeeg. Baklava is een soort gebak dat in veel keukens van het Midden-Oosten en de landen van het voormalige Ottomaanse Rijk voorkomt. Het deeg is gemaakt met filodeeg en het bevat noten, meestal hazelnoot of walnoot, en krijgt zijn zoete smaak door honing of suiker.
Baklava (Turks: baklava Grieks: Μπακλαβάς; Azerbeidzjaans: Paxlava; Arabisch: بقلاوة, baqlāwaḧ; Armeens: փախլավա ,pʼaḫlawa ) is een lekkernij die meestal als dessert wordt gegeten. Baklava wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten.
In de westerse wereld is de Turkse versie van de baklava bekend, maar in de Arabische wereld wordt de Tunesische versie vaker gegeten. Het verschil zit hem in het overgieten met honing of siroop. Bij de Turkse versie wordt dit wel gedaan, maar bij de Tunesische versie niet.
Geef de moed na een dag te veel eten niet op
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.