Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
De meeste kaarsen zijn na zo'n 4-6 uur geheel vloeibaar. Probeer een kaars dus tussen de 1 en 4 uur te branden en blaas ze daarna voorzichtig uit.
Zout, zout, zout
Een oude, maar gouden tip: strooi een beetje zout over de pit van de kaars die je langer wilt laten branden. Dit kan terwijl de kaars al brand, maar ook voordat je hem aansteekt. Wat je ook kunt doen, is de kaars in zoutwater leggen en ze daarna laten drogen.
Stearine is wat harder en gladder dan paraffine en kan een iets andere geur hebben, maar je moet een expert zijn om het verschil te merken. Voor fabrikanten is het niet verplicht de ingrediënten op de verpakking te vermelden, vaak weet je dus niet wat erin zit.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Voor zover bekend is paraffine niet schadelijk voor de gezondheid. Al moeten hondenbezitters zorgen dat hun hond het op strand niet opeet en worden mensen afgeraden het op te rapen. In zee heeft de stof echter verstrekkende gevolgen. Daar brengt het dezelfde schade als olie toe.
Het klassieke waxinelichtje heeft meestal een brandduur van ongeveer vier uur. Afhankelijk van het model kan de brandtijd ook zes, acht en in sommige gevallen tot tien uur bedragen. De beslissende factor voor de brandtijd is de wasmassa. Hoe meer was in een theelichtje gebruikt wordt, hoe langer het zal branden.
Met waxinelichtjes haal je gezelligheid in huis! Deze Bolsius theelichten in doos van 240 stuks hebben een lange brandduur, tot wel 6 uur. Elke Bolsius kaars is gemaakt met vakmanschap en met oog voor kwaliteit.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Lontjes kunnen de neiging hebben om een kant op te vallen. Als dat gebeurt en één kant van de kaars smelt sneller dan de andere, wip het lontje dan even de andere kant op. Als je kaars bijna op is (de onderste laag was is vloeibaar), kan het zijn dat de lijm waarmee het lontje vastzit wat losser komt.
Een theelichtje of waxinelichtje is een kleine kaars, veelal met een diameter van iets minder dan 4 centimeter en hoogte van 1 tot 2,5 centimeter, met een brandtijd van ongeveer 4 tot 8 uur.
Steek je een kaars voor de eerste keer aan? Blaas deze dan pas uit op het moment dat de hele bovenlaag is gesmolten. Als je het al na een half uurtje doet, dan ben je dus fout bezig! Door eerst de bovenlaag helemaal te laten smelten, voorkomt je dat er een gat (of tunnel) in de was brandt.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Brand je WoodWick ® kaars altijd tot dat de volledig bovenlaag is gesmolten. Wij van WoodWick Winkel adviseren altijd de medium en de large candles minimaal anderhalf tot twee uur lang te laten branden. Beter nog is tussen de drie en 4 uur. Brand je medium en large candle ieder geval nooit korter dan anderhalf uur.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Vermijden van druip-kaarsen
De allereerste tip om lekkende kaarsen te voorkomen is om te kiezen voor kwaliteit. Prijs zegt niet alles, maar toch - een goede kaars bestaat uit een katoenen lont en een brandbare massa zoals paraffine of nog beter stearine (brandt langer).
Bolsius kaarsen zijn vervaardigd uit zuivere grondstoffen en met optimale brandeigenschappen. De kaarsen komen tot stand na de keuze van een juist gevlochten pit (de lont), de selectie van de beste kwaliteit grondstoffen, kleuren, geurstoffen en een zorgvuldig samengestelde combinatie hiervan.
Een stompkaars is een kaars met een langwerpige cilindervorm en een stompe, vlakke kop. Eigenlijk is het een kaarssoort waar je het eerst aan denkt. Stompkaarsen zijn vooral leuk om in verschillende kleuren en hoogtes met elkaar te combineren.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
Bolsius en Gouda stompkaarsen
Ook deze kaarsen branden mooi en geven geen zwarte roet of walmen af. De Gouda stompkaarsen hebben ook optimale branduren.
Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel, stof en virussen. Negatieve ionen vitaliseren de lucht. Je zou ze kunnen omschrijven als vitaminen in de lucht.
Een brandende kaars genereert warmte. Als kaarsen te dicht bij elkaar staan, kan er erg veel warmte ontstaan, waardoor de kaarsen smelten of krom trekken. We raden u aan de kaarsen op voldoende afstand van elkaar te plaatsen: een afstand van ongeveer 10 cm is het minimum.
Een te dikke lont kan de oorzaak zijn. Iedere lont heeft namelijk zijn eigen smeltomtrek en is die niet goed, dan ontstaat extra rook. Het walmen van kaarsen gebeurt ook als de kwaliteit van het kaarsvet verschillend is.