De reden waarom je het uitmaakt is jóuw gevoel, hou het dus ook bij jezelf.Ga niet wijzen naar hem/haar met verwijten. Zeg bijvoorbeeld eerder: 'voor mij is de afstand tussen ons te groot om onze relatie voort te zetten' in plaats van 'de afstand ís te groot om de relatie voort te zetten'.
Niet meedoen of niet meer meedoen. Dat je emotioneel niet meer betrokken wilt zijn in de mate waarin je je betrokken voelde (op iets of iemand) Dat je de relatie met je partner beëindigt en geen contact meer wenst. Dat je je terugtrekt uit de relatie, functie of lidmaatschap van een partij.
Schrijf duidelijk op waarom je het uitmaakt.
Herhaal vervolgens de zin “ik maak het uit” een paar keer voor jezelf. Herhaal de reden waarom je het uitmaakt ook een paar keer. Maar denk erom: hou het kort en krachtig. Heel lief dat je je break-up op een “zachte” manier wil aanpakken, maar dit gaat niet werken.
Soms is het beter om het uit te maken, als jullie constant ruzie hebben over hetzelfde onderwerp (of elke keer een ander) bijvoorbeeld. Natuurlijk is de eerste stap om erover te praten maar als dat niet gaat is de beste optie om er een punt achter te zetten.
' Probeer de ander niet te beledigen of dingen te zeggen die ronduit wreed zijn en waarmee je je partner onnodig veel pijn kunt doen. Verzeker je partner ervan dat je nog steeds van hem of haar houdt en om hem of haar geeft. Op die manier zul je de gevoelens die bij een afwijzing horen een beetje kunnen verzachten.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Het verbreken is vaak moeilijk omdat je je door de angst en emotie laat regeren in plaats van door dat dal van wanhoop naar plezier, werkelijk geluk en nieuwe mogelijkheden toe durft te leven. Het is soms makkelijker ongelukkig aan te rommelen dan door de pijn en 'niet-weten' naar de toekomst te kijken.
Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Musselman stelt voor dat je op z'n minst twee of drie maanden een time-out kan nemen voor je relatie. Zo kunnen jullie beiden herstellen. Dit lijkt misschien een lange periode om geen contact te hebben en al helemaal als jullie al jarenlang samen zijn.
Stel grenzen met anderen: afstand van ruzies, weigeren om toe te geven onder druk, weigeren toe te laten dat anderen hun emoties op je af reageren. Zeg 'nee' als iemand je vraagt iets te doen wat je niet wilt doen. Kies zelf de mensen uit met wie je het over jouw leven wilt hebben.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Je relatie verbreken zou dan een optie kunnen zijn, want soms kom je erachter dat het echt niet meer werkt tussen jullie. De intimiteit tussen jullie is weg. Dit gaat vaak geruisloos, maar soms merk je dat jullie al tijden geen sex hebben gehad - laat staan dat jullie elkaar nog regelmatig een kus en een knuffel geven.
Focus je tijdens het gesprek op hoe jíj je voelt, niet op wat de ander allemaal wel of niet heeft gedaan. Zeg dus liever “ik heb ruimte voor mezelf nodig” in plaats van “je legt te veel druk op me”. Pas wel op dat je niet om de waarheid heen draait, maar wees respectvol. vertellen wat je van de relatie hebt geleerd.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.