Nuchter zijn betekent dat u niet mag eten of drinken. We tellen vanaf de tijd dat u in het ziekenhuis moet zijn (de opname-tijd). Vanaf 6 uur voor de opname-tijd mag nu niet meer eten.
U heeft een onderzoek, regels voor eten en drinken
Eet zes uur voor uw onderzoek niets meer. Drink vanaf dat moment alleen heldere vloeistoffen: water, thee, appelsap, limonade of koffie zonder melk. Drink twee uur voor uw onderzoek niets meer.
Door eten en drinken kunnen er tijdelijk te veel vetten of suikers in uw bloed zitten.Hierdoor kunnen de meetresultaten tijdelijk te hoog of te laag zijn. Uit deze meetresultaten kan de arts niets opmaken. Als u niets gegeten en gedronken heeft, kunnen wij wel de juiste waarden meten.
Uw maag moet leeg zijn voor de operatie.Als u toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt.Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen.Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken.
Nuchter wil zeggen dat je een 4-tal uren niet mag gegeten hebben of suikerhoudende dranken mag gedronken hebben. Water mag wel, alsook je medicatie innemen.
Wat betekent 'nuchter zijn'?
Hiermee wordt bedoeld dat u niet mag eten en drinken gedurende een bepaalde periode voor de start van de narcose zodat uw maag op dat ogenblik leeg is. Dit maakt deel uit van een veilige anesthesie.
Voorbereidingen thuis. Voor de eerste bloedafname moet u nuchter zijn. Dit houdt in dat u op de dag voorafgaand aan het onderzoek na 23.00 uur niets meer mag eten, drinken of roken. Een slokje water om medicijnen in te nemen of bij het tanden poetsen is wel toegestaan.
Wanneer je nuchter bloed gaat prikken, krijg je van de arts of het ziekenhuis soms een aantal leefregels, zoals: Vanaf een bepaald tijdstip, meestal de avond voor de bloedafname, niet meer eten. Vanaf een bepaald tijdstip alleen water drinken.
Dat nuchter moeten blijven voor een operatie heeft overigens een belangrijke reden. Narcose maakt je spieren slap en daarmee ook je maag. Om te voorkomen dat tijdens de operatie voedsel of drinken uit je maag omhoog kruipt en je longen in loopt, moet je op tijd stoppen met eten en drinken, zodat je maag leeg is.
Drink voldoende water (geen energiedrankjes of koffie) en eet iets lichts.Ook frisse lucht en rustige beweging kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt. Dingen die niet werken om super snel nuchter te worden zijn een koude douche of overgeven.
Moet je nuchter zijn voor de bloedafname? (Heeft niets met alcohol te maken:) Voor de meeste onderzoeken hoef je niet nuchter te zijn. Als je helemaal nuchter moet zijn, dan staat dat duidelijk bij de test vermeld. Als je bloedwaarden goed zijn, zijn ze ook goed als je niet nuchter bent.
Ook omdat het vaak erg vervelend is om niet te kunnen ontbijten. U kunt gewoon eerst ontbijten en daarna gaan bloedprikken. Er is 1 uitzondering, als u bloed prikt om de diagnose suikerziekte te krijgen, moet u nog wel nuchter komen. Dit zal de assistente of arts u dan ook duidelijk aangeven.
Staat op uw aanvraagformulier vermeld dat u nuchter moet zijn voor de bloedafname? Dan mag u 12 uur voorafgaand aan de bloedafname niets meer eten en alleen water drinken.
Nuchter zijn betekent:
Dat u minimaal 10 uur van te voren, dus vanaf de avond voor het onderzoek tot het moment van de bloedafname de volgende ochtend, niet mag eten of drinken; U mag wel water, thee of koffie drinken, mits zonder suiker,zoetje en/of melk.
Vanaf 6 uur voor de opname-tijd mag nu niet meer eten. U mag dan nog wel heldere vloeistoffen drinken. Vanaf 2 uur voor de opname-tijd mag u ook niet meer drinken.
Wat kan ik wel eten? Licht verteerbaar is wit of bruin brood; witte rijst en pasta, groenten als broccoli, worteltjes en boontjes en mager vlees of vis.
Roken heeft geen invloed op de bloedafname.
Waarom moet u nuchter blijven? Uw maag moet leeg zijn wanneer u onder verdoving, narcose gaat.De narcose voor de operatie verdooft ook uw maag, waardoor deze stopt met werken.
Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder anesthesie (narcose) bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
Het voorkomen van pijn begint al voor de operatie op de ochtend van de operatie wanneer u thuis pijnstillers inneemt. Ook na de operatie schrijft de anesthesioloog voor welke medicijnen u tegen pijn toegediend krijgt. Bij kleine operaties kan paracetamol voldoende zijn.
Eten na de operatie
Het is belangrijk om na de operatie zo snel mogelijk weer te eten en te drinken. Hierdoor gaat het herstel sneller en kun je eerder naar huis. Hoeveel je kunt eten hangt af van je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld de operatie die je hebt gehad. Overleg dit met je specialist.
Hierbij is uw hele lichaam verdoofd en bent u buiten bewustzijn. U merkt niets van de operatie en kunt er zich ook later niks van herinneren. De slaapmiddelen krijgt u via een infuus. U wordt beademd en uw hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte en diepte van de anesthesie worden in de gaten gehouden.
Niets meer eten of drinken tot aan je operatie. Soms wel 6 uur lang. Dat valt niet mee, maar is wel hoe de landelijke richtlijn in ziekenhuizen het voorschrijft.
Voor de operatie mag u ook geen NSAID's innemen, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, die het risico op bloedingen verhogen. Wilt u toch pijnstillers voor de operatie gebruiken, dan adviseren wij u alleen paracetamol te nemen.
Tot 7.00 uur mag u een licht ontbijt eten en tot 2 uur voor de opnametijd mag u heldere drank drinken. Een licht ontbijt: brood, ontbijtkoek, beschuit, boter, kaas, vleeswaren, zoet beleg, melkproducten, thee en koffie eventueel met suiker en melk.