Om het vel van je tomaten te verwijderen snij je de tomaten aan de onderkant kruislings een stukje in. Je houdt de tomaten vervolgens met een vork heel kort in kokend heet water. Zodra het velletje van je tomaat gaat rimpelen haal je deze uit het kokend hete water en laat je de tomaat 'schrikken' onder de koude kraan.
Verwijder eerst het kroontje en kerf de tomaat aan de onderkant kruislings in. Doe de tomaten daarna in het hete water tot het velletje om krult. Dit kun je natuurlijk ook doen met gekookt water uit een waterkoker. De tweede stap is de tomaten onderdompelen in koud water of ze onder de koude kraan houden.
Emonderen is de pel of schil verwijderen door de groenten enkele seconden in kokend water te dompelen. Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen. Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water. Verwijder nu het vel.
Breng in een steelpannetje zoveel water aan de kook dat de tomaten onder water kunnen staan. Zet ook een bak (ijs)koud water klaar. Maak met het puntje van een scherp mes een ondiep kruisje in het velletje van de tomaat (tegenover de steelaanzet). Laat de tomaat nu in het kokende water zakken en tel langzaam tot 15.
1.2 Hoe moet je tomaten ontpitten? Voor een echt professioneel resultaat kun je de tomaten na het pellen ook nog ontpitten. Snijd hiervoor de tomaat in tweeën en knijp voorzichtig het meeste sap en zaadjes eruit, of gebruik een lepeltje om dit zachte binnenste eruit te lepelen.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij. Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
Het ontvellen – of sjieker gezegd: pliceren– van tomaten is vooral nodig bij het bereiden van tomatensoepen en -sauzen. De schil van de tomaat lost namelijk heel slecht op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten (zelfs als je ze pureert). Het is dus beter om ze te ontvellen.
Na het toevoegen van de bouillon is je soep bijna klaar. Je voegt nog wat kruiderij en peper toe en dan is het pruttelen (laat de soep op een niet te hoog vuur trekken) geblazen. Na een uur of 2 zijn de smaken zo lekker ingetrokken dat je de soep kunt afmaken. Je zult deze moeten 'passeren', ofwel zeven.
Het vruchtvlees van de tomaat bestaat uit een geleiachtige massa met pitjes. Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komen uit de Nederlandse kassen en worden geïmporteerd uit Zuid-Europese landen. Voor informatie over bijzondere tomatensoorten verwijzen wij naar het boekje “Wat je vèr haalt is lekker”.
Concasseren = het in blokjes snijden van bijvoorbeeld gepelde van hun zaden ontdane tomaten.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Plisseren is een kooktechniek die ook wel ontvellen genoemd wordt. Bij het plisseren wordt eerst het kroontje verwijderd en vervolgens het voedselproduct ontveld. Dit laatste wordt in de Franse keuken émonder genoemd.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Door de tomaten aan de onderkant in te kruisen heb je een mooi begin om het velletje eraf te halen. Dompel de tomaten onder in kokend heet water. Spoel ze vervolgens goed koud in ijswater om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
Voor het pureren gebruikt men in de keuken een keukenmachine, staafmixer of blender. Je kunt ook met de hand pureren. Hiervoor gebruik je een pureestamper of pureeknijper of een passe-vite. Een pureestamper of pureeknijper is een handig keukengereedschap om met de hand groente en fruit te pureren.
Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.
Maak tomatensoep eens met een klein potje appelmoes erdoor. Wel goed blijven roeren omdat appelmoes naar de bodem zakt en het dan gauw aanbakt. De soep wordt er minder zuur door en de kinderen zijn er dol op!! Heerlijk!
Tomaten ontvellen of pliceren is een belangrijke techniek als je graag zelf salsa of pastasaus maakt. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er geen vervelende harde stukjes vel in je gerecht zitten. Ook voor het maken van tomatensoep is het fijn om het vel van de tomaten te halen voor je de soep maakt.
Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec. in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit. Het is niet de bedoeling dat de tomaten al garen, we willen ze alleen gemakkelijk kunnen pellen.
1) Tomaten ontvellen
Maak het je gemakkelijk! Doe de tomaten in een kom water en zet deze gedurende 45 seconden in de microgolf. Je kan het vel nu heel gemakkelijk verwijderen.
Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep? De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep.
Breng het water aan de kook. Kruis de tomaten van onderen in. Als het water kookt hang je het mandje met de ingekerfde tomaten in het water. Na 10 tellen trek je de tomaten uit het water.