Bij een PRF-behandeling wordt een zenuwwortel middels een naald en een elektrisch stroompje behandeld. Doel van de behandeling is de pijngeleiding in de zenuwwortel te beïnvloeden om de pijn te verminderen. De behandeling wordt toegepast bij pijn die uitstraalt naar hoofd, arm, romp of been.
Het kan zijn dat u na de behandeling pijn heeft op de plaats waar u geprikt bent. Ook kan het zijn dat de pijn die u al had, tijdelijk erger wordt. Dit kan enkele dagen duren. U kunt hiervoor pijnstillers innemen, zoals paracetamol.
Deze folder is bedoeld voor mensen met pijnklachten veroorzaakt door één of meerdere ruggenmergzenuwen waarbij gekozen is voor een Pulsed Radio Frequentie (PRF) behandeling. Deze behandeling heeft tijd nodig om in te werken, gemiddeld duurt dit 6 weken.
Een PRF-behandeling blokkeert de zenuwwortel die de pijnklachten veroorzaakt in uw nek, armen, lage rug, lies of voeten. Als de zenuw is geblokkeerd, zal deze geen of minder pijn doorgeven. Dit wordt gedaan met gepulseerde radiofrequentiestroom (PRF), een elektrisch stroompje.
Deze behandeling heeft tijd nodig om in te werken, gemiddeld 1 tot soms wel 6 weken. Vaak wordt eerst met een proefbehandeling vastgesteld of deze behandeling zinvol is. De PRF behandeling wordt gebruikt om een langer effect te bewerkstelligen, bijvoorbeeld als een blokkade met corticosteroïden slechts kort werkt.
U mag pijnstillers nemen, zoals Paracetamol. Als dit niet voldoende helpt, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Diabetespatiënten merken soms dat hun bloedsuiker enkele dagen verhoogd is.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.
Tijdens de behandeling ligt u op uw buik onder een röntgenapparaat. Eerst zoekt de pijnspecialist de beknelde zenuw op die waarschijnlijk zorgt voor de pijn in uw been. Daarna wordt met een injectienaald verdovingsvloeistof rond de zenuw gespoten. Meestal doet dit niet echt pijn.
Tijdens de behandeling
De anesthesioloog ontsmet uw huid. Vervolgens plaatst hij of zij een naald bij de betreffende zenuwwortel. De juiste plaats wordt zichtbaar gemaakt met behulp van röntgendoorlichting en een kleine hoeveelheid contrastvloeistof. Het inspuiten van de contrastvloeistof kan even pijnlijk zijn.
Het doel van een zenuwblokkade is het uitschakelen van de gevoelszenuw van de facetgewrichten. Hierdoor wordt de pijn, die uit deze gewrichtjes voortkomt, geblokkeerd. De werking van deze behandeling is ongeveer 1-2 jaar.
Deze pijn kan enkele weken aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. Lees voor gebruik eerst de bijsluiter. Als dit niet voldoende helpt kunt u contact opnemen met de anesthesioloog of uw huisarts.
Wanneer er een definitieve zenuwblokkade wordt uitgevoerd, gebruikt de specialist kleine elektrische prikkels om te bepalen of de punt van de naald op de juiste plaats ligt. Daarna wordt de zenuw met elektrische pulsen behandeld, en kan de naald worden verwijderd.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken of beschadigd zijn of klem zitten. Deze pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.
Een bloeduitstorting (hematoom) kan het ruggenmerg of een zenuw drukken. Besmetting en infectie kunnen schade veroorzaken. De bloedvoorziening kan gestoord worden en dan treedt er schade op door zuurstofgebrek. Wanneer de naald of katheter een zenuw raakt, word je een elektrische schok of een pijnscheut gewaar.
Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
Een patiënt met ernstige pijnklachten waarbij de klassieke pijnstillers of fysiotherapeutische behandelingen niet helpen, komen op doorverwijzing van zijn (huis)arts in de pijnkliniek terecht.
Na een zenuwblokkade (ook bij proefblokkades) verliest u soms tijdelijk het gevoel en de kracht in uw armen of benen. U mag daarom na de behandeling de eerste 24 uur niet zelf een voertuig besturen.U kunt naar huis met eigen vervoer met chauffeur of onder begeleiding met een taxi.
Wanneer de klachten blijven bestaan kan de beknelde zenuw met een operatie worden vrijgemaakt. Daardoor krijgt de zenuw wat meer ruimte.
Elke medische behandeling brengt risico's met zich mee. De behandeling met een proefblokkade of een definitieve zenuwblokkade leidt echter zelden tot ongewenste of blijvende schade.
Zenuwpijn vanuit de wervelkolom: Bij zenuwpijn vanuit de wervelkolom heeft u vaak specifieke uitstralende pijn in de armen of benen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een hernia in de rug of een vernauwing van het kanaal waar de zenuwen doorheen lopen. Om dit te onderzoeken kan een MRI-scan gemaakt worden.
Direct na de behandeling kunt u wat wazig zien en kan het ooglid wat hangen. Ook kunt u een hese stem hebben. Deze verschijnselen worden veroorzaakt door de plaatselijke verdoving en verdwijnen binnen enkele uren (ongeveer 6 uur). In de hals kunt nog enkele dagen napijn voelen.
De zenuw herstelt zich onder gunstige omstandigheden met ongeveer 1 mm per dag. We kunnen dus uitrekenen hoe lang het zal duren voordat u volledige hersteld bent. Vaak is dit tussen 6 tot 12 maanden.
De vitamines B zijn van groot belang de optimale werking van ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem. Tekorten aan die vitamines leiden direct tot neuropathie en andere schade in zenuwen en hersenen.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Is magnesium goed voor zenuwpijn? Zenuwpijn is een tintelende, prikkelende, branderige pijn in je zenuwen. Die pijn kan ontstaan doordat je zenuw ontstoken is, klem zit of beschadigd is. Magnesium werkt kalmerend op je zenuwstelsel en reguleert de bloeddruk en hartritme.