Karpervissen op een vijver kun je het beste doen door mobiel te vissen. Een goede tactiek is om verschillende voerplekjes aan te maken in de karper vijver die je wilt bevissen. Vervolgens ga je de tijd die je hebt delen door het aantal aangevoerde visstekken.
Een rig tube met een leadclip en dan een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 is de beste keuze bij deze visserij. Omdat de karper op een heel klein oppervlak aast is het belangrijk dat je een korte onderlijn hebt zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood.
Karpers zijn dol op maïs.Maar ook hennep en kikkererwten zijn ook populair. Goedkoop aas, dat er zeker in gaat bij de karper. Vaak kun je deze producten gewoon bij de supermarkt uit blik kopen voor een paar cent.
Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
De meeste vissen – en zo ook karper – zijn vooral actief in de vroege ochtend en de avond. Overdag is de karper het minst actief en zullen je vangkansen dan ook het minst groot zijn. Daarom is het verstandig om juist in de ochtend of avond te gaan vissen.
Karpers in het wild eten voornamelijk voedsel dat op dat moment gemakkelijk verkrijgbaar is. Je kunt dan denken aan muggenlarven, watervlooien en kreeftachtigen.Daarnaast eten ze ook jongbroed en plantaardig voedsel zoals waterpest en draadalgen.
Karpers liggen in de winter vaak tussen obstakels.Daarnaast zoeken ze graag de luwte op en zal de oeverzone waar een koude noordoostenwind op staat gemeden worden. Probeer ook eens de diepere plekken soms kan het daar vol liggen met karpers!
Kijk eerst eens langs het grootste deel van de sloot hoe diep het is, op de ondiepste stukken heb je het meeste kans dat je iets ziet zwemmen. plekken zijn waar de vissen eten zouden kunnen vinden, bijvoorbeeld overhangende bomen, lelievelden enz.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Karpers houden van warm water, en ondiepe plassen en meren met flink wat waterplanten zijn hun natuurlijke habitat. Door uitzetting komen ze nu echter zowat in ieder water voor, maar om zich voort te planten hebben ze nog steeds ondiep warm water en watertemperaturen tot 15-20°c nodig.
Er liggen namelijk veel vijanden op de loer, die graag een karpertje lusten! Wie weet zo'n vijand te noemen? (Antwoord: snoeken, reigers, futen, aalscholvers).
Maak gebruik van een goede weegschaal, zeker als het om grote karpers gaat. Maak eerst je weighsling goed nat, laat deze dan goed uitlekken en draai dan de naald nu pas naar 0. Dit is de basis. Houd de weegschaal aan de bovenkant vast en NIET door hem aan de onderzijde vast te houden.
Prik je haak in de korst van het brood. Brood is mijn inziens het beste aas in zijn soort. Buiten het fijne gebruik is het ook betaalbaar en makkelijk te verkrijgen. Verder heeft het de eigenschap dat het vaak een felle kleur heeft waardoor de karper het brood sneller vindt.
Maden, de friemelende beestjes zijn immens populair onder de witvissers, maar worden nog relatief weinig ingezet binnen de karpervisserij. De vissers die ze wel inzetten weten echter als geen ander dat je er ontzettend veel karper mee kunt vangen!
Haakmaat 6 is de populairste maat omdat deze redelijk allround is.Ook haakmaat 4 en 8 doen het vaak goed. Vis je met een klein pop-upje of maiskorrel dan kies je logischerwijs voor een kleine haak. Groter aas kun je met een haakmaat 4 of 2 vissen.
Een karper kan net als wij zelfs alle kleuren van de regenboog zien. En sterker nog: een karper kan naast alle kleuren ook nog een UV-licht waarnemen. Dat kunnen wij niet! Dia 19: Het heeft dus zeker zin om met fluor-boilies als haakaas te gebruiken, die zien ze prima.
Regen kan zowel een positief als negatief effect hebben op de hoeveelheid vis die je zult gaan vangen. Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien.
Springende karpers zijn geen zeldzaamheid. Bij dit verrassende fenomeen komt de vis soms zelfs volledig uit het water. De daarop volgende plons is meestal goed hoorbaar en de deining kan tientallen meters ver uitwaaieren. Veel karpervissers speuren tijdens het vissen het wateroppervlak af naar springende karpers.
Zoek een paar grote korrels uit. Druk nu met de korrel tussen duim en wijsvinger het binnenste uit de mais, en de vel blijft over. Zet dit op een kleine haak (preston PR490, drennan silverfish of tubertini 808). Stop de haak tot het einde in de vel en trek de punt er doorheen.
Zicht. Karpers kunnen met beide ogen opzij en naar boven kijken in een hoek van 49 graden. Alles wat buiten deze hoek valt is dus niet zichtbaar voor de karper. De karper heeft verschillende oogcellen waardoor hij alle kleuren kan zien die wij kunnen zien.
Boilies: 1100 tot max 1500 gram per dag is voldoende. In de praktijk had een grotere hoeveelheid geen extra effect. De belangrijkste reden is dat je niet meer karpers kan voeren dan er langskomen. Komen er niet genoeg karpers op de voerstek, dan kan het effect van teveel voer zelfs erg nadelig werken.
Geschikte boilies voor de zomer zijn bijvoorbeeld de Tijgernoot Anijs boilies, vanwege de sterke geur, maar ook de fruitige Kiwi Bosbes boilies en de opvallende smaakvolle Creamy Chocolat boilies vallen in de zomer goed in de smaak bij de karpers.
Warm water kan namelijk niet zoveel zuurstof bevatten dan water wat een paar graden kouder is. Daarom kun je de karper tijdens echt zomerse dagen het beste zoeken in schaduwrijke plekken. Schaduw en obstakels zijn in de zomermaanden zeker het proberen waard als karpervisser!
Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg. 'De recordvis' van de Nieuwkoopse Plassen in handen van Joop Butselaar.