Alleen vitamine C is gevoelig voor verhitting, dus als je ze kookt verlies je wel vitamine C. Een korte bereiding en zelfs rauw is aan te bevelen. Ze zijn verder rijk aan B vitaminen zoals B11 (foliumzuur) en rijk aan mineralen als magnesium en kalium en ze bevatten veel vezels en zwavel dus.
Spruitjes zijn daarnaast ook nog eens super gezond. Wist je bijvoorbeeld dat rauwe spruitjes 3 keer zoveel vitamine C bevatten als een sinaasappel? Eet je 100 gram gekookte spruitjes dan krijg je 176% van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen! Spruitjes zijn ook een bron van selenium.
Wanneer spruitjes worden gekookt, kunnen ze wat voedingsveranderingen ondergaan. De niveaus van de antioxidante vitamines E en K nemen toe tijdens het koken, maar de niveaus van sommige in water oplosbare voedingsstoffen, zoals vitamine C, nemen af .
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
De kern van de zaak. Spruiten zijn erg voedzaam . Ze kunnen ook een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een gemakkelijkere spijsvertering, verbeterde bloedsuikerspiegels en een lager risico op hartziekten. Houd er echter rekening mee dat ze ook geassocieerd worden met een risico op voedselvergiftiging.
Na verloop van tijd kan het regelmatig eten van spruiten bijdragen aan een gezondere, schonere huid . Spruiten zijn goed voor de gezondheid van het hart vanwege hun hoge gehalte aan omega-3-vetzuren en vezels.
Het beste is om te variëren en af te wisselen tussen beide.
Sla, komkommer en paprika kun je bijvoorbeeld prima rauw eten. Omdat paprika vooral een bron is van vitamine C, dat snel verloren gaat bij warmte, bevat rauwe paprika zelfs meer voedingsstoffen.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Is het oké om elke dag spruitjes te eten? Ga ervoor. " Als je van spruitjes houdt en ze kunt verdragen, absoluut! Ze bevatten minder calorieën en een veelvoud aan belangrijke voedingsstoffen", zegt Snyder.
Er zijn ook voedingsverschillen: kool bevat minder calorieën dan spruitjes , maar ook minder voedingsstoffen. Spruitjes bevatten daarentegen hogere concentraties vitamine A en C, foliumzuur, kalium, magnesium en fosfor.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Het consumeren van rauwe spruiten kan voedselvergiftiging veroorzaken. Dit kan gebeuren omdat de zaden voor het maken van spruiten op warme en vochtige plekken bewaard moeten worden. Deze omstandigheden bevorderen ook de groei van schadelijke bacteriën zoals E. coli en Salmonella.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Witlof is erg gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.