Wanneer een vogel met zijn staart kwispelt of omhoog en omlaag flappert, betekent dit dat hij blij is om jou te zien, maar het kan ook betekenen dat hij gaat poepen. Verwar deze gedragingen niet met staartwippen, dit kan namelijk een teken van pijn zijn.
Een scherp klikkend geluid duidt op dat de vogel zich bedreigt voelt. Vaak strekt hij hierbij zijn nek en gaat een voet omhoog om zich te beschermen. Bij benadering van de vogel kan resulteren in bijten.
Tevreden vogels babbelen in zacht koerende, tjilpende tonen. Als het om interessante onderwerpen gaat, doen de soortgenoten luidkeels mee, zodat er echte discussies en soms zelfs conflicten ontstaan.
Makkelijke truckjes om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld opstappen, afstappen en omdraaien. Maar ook een pootje geven kun je ze leren. Door je vogeltje te belonen met wat lekkers (bijv gierst) en door zelf heel enthousiast te zijn kun je ze van alles leren.
De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken. 'Dik zitten' kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld vogels die benauwd zijn of vogels met buikpijn kunnen dit vertonen. Het is erg belangrijk om snel actie te ondernemen.
Als mens zijnde gaan we er vaak vanuit dat vogels dezelfde gevoelens als wij hebben en tonen, zoals verdriet, blijdschap enzovoorts. We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Gebruik makkelijke woorden
Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort. Gebruik deze woorden dus ook in jouw trainingen. Woorden als “hallo”, “daag” of de naam van het beestje zelf zijn vaak perfect als begin.
Hoe vogels zich oriënteren tijdens de trek is redelijk goed bekend. Zo volgen ze kustlijnen en rivieren en kijken naar de zon en sterren.Ook reageren ze op het aardmagnetisch veld en gebruiken zelfs geluiden en geuren om de weg te vinden.
Win het vertrouwen van je vogel
Dit doe je door vaak tegen je vogel te praten met kalme tonen. Laat je vogel buiten zijn kooi spelen en eten. Als je dit lang genoeg volhoudt zal je vogel zich comfortabel voelen in jouw bijzijn en zal hij zijn genegenheid naar jou tonen.
Ook liggen eenzaamheid en verveling snel op de loer, omdat het contact met een gezellig soortgenootje ontbreekt. Er zijn een aantal zaken die voor kunnen komen wanneer je vogel te eenzaam is: De vogel kan agressief worden. De vogel kan zijn veren gaan plukken.
Vogels schrikken van geluid en weerkaatsing. Een speciaal vogelschriklint gebruik je als vogelverschrikker om je pas ingezaaide gazon beschermen. Knoop het lint vast aan takken, schuttingen of (bamboe) paaltjes.
Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt. Wanneer je vogel eten voor jou ophoest is dit een teken van genegenheid. Wanneer je vogel, net zoals een mens, geeuwt is hij waarschijnlijk moe.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen.
Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier. Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi' kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken.
Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV!Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Jonge vogels leren vliegen vanaf de grond. Dit is ook de reden dat zij de eerste dagen buiten het nest op de grond doorbrengen. De ouders zijn dan in de buurt en vliegen steeds af en aan met eten. Na een aantal dagen zal het vogeltje steeds beter leren vliegen en steeds verder zelf op pad gaan.
Dit geldt uiteraard voor alle soorten vogels, ook roofvogels, eenden en uilen, het beste wat u kan doen, is ze met rust laten. Juist het oppakken van vogels kan leiden tot hun dood, een vogel schiet in de stres en krijgt hartkloppingen en overlijd.
Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.