Nog sterker: mensen onthouden 80% van wat ze zien, en maar 20% van wat ze lezen – en 10% van wat ze horen. Duidelijk, toch? Maak je informatie (wat je leest, of wat je genoteerd hebt) dus altijd visueel. Maak plaatjes van wat je leert of leest, of een mindmap.
Geheugentesten, wat zeggen die? Overduidelijke winnaar was nummer één, met 77% correct onthouden woorden. Opvolger nummer 3 onthield 73%. Grote verliezer was nummer 2, met 65%.
Van wat ze lezen 20%, van wat ze doen 50% en van wat ze zelf ontdekken 100% We hoeven niet over deze cijfers in discussie te gaan om te begrijpen dat zoiets geen argumentatie is voor een ander type onderwijs (niet lezen, niet luisteren, maar zelf doen en zelf ontdekken).
Duur van korte-termijngeheugen: De periode dat je de volgorde van de cijfers kunt onthouden, is eindig. Ons korte-termijngeheugen kan informatie tot aan 30 seconden vasthouden.
Door iets visueel te maken, het in een bepaalde volgorde te zetten en er een verhaal bij te vertellen, zorg je er op verschillende manieren voor dat je brein de informatie onthoudt. Je kunt deze techniek als trainer toepassen, zodat mensen de informatie die je vertelt beter onthouden.
Herman Ebbinghaus ontdekte het volgende: In de eerste twintig minuten nadat je hebt geleerd, vergeet je relatief gezien het meest. In het eerste uur nadat je iets hebt geleerd, vergeet je ongeveer de helft. Na ongeveer een dag neemt hetgeen je vergeet af.
Het antwoord op de vraag “hoe onthoud je dingen beter” is: “Door het hardop tegen jezelf te zeggen.” Gebruik je alleen je interne stem, dus door wat stilletjes in je hoofd te zeggen wat je leest of wil onthouden, dan komt er weinig van dat onthouden terecht.
Het langetermijngeheugen kan niet vol raken. Door hersenletsel of andere hersenziektes kan het wel worden aangetast.
Dat betekent dat de geheugencapaciteit van het brein overeenkomt met een petabyte aan computergeheugen. Een petabyte is gelijk aan 1,000,000,000,000,000 bytes, oftewel 1 miljoen gigabytes.
Het proces van herinneringen opslaan kost tijd, en hierin zit de grootste beperking. Je kunt simpelweg niet alles onthouden wat je ziet en meemaakt. Daarnaast zijn er verschillende zaken die het opslaan van informatie kunnen beïnvloeden, zoals slecht slapen.
Schrijven activeert diepere delen hersenen
Als ze op een tablet schreven, zagen we dat de diepere delen van de hersenen anders reageerden. Andere onderzoekers hebben vastgesteld dat dat gelijk staat met leren." Van der Weel is er daarom van overtuigd dat de hersenen meer informatie opnemen als je een pen gebruikt.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Zijn conclusie: een gemiddelde volwassene slaat in zijn leven ongeveer 125 megabyte informatie op. Dit kunt u vergelijken met honderd dikke leesboeken.
Je zou het kunnen omschrijven als de vaardigheid om informatie te onthouden en terug te halen wanneer je die nodig hebt. Eigenlijk zit het geheugen overal in de hersenen. Er zijn ook veel verschillende soorten geheugens; voor feitenkennis, een motorisch geheugen of geurherinneringen.
Ga door met het uitvoeren van de dingen die je al doet, zoals sport, lezen, puzzelen, beweging, creativiteit en muziek maken. De sleutel tot de ontwikkeling van nieuwe neuronen is door je zelf iets nieuws te leren, misschien zelfs iets dat in het begin wat ongemakkelijk voelt.
Er is veel herhaling nodig om te zorgen dat leerlingen onthouden wat ze hebben geleerd. Door te herhalen wordt de leer- stof in het langetermijngeheugen opgeslagen, zodat het niet meer vergeten wordt en over een maand, jaar of decennium nog steeds kan wor- den opgehaald en gebruikt.
Bewegen en de hersenen. Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.
Te lang te veel stress, of spanning, zorgt ervoor dat je hersenen minder goed functioneren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vaker dingen gaan vergeten, snel afgeleid zijn en gevoeliger zijn voor negatieve emoties. Dit is te voorkomen door je hersenen voldoende rustmomenten te geven.
Mensen begrijpen dit vaak niet, waardoor je je eenzaam kunt voelen. Bijna alles wat je doet heeft een enorme vermoeidheid tot gevolg. Je raakt bijvoorbeeld de draad kwijt in je denken en je krijgt hoofdpijn. Je hebt veel rustmomenten nodig en dat maakt het lastig om te werken, of naar school te gaan.
Jouw brein houdt namelijk veel meer van plaatjes, dan dat het van woordjes houdt: Het blijkt namelijk dat mensen 80% onthouden van wat ze zien. Van informatie die ze lezen, blijft maar 20% hangen — en informatie die ze horen maar een schamele 10%!
Jill Price uit Los Angeles is de eerste ter wereld bij wie het hyperthymestisch syndroom is vastgesteld. 'Thymesis' is Grieks voor zich herinneren; het feit dat Price hyperthymestisch is, wil zeggen dat ze letterlijk alles onthoudt wat ze meemaakt in haar leven.