Bij kranen wordt veelal gesproken over de hartafstand (ook wel Hart op Hart genoemd). De hartafstand wordt gemeten vanaf het midden van de warmwaterleiding tot het midden van de koudwaterleiding. Badkranen hebben een hartafstand van 15 cm. Voor douchekranen geldt dat de hartafstand 12 of 15 cm kan zijn.
Hart op hart (HOH)
Hart op hart is een manier om afstanden uit te drukken, het wordt ook wel hartafstand genoemd. Het wordt vaak afgekort met h.o.h. De hartafstand is de afstand tussen het hart (middelpunt) van een kolom of pilaar en het hart (middelpunt) van eenzelfde andere kolom of pilaar.
De hartafstand is de afstand tussen het midden van de warmwater- en de koudwaterleiding op de plaats waar de douchekraan moet komen. Tegenwoordig is 15 centimeter een gangbare maat. Maar in oudere woningen kan dit vaak nog 12 centimeter zijn of nog iets anders.
Een S-koppeling wordt gebruikt bij het monteren van een douchekraan of badkraan. S-koppelingen maken namelijk de verbinding tussen de kraan en de muurplaat compleet. Aan beide kanten beschikt de koppeling over schroefdraden die worden uitgedrukt in een breuk wat een bepaalde maat aangeeft.
De S koppeling maakt het mogelijk dat een 150mm kraan op een 120mm muurplaat past en omgekeerd. De S koppeling is hoe dan ook nodig om de muurplaat met de douchekraan te verbinden, de S-koppeling wordt netjes weg gewerkt met een rozet dat bij de douchekraan hoort.
Ook bij een toilet wordt gebruik gemaakt van een hartafstand. Het gaat hierbij om de afstand tussen de gaten aan de achterkant, om het toilet aan de muur te bevestigen. Om er achter te komen of de toiletzitting wel op het toilet past, is er ook een hart op hart afstand nodig.
Monteer de S-koppeling (120 mm)
Plaats de S-koppelingen losjes op de leidingen uit de muur en schroef de kraan erop. Maak alles waterpas. Zet met viltstift een recht streepje op de tegel én op de koppeling, zodat de koppelingen bij het monteren op dezelfde plek zitten. Draai de koppelingen en kraan weer los.
Hoe weet je of een kraan past? Om de juiste douche- of badkraan te kunnen kiezen, moet je de hartafstand (ook wel hart-op-hartafstand) meten. Je meet dan de afstand tussen het midden van de koudwateraansluiting en het midden van de warmwateraansluiting van je kraan. De meeste kranen hebben een hartafstand van 15 cm.
De baden zien er mooi uit, maar in te ondiepe baden is het vaak niet mogelijk om lekker onder water te liggen. Alleen zitten is natuurlijk niet de intentie van de aankoop van een ligbad. Houd er daarom rekening mee dat de diepte van het bad minimaal 45 cm moet zijn.
De douchekop hang je het liefst zo'n 90 tot 120 centimeter boven de thermostaatkraan. Heb je een laag plafond? Dan ga je voor 90 centimeter boven de thermostaatkraan. Als je genoeg ruimte hebt dan adviseren wij zeker een afstand van 120 centimeter.
Er moet zo'n 10-15 cm aanwezig zijn tussen het einde van de uitloop en de wastafel rand. Aangezien badkamer wastafels zeer verschillend zijn in diepte, en ook de inbouw wastafel kranen zeer verschillende uitloop hoogtes hebben, is het slim dit altijd per geval te bepalen.
Standaard zit de aansluiting voor warm water links en voor koud water rechts. Op een kraan zelf is dit te herkennen aan een rood symbool links voor warm water en een blauw symbool rechts voor koud water (bij een mengkraan).
De diepte van een muurplaat wordt bepaald bij het aanleggen van de leidingen in de muur. Maar omdat op voorhand niet altijd duidelijk is hoeveel stucwerk er nog op de muur moet worden aangebracht, en de dikte van de tegel ook anders kan zijn dan oorspronkelijk gedacht, kan het zo zijn dat de muurplaat te diep ligt.
1 - Schroef de S-koppelingen in de muur zodat ze ongeveer 42 mm uitsteken. 2 - Schroef de rozetten op de muur. 3 - Zorg dat de hartafstand tussen 150 mm is en check of ze waterpas zijn. Pas aan als het nodig is.
Het deel dat aan de pot vast zit is met vastdraaien goed vast te zetten. zit niet goed vast te zetten is. Vaak met een kruisschroef boutje vanaf de onderkant vast te maken. Deze zou je met locktite of zo vast moeten zetten.
Houten toiletbrillen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Ze zijn eenvoudig schoon te maken en gaan bij normaal gebruik een lange tijd mee. Hierdoor is het voor jou een duurzame investering. Bovendien geeft een houten WC-bril een fijn zitcomfort, omdat deze niet koud aanvoelt wanneer je op je toilet gaat zitten.
,,De vraag is hoe oud de wc-bril is. Soms moet hij vervangen worden, misschien al na een paar jaar. Als het eenmaal ingevreten is, krijg je het nooit meer wit en schoon. Maar er zijn gelukkig wel oplossingen als het nog niet al te geel is.
Douchekraan. Douchekranen kan je op zowel een regendouche als standaarddoucheset aansluiten. Let bij montage goed op de hartafstand (afstand tussen de warm- en koudwaterleiding). De watertoevoer is afhankelijk van de leidingdruk, maar ook van je cv, boiler, geiser of ketel.
Om de s-koppelingen te plaatsen moet u eerst twee à drie slagen teflon tape met de klok mee om één uiteinde van beide s-koppelingen winden. U kunt ook loctite om de uiteinden winden. Draai de s-koppelingen vervolgens in de waterleidingen. Let op: Draai ze niet te vast.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Ook moet het stopcontact voorzien zijn van een randaarde en aardlekschakelaar.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Een enkele of twee waskommen: de ruimte
Indien u er twee naast elkaar wilt plaatsen is het verstandig om minimaal de ruimte van 1 tot 1,5 waskom aan tussenruimte aan te houden. Op die manier krijgen de beiden kommen voldoende de ruimte, om goed tot hun recht te kunnen komen.