Nederlanders zijn er gek op: drop! Katjesdrop, muntdrop, dropveters, zoute drop, dubbelzoute drop, salmiak… Het is iets typisch Nederlands.
Drop komt oorspronkelijk uit Italië
In het zuiden van Italië werd in 1731 voor het eerst van zoethoutwortel drop gemaakt. Giorgio Amarelli wist in zijn dropfabriek het gedroogde zoethout om te zetten in “Glycyrrhiza glabra”, de Latijnse naam voor blokdrop.
Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Het is iets typisch Nederlands. Drop wordt gemaakt van wortelsap uit de zoethoutplant. Het is vrijwel nergens ter wereld te krijgen. Nederlanders die naar het buitenland verhuizen, zeggen vaak dat ze drop het meest missen.
Autodropjes zijn typisch Nederlandse snoepjes. Ze zijn ontzettend populair, maar ook bekend bij iedereen in het hele land. Dat komt onder andere door de grappige reclames en de bekende slogans: “Altijd weer die Autodrop” en “Autodrop, zo lekker, het zou verboden moeten worden!”.
Pepermunt (Mentha piperita) is een plant die zeer geschikt is om pepermuntsnoep van te maken. De plant wordt verbouwd in Engeland, Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten.
Appelmoes is ook zo'n typisch Nederlands product en omdat het van appel gemaakt wordt klinkt het gezond. Echter gaan bij de bereiding van appelmoes veel gunstige eigenschappen van de appel verloren.
Spanje produceert het meeste
Uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat niet Nederland maar Spanje het land is waar de meeste drop wordt gemaakt. Spanje heeft daarmee Nederland van de eerste plaats geschopt.
Het is onbekend waar drop nou precies vandaan komt. Het is namelijk zo dat er duizenden jaren terug al varianten op de tegenwoordige drop bekend waren. In het graf van de Farao van Egypte, Toetanchamon, werden bijvoorbeeld al wortels van de zoethoutplant gevonden. Deze wortels worden gebruikt om drop van te maken.
Hoeveel drop eten Nederlanders
Jaarlijks wordt er in Nederland zo'n 32 miljoen kilo drop gegeten. Per hoofd van de bevolking is dat 2 kilo per jaar.
Helaas kreeg de zoethoutwortel een slechte naam tijdens de Middeleeuwen. Doordat zoethout altijd een zwarte kleur had, werd het bestempeld als duivels. Drop dankt zijn zwarte kleur dus aan het bekende zoethout.
Advies: snoep drop met mate
Maar net zoals het advies voor ander ongezond eten geldt ook hier; eet het met mate. Een gezonde volwassene kan op een dag ongeveer 120 gram drop veilig eten (of een halve liter zoethoutthee) volgens het voedingscentrum. Dit zijn ongeveer 20 dropjes per dag.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Poffertjes
Hoewel we allemaal denken dat poffertjes uit Nederland komen, komen ze oorspronkelijk uit Frankrijk. Het zijn zoete, dikke, ronde, kleine pannenkoekjes en ze worden in een speciale poffertjespan gemaakt. Erg lekker met boter, poedersuiker en een beetje stroop.
Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Een typisch Nederlands product is beschuit. Ook wanneer u in het buitenland een kindje heeft gekregen, zouden beschuit met muisjes niet mogen ontbreken.