Geleedpotigen hebben een uitwendig skelet van harde stof (chitine). Binnenin zitten de spieren en zachte delen. Om te buigen zijn de lichaamsdelen van geleedpotigen samengesteld uit losse stukjes. Die worden 'segmenten' of 'leden' genoemd, vandaar de naam geleedpotigen.
Pantser. Het lichaam van een insect – dat tegelijkertijd de huid en het skelet is – bestaat uit een hoornachtig pantser (chitine) dat redelijk hard is. Het houdt het lichaam bij elkaar en beschermt het tegen o.a. uitdroging.
Maar volwassen insecten hebben een skelet. Niet zoals we dat kennen van botjes, maar een skelet aan de buitenkant van hun lichaam.
Insecten hebben geen botten zoals vogels en vleermuizen. Toch zijn hun vleugels stevig genoeg om mee te vliegen.
Insecten hebben in principe een in drieën gedeeld lichaam, bestaande uit de kop, het borststuk (thorax) en het achterlijf (abdomen). Bij sommige soorten zijn verschillende delen met elkaar versmolten of juist weer gesplitst. De meeste insecten hebben vleugels en haren en andere organen zoals angels etc.
Alle insecten hebben een driedelig lichaam (kop, borststuk en achterlijf) dat omgeven is door een hard, chitineus exoskelet. Het exoskelet wordt via vervelling tijdens de groei een aantal keer afgeworpen en vernieuwd. Het borststuk draagt drie paar flexibele poten en veel soorten hebben ook vleugels om mee te vliegen.
Insecten hebben allemaal hetzelfde bouwplan: ze hebben een kop, een borststuk, een achterlijf, zes poten en meestal twee paar vleugels. Rondom het lichaam hebben ze een goede bescherming: het exoskelet . Met deze lichaamsbouw kunnen insecten enorm veel: zwemmen, vliegen, springen, graven en lopen.
Een insect is een ongewervelde dier. Het skelet zit bij insecten dus aan de buitenkant en niet in het lichaam.
Alle insecten hebben een exoskelet bestaande uit chitine, een hoornige stof aan de buitenzijde van het lichaam.
De pijnbeleving van insecten is al decennialang een twistpunt onder biologen. Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers. Daar valt tegen in te brengen dat insecten wel degelijk hersenen en zenuwcellen hebben.
Wespen die goed kunnen leren, hebben grotere hersenen dan langzaam lerende soortgenoten. Maar dat heeft wel een prijs: ze leven korter.
Het bloed van insecten heet hemolymfe. Het is kleurloos, of gelig of groenig. Hemolymfe doet hetzelfde als ons bloed: zuurstof en voedingsstoffen naar cellen brengen en afvalstoffen afvoeren.
Alle insecten hebben een hart. Maar dat werkt wel iets anders dan jouw eigen hart. Ons hart pompt bloed door vaten in het lichaam. Bij een insect stroomt het bloed door een soort buis met hartspiertjes die het 't lichaam rondpompen.
Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Het dijbeen of 'femur' is het bot van het bovenbeen en verbindt het heupgewricht met het kniegewricht. Het is het langste, grootste én sterkste bot van het menselijk lichaam.
Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.) dragen. Naast deze drukbelasting kunnen onze botten ook trekkrachten, verbuigingen en verdraaiingen absorberen.
De bloedsomloop komt bij insecten tot stand door de werking van een aan de rugzijde gelegen groot bloedvat, dat loopt van de kop tot in het achterlijf. Het nauwere, voorste deel, in de kop, wordt aangeduid als de aorta. Het achterste, dikkere deel in borst en achterlijf noemen we het hart.
Het gaat om een mannetjesmot van de familie creatonotos. Het is een tijgermot die - helaas voor de bewoners - wel vaker voorkomt in Azië. De mannetjes ontwikkelen tentakels om zo de vrouwtjes te verleiden. De reacties stromen binnen op Facebook: velen kunnen amper naar de beelden van het insect kijken.
Het grootste insect ter wereld. De wandelende tak meet om precies te zijn 62,4 centimeter en werd aangetroffen in de provincie Guangxi. Het is daarmee de langste van de meer dan 807.000 insectensoorten die tot nu wetenschappelijk beschreven zijn.
Kort leven als imago
De meeste imago's - zo noemen wetenschappers volwassen insecten - leven maar kort. Een paar dagen tot een paar maanden. En ja, dat doen ze in de zomer! In de herfst krijgen imago's minder energie.
Een wesp is een gevleugeld, geel-zwart gestreept insect. Veel wespensoorten leven in kolonies en bouwen daar nesten voor, maar de meeste soorten leven solitair.
De kop van een insect bestaat uit niet te onderscheiden segmenten en draagt de antennes en monddelen. Het borststuk (de thorax) verzorgt de voortbeweging en draagt de poten en eventuele vleugels. Het bestaat altijd uit drie segmenten, van voor naar achter de prothorax, de mesothorax en de metathorax.