Een dadel is de vrucht van de dadelpalm (Phoenix dactylifera), een tweehuizige palm. Dadels groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. In de vruchten bevindt zich een harde pit. De dadel is een steenvrucht.
Dadels zijn vruchten die groeien in de dadelpalm.Ze groeien in grote trossen aan de vrouwelijke bomen. De dadel is een steenvrucht, wat betekent dat er een harde pit in zit. De oogst is in november en december waarna de vruchten worden gedroogd.
Om alvast een tip van de sluier te geven: in Nederland groeien deze vruchten in ieder geval niet. In meerdere landen over de hele wereld komen dadels in de natuur voor.
Het kan dus zomaar zijn dat je larven – van bijvoorbeeld kevers en rupsen – aantreft in de dadels die je uit de supermarkt hebt meegebracht. Sterker nog, de Nederlandse overheid staat zelfs toe dat er een maximaal 5 insecten per 100 dadels aangetroffen mogen worden.
Hoeveel dadels mag je per dag eten? Als we de Hadith volgens Al-Boechâri moeten geloven, is zeven het magische aantal dadels dat je per dag moet eten. Dit zou voorkomen dat je ooit last krijgt van 'gif noch zwarte magie'. Tegenwoordig wordt aangeraden om maximaal drie tot vijf dadels per dag tot je te nemen.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Het binnenkrijgen van voldoende vezels is belangrijk voor je gehele gezondheid. Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang.
Deze natuurlijke vruchten bevatten mangaan, koper, ijzer, calcium, magnesium en zwavel.De ingrediënten zijn allemaal goed voor je gezondheid. Dadels zijn niet alleen lekker, maar zitten ook vol stoffen die zorgen voor een gezond lichaam.
De dadelpalm (Phoenix dactylifera) is een mooie langzaam groeiende plant die je gemakkelijk zelf kunt kweken. Maak de pit helemaal schoon met lauw water en laat deze drogen. Je kunt de pitten in keukenpapier of wcpapier wikkelen en vochtig houden tot ze ontkiemen. Meteen in de grond stoppen is ook mogelijk.
Het is belangrijk dat de pitten zo snel mogelijk gezaaid worden, en natuurlijk zijn dat pitten van verse dadels en niet van gekonfijte, hoewel dat heel soms ook lukt. Het laten kiemen van een dadelpit is net als bij de meeste palmen een zaak van lange adem. Week de pitten 24 uur in lauw/warm water.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
De dadel is een steenvrucht. Ze worden in november en december geoogst.
Aan het eind van de avond snijdt het bruidspaar de bruidstaart aan. Daarna geven de bruid en bruidegom melk en dadels aan elkaar. Melk staat voor reinheid en maagdelijkheid en de dadels staan voor vruchtbaarheid. Daarna is er feest met traditionele muziek en lekkere hapjes en drankjes.
Ze zijn rijp als de schil glanzend bruin van kleur is. Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig. Ze zijn harder en minder honingachtig, maar goed eetbaar.
De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
De gezonde dadels bevatten veel vezels
In dadels zitten veel vezels. Deze zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd of na een aantal gezonde dadels. Dit is belangrijk voor de spijsvertering. De vezels prikkelen namelijk de maagwand, waardoor de darmen aan het werk worden gezet.
Dadels eten tijdens het afvallen
Een gedroogde dadel (6 gram) bevat 4,2 gram suiker en 19 kilocalorieën. Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit.
De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten. Daarnaast 35 g fosfor wat gunstige effect heeft op je hersenen en 7 mg ijzer. Dadels zijn daardoor ideaal tegen bloedarmoede, daarnaast bevat het nog diverse andere vitamines en mineralen.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten.
Wil je dadels voor een langere periode goed houden, dan kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Zeker op de warmere dagen doe je er goed aan om de dadels in de koelkast te bewaren. Op deze manier drogen de dadels niet zo snel uit en blijven ze langer lekker.
Doordat dadels van nature relatief veel natuurlijke suikers bevatten en daarnaast zijn gedroogd, kun je ze heel lang bewaren. Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart.
Wanneer er vruchten aan de bomen te zien zijn, wordt het aantal trossen uitgedund en soms zelfs een deel van de vruchten van de takken zelf afgehaald. Hierdoor krijgen de vruchten meer ruimte om te groeien, wat resulteert in grotere en vollere dadels. Het oogsten gebeurt over het algemeen met de hand.
Zolang je een gedroogde dadel op een koele, droge en donkere plek bewaard, kan deze lekkernij tot wel acht maanden goed blijven. Het is hierbij belangrijk dat de gedroogde dadels niet in contact komen met vocht. Een dadel die gedroogd is bevat geen vocht.