Bovendien helpt het om de neuronactiviteit in de hersenen te ontspannen. Kortom: groene thee drinken is zeker verstandig voor een goede nachtrust, maar vooral overdag. Door cafeïne is het verstandig om minstens 2 uur voor het slapengaan geen groene thee meer te drinken.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Kies 's avonds voor een zachte witte thee (laag in theïne) of kruideninfusies (geen theïne). Let wel op de samenstelling van je infusie. Gember werkt bijvoorbeeld opwekkend en drink je dus beter niet voor je gaat slapen. Kamille, linde en valeriaan zijn dan weer echte aanraders.
' 'Daarnaast zijn er wel zeker bepaalde kruiden in een slaapthee die effect hebben op onze hersenen en die ervoor zorgen dat de hersenactiviteit licht vertraagt. Kruiden als valeriaan, kamille en sint-janskruid hebben bewezen effect en ook andere bloesems werken goed.
Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer. Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs. Drink geen alcohol om in te slapen. Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, laten masseren, vrijen).
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Een warm drankje voor het slapen gaan
Cafeïne werkt opwekkend en stimulerend. Niet echt slaap bevorderend dus. Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Hierdoor is de keuze voor thee beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan.
Wanneer je gewone thee of koffie drinkt voor het slapen gaan, dan zorgt deze werkende stof ervoor dat je wakker blijft. Daarbij bevat thee weliswaar minder cafeïne dan koffie. Desondanks kun je nog steeds met slapeloze nachten zitten wanneer je veel gewone thee voor het slapen drinkt.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Omdat thee heet is, drink je het langzamer. Dit zou ervoor zorgen dat de spelers minder snel na de rust een plaspauze nodig hebben. Daarnaast bevat thee aminozuren, wat het spierherstel bevordert. Met alleen water blijf je wel gehydrateerd, maar mis je de voordelen van thee.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Kamille wordt al eeuwenlang gebruikt voor een rustgevende slaap. Uit onderzoek is gebleken dat het stofje 'apigenine', wat in kamille te vinden is, een verbinding maakt met receptoren in het brein. Deze verbinding geeft een milde angst- en stress verminderende reactie.
Afvallen tijdens het slapen
Door genoeg water te drinken zorg je ervoor dat je stofwisseling verhoogt. Hierdoor verbrand je calorieën. Daarnaast verwarmt je lichaam het water waardoor je ook weer extra calorieën verbrandt. Tijdens je slaap zal je lichaam dus hard aan het werk zijn met het verbranden.
Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert. Een banaan eten is dus letterlijk slaapverwekkend.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn. Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Verschillende soorten groenten leveren allerlei vitamines en mineralen die je nodig hebt om weer beter te worden. Denk aan vitamine C in paprika en bloemkool, vitamine A in wortel en prei en vitamine B6 in spinazie en kool. Eet de soep lekker heet, dat helpt om slijm af te voeren.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
U voelt zich moe, kunt zich minder concentreren of bent wat prikkelbaar. Maar als het slaapgebrek langer aanhoudt, bouwt u een slaapschuld op. Dat resulteert in een chronisch slaaptekort. Dat is moeilijk te herstellen, maar moet wel ernstig genomen worden.
Groene thee
Uit de laatste onderzoeken blijkt namelijk dat een kop groene thee je 's ochtends wakkerder maakt dan je standaard 'bakkie pleur'. Groene thee geeft je hersenen een boost, maakt je scherper en zou zelfs je geheugen verbeteren.
Melatonine is een lichaamseigen hormoon wat je slaap- en waakritme regelt. Door voor het slapengaan extra melatonine in te nemen, kun je beter in- en doorslapen. Van alle slaapmiddelen is melatonine het meest onschuldig.
Slecht slapen (slapeloosheid) is bijvoorbeeld slecht inslapen, lang wakker liggen, te vaak of te vroeg wakker worden. Daardoor bent u overdag moe, slaperig en/of prikkelbaar. gewoontes, zoals koffie drinken of op uw smartphone kijken voordat u naar bed gaat.