Een talgkliercyste is een onschuldige aandoening. Het uit zich in een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. Het is een holte waarin zich dode huidcellen, talg en zweet ophopen. Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen.
Als een ontstoken cyste opengaat, kan er talg en pus uitkomen. Als de cyste niet vanzelf opengaat, kan de huisarts er een sneetje in maken. De pijn wordt dan meteen minder. De ontsteking moet nu eerst gaan genezen.
Een verstopte talgklier (of ontstoken haarzakje) herken je aan een (onderhuids) talgbultje of een opgezwollen talgklier, eventueel met een zwart stipje bovenop. Deze talgbultjes kunnen geen kwaad, zolang ze niet gaan ontsteken.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
Het haarzakje vult zich met talg en huidschilfers, waardoor de atheroomcyste groeit. Atheroomcysten gaan niet vanzelf weg en zijn met een kleine chirurgische ingreep heel eenvoudig en goed te verwijderen.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
De talgkliercyste kan langzaam groeien. Wanneer men hard op de zwelling drukt, kan er wat talg uit komen. Soms breekt de klier vanzelf open en komt er opeens talg uit. De talg kan stinken.
Indien de cyste ontstoken is, wordt de cyste eerst ingesneden en leeggemaakt. Een antibioticakuur is daarbij niet ongebruikelijk. In een rustigere fase wordt vervolgens de cystewand verwijderd. Een cyste die niet geheel verwijderd is, heeft grote kans om weer terug te komen.
Het verwijderen van een talgkliercyste duurt ongeveer 5 tot 20 minuten. De plastisch chirurg tekent welk klein deel van de huid weggehaald zal worden in combinatie met de cyste. Vervolgens wordt een verdovende vloeistof met adrenaline ingespoten. De adrenaline zorgt ervoor dat het bloeden wordt beperkt.
Een talgkliercarcinoom op of in het ooglid ziet er meestal uit als hard, geel knobbeltje. Het kan er ook uitzien als een rood plekje op of vlakbij de rand van het ooglid. Bijna altijd is het knobbeltje of plekje geen talgkliercarcinoom, maar is er iets anders aan de hand.
Een talgkliercyste kan ontstoken raken. De cyste wordt dan groter, rood en warm en doet pijn. Als de ontstoken cyste niet vanzelf opengaat, moet de huisarts er een sneetje in maken.
Deze talgklieren zitten overal in de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Talg is een mengsel van allerlei vettige stoffen. Het houdt de huid soepel en beschermt tegen uitdroging. Daarnaast vind je in de lederhuid zweetklieren, haren en nagels.
In zeldzame gevallen kan de cyste openspringen (ruptureren) wat zorgt voor een plotse, hevige pijn ter hoogte van de knie.
Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek. De diagnose kan worden gesteld met behulp van een een MRI-scan of CT-scan.
Meer dan 8 van de 10 vrouwen met een cyste op de eierstok heeft geen behandeling nodig. Bij een deel van de vrouwen verdwijnt een cyste vanzelf. U blijft wel onder controle bij uw arts. De arts zal nog 12 maanden met een echo controleren of de cyste niet verder groeit of verandert.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
Verstopte talgklieren, daar zijn velen van ons wel mee bekend. Minder bekend is sebaceous hyperplasie wat ook wel talgkliercyste wordt genoemd. Dit zijn kleine, hardnekkige bultjes met een witachtig randje op het gezicht dat vaak opduikt bij mensen na het 40elevensjaar.
Indien de atheroomcyste niet geheel wordt verwijderd, bestaat de kans dat deze weer terugkomt. Hoe vaak de atheroomcyste precies voorkomt, is moeilijk te zeggen. Er zijn hoogstwaarschijnlijk veel mensen met een atheroomcyste die hiervoor nooit hun huisarts bezoeken.
Als een cyste knapt, kan dit acute pijn in de onderbuik veroorzaken. Veranderingen in de menstruatie. De menstruatie kan onregelmatig worden. Ook kan de menstruatie heviger of juist veel minder hevig dan normaal zijn.
De cyste wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd. Er wordt een klein sneetje gemaakt op de plaats waar de zwelling zich bevind en de cystewand wordt er zoveel mogelijk in zijn geheel uitgehaald. Daarna wordt de wond gehecht. Soms wordt een stukje weefsel opgestuurd voor laboratoriumonderzoek.
Een niet ontstoken cyste is niet erg pijnlijk. De cyste is zo nodig eenvoudig operatief te verwijderen. Als de cyste ontsteekt en pus bevat (abces), krijgt u wel veel pijn, vooral bij het zitten en lopen.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Vitamine D en A remmen de talgproductie af en bevatten antioxidanten, die schadelijk cellen uitschakelen. Vitamine C maakt collageen aan. Beide zijn dus een belangrijke toevoeging op je voedingspatroon. Veel onderzoeken hebben een direct verband aangetoond tussen stress en onzuiverheden, puistjes of acne.
HOE ONTSTAAT EEN ATHEROOMCYSTE (TALGKLIER CYSTE) ? Een atheroomcyste ontstaat meestal vanuit een haarzakje waarvan de uitvoergang, het puntje waar de haar door naar buiten steekt, verstopt is geraakt. Bijvoorbeeld door een ontsteking (puistje) of door een beschadiging van de huid.