Gelatinepoeder. Een simpel, maar heel effectief trucje is om een beetje gelatinepoeder aan je room toe te voegen. Het is belangrijk dat je voor de ongezoete variant kiest, anders krijgt je slagroom een heel andere smaak.
Voor 200 milliliter slagroom heb je ongeveer 80 gram mascarpone of een andere roomkaas nodig. Het is vrij makkelijk om met mascarpone slagroom steviger te maken.Je hoeft de roomkaas namelijk slechts bij de room in een kom te doen en dit goedje net zolang te laten kloppen, totdat je een stevige room hebt.
Slagroom maken we door vloeibare room op te kloppen en hier, aan de hand van het recept, (poeder)suiker aan toe te voegen. Dit proces werkt enkel wanneer de room meer dan 30% vet bevat. Door het kloppen van de room verandert de structuur van het vet waardoor het beter lucht kan vasthouden.
Slagroomversteviger, ook bekend als slagroomstabilisator of slagroomfixeer, is een poedervormig product dat wordt gebruikt om slagroom stevigheid, structuur en stabiliteit te geven. Deze hulpstof bestaat doorgaans uit een combinatie van ingrediënten zoals gelatine, zetmeel en suiker.
Slagroomversteviger (merknamen klop-fix of sahnesteif) is een product dat aan slagroom kan worden toegevoegd om deze langer stevig opgeklopt te houden. Het product bestaat uit een mengsel van druivensuiker, gemodificeerd zetmeel en het anti-klontermiddel E341 (calciumfosfaat).
Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Stabilisatoren zijn ingrediënten die aan slagroom worden toegevoegd om het langer houdbaar te maken en minder snel te laten smelten . Deze ingrediënten ondersteunen het vet en/of de vloeistof in slagroom, waardoor het beter luchtbellen vasthoudt. Dit zorgt voor een stabielere frosting voor het gladstrijken, ondersteunen van grote laagtaarten en spuiten.
Voeg 1 eetlepel banketbakkerssuiker toe aan 1 kopje slagroom of slagroom voor het kloppen. Voor extra stabiliteit, klop 1 eetlepel banketbakkerssuiker en 1 eetlepel maizena door elkaar voor het toevoegen aan 1 kopje slagroom of slagroom .
Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.
Want smaak en houdbaarheid zijn niet zo gek lang optimaal. Áls je de slagroom goed klopt, blijft het zeker 2 dagen goed zonder dat het vocht eruit gaat lopen. Hoofdzaak is dat je minstens 35% vet in de room hebt, want hoe vetter hoe beter stevig de room blijft. Poedersuiker toevoegen ipv kristalsuiker helpt ook.
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
Heb je de goede hoeveelheden klop dan echt stevig door of gebruik een mixer. Room mag niet koken. Om schiften te voorkomen, houd je een maximale temperatuur van 85 graden aan. Als het eiwit in de saus stolt, kun je het gelijk door de wc spoelen, want dit is niet meer te redden.
Banketbakkersroom met slagroom maken is heel makkelijk: je vervangt de melk in het recept simpelweg door slagroom! Op deze manier krijg je een extra romige banketbakkersroom, maar ook zonder de slagroom is het eindresultaat al erg lekker en romig hoor.
Ongeklopte (en dus ook ongezoete) room wordt wel verwerkt in warme gerechten zoals roomsauzen of in een ganache, waarmee de banket bakker onder andere vullingen voor bonbons maakt. Halfgeslagen slag room wordt bijvoorbeeld ongezoet gebruikt op Irish Coffee, in ijs, kwarktaart en bavaroise.
Als regel wordt altijd 10% van de room aangehouden. Dus bijvoorbeeld voor 700 ml room gebruik je 70 gram suiker.
De truc om slagroom goed stevig of stijf te kloppen zijn koude materialen. Een koude kom dus, maar ook je gardes en de slagroom zelf. Ik gebruik zelf altijd een metalen kom, deze zijn van zichzelf al wat koeler dan bijvoorbeeld een plastic kom. Je zou je kom ook een tijdje in de koelkast kunnen zetten.
Double en heavy cream
Double cream heeft een vetpercentage van 48 tot 50 procent en is daarmee veel vetter dan de slagroom die bij ons te vinden is. Bij heavy cream doet de naam vermoeden dat hier nóg meer vet in zit, maar dat is niet zo. Deze room heeft een vetpercentage van 36 procent.
Kun je slagroom stijf kloppen met de hand? Het is zeker mogelijk om slagroom met de hand, dus zonder elektrische mixer, stijf te kloppen. Je kunt dan in plaats van een mixer een garde gebruiken.
Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen wanneer u slagroom gebruikt in desserts voor feestjes of gewoon wanneer u weet dat uw cupcakes een tijdje buiten de koelkast staan. De gemakkelijkste manier om slagroom te stabiliseren is door een eetlepel maizena toe te voegen voor elke kop room .
Allereerst is het belangrijk om slagroom met minimaal 35% vet te kopen. Lagere vetcentages lukt dit niet mee. Stop een (liefst metalen) kom met de garde(s) een half uur van tevoren in de vriezer, zodat de kom ijskoud wordt. Gebruik je slagroom ook direct uit de koelkast en laat deze niet warm worden op het aanrecht.
De slagroomactie voegt luchtbellen toe en het vet zorgt ervoor dat ze in het mengsel blijven. Helaas, omdat vet minder dicht is dan water, zal het gladde mengsel uiteindelijk in lagen uiteenvallen, waardoor de slagroom inzakt en gaat lekken .
Wijnsteenzuur: Wijnsteenzuur is niet 100% noodzakelijk voor zelfgemaakte slagroom. Het helpt echter wel om het stabiel te houden . Een gestabiliseerde slagroom behoudt zijn vorm en is uitstekend voor het beleggen van taarten, cheesecakes en meer. Slechts een ½ theelepel per kopje slagroom is alles wat u nodig hebt.
Koelkast: Geklopte slagroom is wel 4-6 dagen houdbaar in de koelkast. De slagroom zakt wel in en onderin kan een beetje vocht ontstaan. Voor sommige recepten is een wat lobbige slagroom juist lekker en ook op je koffie of warme chocolademelk is het heerlijk.
Gelukkig hoef je de geschifte slagroom niet weg te gooien, want je kunt er boter van maken. Dit doe je door de room net zolang door te kloppen, totdat al het vocht uit de room gaat en de klontjes samen een grote klont gaan vormen.