Een Car-Pass haal je bij de autokeuring
Voordat je de wagen verkoopt, moet je een tweedehandskeuring laten uitvoeren. Anders kan de koper hem niet inschrijven. De inspecteur noteert je kilometerstand en zal dan automatisch een Car-Pass laten afdrukken als de auto slaagt voor de keuring.
Verkoop je je wagen aan een particulier, dan is een keuring voor verkoop nodig. Verkoop je je wagen aan een professionele koper, bijvoorbeeld een opkoper van tweedehandswagens, of wordt de wagen geëxporteerd, dan is die keuring voor verkoop niet verplicht. De koper is in dat geval zelf verantwoordelijk voor de keuring.
Het document wordt gedrukt op speciaal papier met een watermerk en hologram. Zie je dat niet, dan weet je dat het document vals of een kopie is. Je kunt bovendien de echtheid van het certificaat nakijken op de website van Car-Pass.
De Car-Pass is 2 maanden geldig. Sinds 2006 is het verplicht voor de verkoper van een tweedehandse auto om de Car-Pass te geven aan de koper van het voertuig.
Bij de tweedehandsverkoop van een voertuig is het verplicht om dat voertuig te laten keuren. Die tweedehandskeuring moet gebeuren vóór het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar. Na de keuring wordt een tweedehandsrapport afgeleverd.
Prijs keuring voor verkoop 2022
Enerzijds is er de meer eenvoudige visuele keuring. Anderzijds een volledige keuring de waarbij de uitlaatgassen, de ophanging en de lichten worden getest met meetapparatuur. Een visuele tweedehandskeuring kost 44,00 euro. Een volledige tweedehandskeuring kost 62,80 euro.
Zo moet je bij de overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders, manuele inschrijving bij de DIV regelen.
Voor het eerst ontving Car-Pass ook buitenlandse kilometerstanden afkomstig uit de centrale databestanden van de autoconstructeurs, wat toeliet om fraude bij ingevoerde voertuigen te detecteren. In 2020 zijn in totaal 1.716 gevallen van tellerfraude aan het licht gekomen.
Een gelijkvormigheidsattest is zowat de identiteitskaart van je wagen. Net zoals jouw identiteitskaart zegt wie je bent, wat je geboortedatum is en hoe je eruit ziet. Zo toont het attest aan hoe oud je wagen is, wat het merk en de CO²-uitstoot is.
Na een overlijden kunnen de erfgenamen van een of meerdere wagens, voor dagelijks gebruik of als verzameling, die weer doorverkopen na het opmaken van een inventaris. Er zijn echter enkele belangrijke details om op te letten. Na een overlijden maken de voertuigen van de overledene deel uit van de nalatenschap.
Als de overledene een auto of een ander motorvoertuig had, moet de nummerplaat teruggestuurd worden naar de Directie voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Is uw partner overleden, dan kunt u de kentekenplaat overnemen als u getrouwd of wettelijk samenwonend was.
Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
Ga je te laat naar de keuring, dan moet je niet enkel de keuring op zich betalen. Er wordt je dan ook nog eens een toeslag aangerekend voor een laattijdig bezoek. Die wordt hoger naargelang je langer wacht. Het bedrag van deze toeslag is uiteindelijk vrij beperkt (minder dan 30 euro).
Wat is een Car-Pass? Een Car-Pass is een document dat de kilometerhistoriek van een voertuig weergeeft. Hij vermeldt de gekende kilometerstanden en de datum waarop deze standen werden vastgesteld.
Sinds de coronapandemie was het in heel wat regio's verplicht om een afspraak te maken wanneer je met je auto naar de keuring moest. Vanaf 1 augustus vervalt die verplichting overal. Wie toch op voorhand een afspraak wil maken, kan dat online sinds kort overal tot 2 maanden vóór het keuringsbewijs vervalt.
Als je een van de delen van het kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Je kunt bij een autoverzekering altijd maar één bestuurder opgeven. Dat moet de persoon zijn die het meeste in de auto rijdt. Je kunt dus geen extra bestuurder opgeven of de autoverzekering op twee namen zetten.
Vergeet niet alle autopapieren om de verkoop compleet te maken, zoals het inschrijvingsbewijs Deel I en Deel II. Welke papieren meegeven bij verkoop auto zonder keuring niet verplicht zijn maar wel belangrijk zijn documenten als: de aankoopfactuur, bonnen van accessoires en de onderhoudshistorie.
Dit kan gedurende een periode van maximum één maand. In dat geval moet u in de wagen een schriftelijke toelating van de buitenlandse eigenaar bewaren. De eigenaar moet in dit document verklaren dat hij het voertuig gratis ter beschikking stelt, voor een vastgestelde periode, met einddatum.
Bent u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) in Nederland? Dan mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden in uw auto met buitenlands kenteken. U heeft dan recht op een vrijstelling op basis van internationaal recht. Deze vrijstelling hoeft u niet aan te vragen.
Auto's worden bij onze zuiderburen voor minder geld verkocht en vaak beter uitgerust. Voor minder geld heb jij in België een auto met alle luxe extra's waar je je hier misschien wel scheel voor betaald. Meer luxe, lagere prijs (bij goed onderzoek) en niet te vergeten: een groter aanbod.
De hoogte van de vergoeding ligt tussen de € 12.500 en € 20.000. De persoon die aansprakelijk is voor het ongeval, betaalt. In een strafprocedure kan de Staat de schadevergoeding mogelijk voorschieten.
Kan ik mijn aangifte van nalatenschap alleen opstellen, zonder notaris? Ja, U kunt altijd zelf een aangifte van nalatenschap opstellen. Er is geen wettelijke verplichting om een een notaris hiervoor in te schakelen, aangezien het niet om een notariële akte gaat.