Je vergunning wordt geweigerdAls je aanvraag voor een bouwvergunning wordt geweigerd, kun je bezwaar maken. Dat moet wel binnen 6 weken worden ingediend. Schakel een advocaat in om je te helpen bij de bezwaarprocedure.
Wat als de bouwvergunning geweigerd wordt? Is je bouwvergunning niet goedgekeurd? Dan kan je tot 30 dagen nadat je de weigering hebt ontvangen beroep aantekenen. Wordt de bouwvergunning dan opnieuw afgekeurd, dan kan je in bepaalde gevallen zelfs naar de Raad van State stappen.
Uit de analogie tussen bestemmingsplan en omgevingsvergunning kan worden afgeleid dat een omgevingsvergunning kan worden geweigerd indien op het betreffende moment nog geen planschadeverhaalsovereenkomst is gesloten, op de grond dat de uitvoerbaarheid van de vergunning op het moment van besluitvorming niet verzekerd is ...
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Gegronde redenen
Uw buren willen iets bouwen dat niet past in het bestemmingsplan van de gemeente. In een bestemmingsplan staat wat er met de grond en gebouwen in een gemeente mag gebeuren. De bouw voldoet niet aan de bouwvoorschriften, zoals regels over veiligheid, milieu of gezondheid, uit het Bouwbesluit.
Kan ik bezwaar maken tegen de bouwplannen of omgevingsvergunning van mijn buren? U kunt van tevoren bij uw buren aangeven dat u het niet eens bent met hun bouwplannen.Is de omgevingsvergunning al verleend, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen of beroep instellen.
Op het moment dat een omgevingsvergunning op basis van onjuiste of onvolledige opgave van gegevens is verleend, of niet volgens de verleende vergunning wordt gehandeld kan de gemeente de vergunning intrekken.
Een bouwvergunning wordt goedgekeurd door gemeenteambtenaren.
De bouwvergunning is vanaf 1 oktober 2010 opgegaan in de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning vervangt een aantal vergunningen, waaronder de bouwvergunning, kapvergunning en sloopvergunning. De omgevingsvergunning is dus de nieuwe bouwvergunning.
Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
Wanneer de vergunningverlenende overheid een aanvraag weigert, kan tegen die weigeringsbeslissing doorgaans beroep ingesteld worden. In de eerste plaats kan een administratief beroep ingesteld worden bij de hogere overheid.
De gemeente beslist meestal binnen 8 weken
De gemeente moet meestal binnen 8 weken beslissen of u de vergunning krijgt. Is het een ingewikkelde aanvraag? Dan beslist de gemeente binnen 6 maanden. De gemeente mag de beslisperiode verlengen met 6 weken.
Bekend is dat de gemeente op de meeste vergunningaanvragen binnen 8 weken moet beslissen. Maar in de praktijk duurt het bij een ingewikkelde aanvraag eerder 8 maanden om de vergunning te krijgen, dan 8 weken!
De gemeente heeft maximaal 8 weken de tijd om de aanvraag van jouw bouwvergunning goed te keuren. Hierbij hebben de gemeenteambtenaren wel de mogelijkheid om de beslistermijn eenmalig met 6 weken te verlengen. Het duurt daarom maximaal 14 weken, totdat er een besluit is genomen over jouw aanvraag.
Je hebt een bouwvergunning nodig als je wilt verbouwen met mogelijke hinder voor mens of milieu. Hierop zijn wel enkele verbouwingen als uitzondering vastgesteld. Denk hierbij aan een aanbouw (minder diep dan 4.0 meter), een dakkapel aan de achterzijde en kleinere bijgebouwen.
De daling van het aantal afgegeven bouwvergunningen is het gevolg van een combinatie van de gestegen kapitaalmarkt- en hypotheekrente, de gestegen bouwkosten, onvoldoende capaciteit bij gemeenten, de vele wetsvoorstellen aangaande de woningmarkt, stikstofproblematiek en meer.
Je maakt bezwaar door een bezwaarschrift naar de gemeente te sturen. Op de website van je gemeente staat hoe je dit indient en aan welke voorwaarden het precies moet voldoen. Je kunt alleen bezwaar maken onder deze 2 voorwaarden: Je buren hebben een omgevingsvergunning nodig voor hun bouwplan(nen).
Als het op het achtererf en binnen de marges van hoeveel vierkante meter je mag bouwen zonder vergunning past, dan mag het uiteraard wel. Ook hier gelden nog steeds regels. Je mag nooit hoger dan 30 centimeter boven de eerste bouwlaag bouwen en nooit hoger dan 5 meter.
Een vergunning is in principe 2 jaar geldig. Dat betekent dat je binnen de 2 jaar moet starten met de uitvoering ervan.
De gemeente mag dit namelijk niet ''zomaar'' doen. Artikel 2.33 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verder: WABO) regelt dit. Met dit artikel is geregeld dat de gemeente een vergunning kan intrekken (met nadruk op kan). Concreet gaat dit gemoeid met een termijn van 3 jaar.
Intrekking van een besluit of intrekking van een vergunning door de overheid is mogelijk. Maar er dient wel een goede grond voor intrekking van een vergunning te zijn. Ook kan de een bestuursorgaan een besluit gedeeltelijk intrekken. Het intrekken van een besluit of vergunning komt niet veel voor.
Initiatiefnemers kunnen een vergunningaanvraag niet gedeeltelijk intrekken, alleen als geheel. Staan er meerdere vergunningplichtige activiteiten in 1 aanvraag? Ook dan kan de initiatiefnemer alleen de hele aanvraag intrekken, en niet een deel ervan.