Zowel suède (dus daim, ledervelours of wildleder) als nubuck zijn soorten leder waarbij de huid van een dier 'gelooid' is. Dat is een chemisch proces waardoor de huid onbeperkt houdbaar wordt en dus duurzamer is. Om suède te bekomen wordt de onderkant (vleeskant) van de gelooide huid bewerkt.
Het verschil tussen nubuck en daim
Daim wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Net zoals suède wordt nubuck makkelijk vies en vraagt het om goede verzorging. Nubuck is echter een stuk steviger dan suède (wat weer een eigenschap is van glad leer), waardoor je het beter kunt poetsen. Een schoenenmerk dat veel gebruikmaakt van nubuck is Nubikk.
Zet wat water op in een fluitketel of een pannetje (of gebruik je Quooker, als je die luxe in de keuken hebt) en stoom die hardnekkige (vet)vlekken van je favoriete suède schoenen af. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel of anders met een schoon nagelborsteltje. Laat je gestoomde schoenen vervolgens goed drogen.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Bevochtig het deel rond de vlek met water op kamertemperatuur (Gebruik voor leer een zachte doek of spons. Gebruik voor suède onze Suede Restorer Borstel.) Wrijf of borstel het vocht zachtjes in de schoen en met name op de vlek zelf.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Je kunt ze het beste beschermen door ze eerst te borstelen met een speciale borstel voor nubuck. Spray ze daarna in met spray voor nubuck. Door daarna met de zachte kant van de borstel over de schoenen te gaan, zien ze er weer uit als nieuw. En ook deze schoenen moet je inspuiten met water- en vuilafstotende spray.
Suède wordt gemaakt van de onderkant van de dierenhuid, terwijl nubuck wordt gemaakt van de bovenkant van de huid. Deze bovenkant wordt bij nubuck opgeschuurd, waardoor fijne haartjes ontstaan. Dit geeft nubuck die luxere, ruwere uitstraling. Nubuck is daarom – bij goed onderhoud – ook heel sterk.
Hoe je je suède en nubuck schoenen succesvol kan reinigen
Borstel voorzichtig het vuil of glimmende plekken van het oppervlak van de schoen met de borstel of het zelfreinigend sponsje. Bij hardnekkige vlekken, reinig het oppervlak door het voorzichtig te schrobben met de Magic Gum en borstel het uit.
Voor hardnekkige vlekken op zowel nubuckleren als suède schoenen gebruik je een reinigingsblok. Deze vind je in onze Dry Cleaning Kit. Wrijf over de gehele plek om de vlek te verwijderen. Top Tip: Met suède is het belangrijk dat je in de richting van de schoenvezels borstelt om beschadigingen te voorkomen.
Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de opperhuid (epidermis) toont. Suède is hierdoor minder duurzaam, maar wel zachter dan gewoon leer. Suède heeft een geborstelde structuur en lijkt wel wat op stof, wat het geschikt maakt voor het fabriceren van kleding.
De beste bekleding is geschuurd leer en dubbeldik leer. Vermijd stoffen die gemakkelijk vasthaken.
Suède. Suede heeft een luxe uitstraling en wordt gemaakt van de onderkant van de huid. Suède tassen zijn te herkennen aan de harige en zachte bovenlaag. Tassen gemaakt van suède zijn vaak soepel en voelen zacht aan.
Aniline leder, open structuur zonder enige coating. Semi aniline leder is vergelijkbaar met vol-aniline leder maar heeft als tegenstelling dat het voorzien is van een dunne beschermlaag. Hierdoor is het beter bestand tegen vlekken en verkleuring.
Het leer is meestal afkomstig van lams- of schapenhuid. Plantaardig gelooid nappaleer is normaal gesproken niet doorgeverfd; deze is aan de rugzijde natuurbruin. Het leer staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid. Het voordeel van nappaleer is dat het erg goed bestand is tegen beschadiging.
Alle soorten stoelen (o.a. van stof, kunstleder en leer) zijn makkelijk te gebruiken buiten, maar ook alleen tijdelijk en in de juiste weersomstandigheden.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Nekplooien, insectenbeten en levenstekens mogen, tot op zekere hoogte, zichtbaar zijn. Juist omdat dit leer zo exclusief en natuurlijk is, betaal je een hogere prijs. Maar als je dat afzet tegen de luxueuze uitstraling en de duurzaamheid van leer, kan daar geen stof tegen op.
Buffel leder
Ook de haarinplant van het dier draagt zorg voor de natuurlijke uitstraling. De structuur van de grove nek met de nekplooien, is in het leder duidelijk terug te zien. Het buffel leder is gemaakt van de toplaag van de huid, en heeft dus een stoere en wilde uitstraling, net zoals het beest zelf!
Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine. Het is beter om ze gewoon met de hand te wassen.
Als het leer bevlekt is met watervlekken kun je het beste azijn gebruiken om dit weg te poesten. Meng een half kopje azijn met een half kopje (gedestilleerd) water. Gebruik daarna een zachte vochtige doek en wrijf over de vlekken tot je ziet dat ze verdwijnen.
Op naar de wasmachine
Je kunt ook via je wasmachine je items van suède schoonmaken. Gebruik hiervoor geen intensief wasprogramma, maar de hand- of wolwas. Gebruik bij het wassen geen wasmiddel, maar voeg wel wasverzachter toe. In de wasmachine zullen de meeste watervlekken en hardnekkige zoutranden verdwijnen.