Bewegingssensor voor slimme verlichtingEen draadloze bewegingssensor schakelt de slimme verlichting in als er beweging wordt gedetecteerd. Zodra er iemand in de ruimte is, gaat het licht aan. Is er drie minuten geen beweging, dan gaat de lamp weer uit.
Gebruik de draadloze bewegingssensor om max.10 lichtbronnen automatisch aan en uit te doen. De lichtbronnen die zijn gekoppeld aan de bewegingsdetector kunnen eenvoudig worden ingesteld op 30% of 100% lichtsterkte.
De slimme verlichtingsproducten van IKEA werken met de Zigbee Light Link, een openstandaardprotocol voor bediening op afstand. De lichtbronnen vormen samen een netwerk waardoor ze boodschappen van de ene naar de andere lamp kunnen sturen.
Een buitenlamp met bewegingssensor spreekt eigenlijk voor zich. In de lamp zitten kleine bewegingsmelders verwerkt waardoor de lamp aan kan gaan als er beweging plaats vindt binnen een bepaalde afstand. Als een infraroodstraal een warm object detecteert geeft deze een seintje aan de lamp.
Kan je een lamp zowel via bewegingssensor als via schakelaar schakelen? Ja, in principe is het mogelijk om een lamp zowel met een schakelaar als een bewegingssensor te bedienen als de bedrading correct uitgevoerd wordt. Plaats dan eerst de wisselschakelaar op het circuit en vervolgens de bewegingsmelder.
Een LED sensor wordt gebruikt om LED verlichting automatisch aan- en uit te zetten. Je hebt LED lampen met een sensor en je hebt armaturen met een sensor. Een schemersensor werkt op basis van de hoeveelheid licht in de buurt van de lamp, een bewegingssensor zorgt voor verlichting als er beweging wordt gedetecteerd.
Lichtbronnen zoals lampen, lichtdeuren en lichtpanelen aan de afstandsbediening koppelen is makkelijk. Monteer de lichtbron en zet de lichtschakelaar aan. Hou de afstandsbediening op minder dan 5 cm van de lichtbron en hou de koppelknop (onder het deksel van de afstandsbediening) 10 seconden ingedrukt.
Haal de kap van de verbindingshub en gebruik een speld (of iets dergelijks) om de reset knop 5 seconden ingedrukt te houden. Tijdens het indrukken knipperen de drie lichtjes. Als het middelste lichtje daarna 2 keer snel knippert, is je verbindingshub teruggezet naar de standaard instellingen uit de fabriek.
Verwijder het deksel van de verbindingshub. Hou met een puntig voorwerp de resetknop op de verbindingshub ten minste 5 seconden ingedrukt, tot het ledlampje niet meer knippert.
Controleer of de bewegingsmelder nog juist is aangesloten, de transformator correct ingesteld is en of de (voorzijde van de) bewegingsmelder schoon is. Raadpleeg eventueel de handleiding. Indien dit een SMART MOVE betreft is het ook mogelijk dat het zonnepaneeltje de interne batterij niet opgeladen heeft.
Bewegingssensoren: Ook wel PIR melder genoemd. Deze sensoren meten de warmte (infrarood licht) die door objecten in het bereik van de melder wordt uitgestraald. Zo kunnen ze een verandering in straling detecteren als er bijvoorbeeld personen langs komen.
Hoe werken sensoren: van data naar elektrische signalen
Metingen van temperatuur, licht, geluid en beweging worden door de sensor omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens doorgegeven via een interface die ze omzet in een binaire code die een computer kan verwerken.
Het verschil tussen bewegings- en aanwezigheidsmelders is de gevoeligheid van de sensoren. De sensoren van aanwezigheidsmelders zijn duidelijk gevoeliger dan die van bewegingsmelders en detecteren zelfs de kleinste bewegingen.
Een bewegingssensor wordt vaak geplaatst in het armatuur. Ook kan de sensor buiten opgehangen worden. Er kan per buitenarmatuur een sensor zijn, of een centrale sensor die meerdere lampen aanstuurt. De sensor is vaak een wit bolletje of vlakje.
Open het batterijdeksel en vervang de batterij door een nieuwe CR2032 batterij.
Dit is de zogenaamde lekstroom of inductiespanning. Eenmaal de spanning voldoende is, wordt deze ineens ontladen wat resulteert in kort nagloeien van de lamp. Dit is niet gevaarlijk en leidt niet tot een vermindering van de levensduur van de lamp maar het kan wel vervelend zijn.
Het lampje gaat na elke 100 gebruiksuren knipperen als herinnering dat je het koolstoffilter moet reinigen of vervangen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben: De lamp die op de dimmer is aangesloten is niet dimbaar. Je hebt een verkeerde dimmer gebruikt voor de lamp. Het vermogen van de lamp is te hoog of laag voor de dimmer.
Welke lampen werken samen met IKEA Tradfri, Osram Lightify, Philips Hue* en Tuya en Smart Life? De bekende merken maken gebruik van het Zigbee protocol. Dit betekent dat u in principe alle Zigbee lampen en spots kunt koppelen aan IKEA Tradfri, Osram Lightify, Philips Hue* en Tuya en Smart Life.
Slimme verlichting is verlichting die je bedient via een app op je smartphone of tablet. De slimme ledlampen maken hiervoor rechtstreeks verbinding met wifi, of werken met een bridge via een smart home protocol zoals ZigBee. Bij sommige slimme lampen kan je ook kiezen voor een draadloze afstandsbediening.
Een schemerschakelaar werk met een lichtgevoelig element. Deze sensor leest de hoeveel licht (LUX). Mocht er minder licht door de sensor worden gedetecteerd dan is ingesteld dan zal deze inschakelen (stroom doorlaten). Wanneer er weer meer licht binnenkomt dan de ingestelde drempelwaarde zal de schakelaar uitschakelen.
ABS-sensoren kunnen kapot gaan door vuil of ouderdom. Ook gaan ze nog wel eens kapot wanneer je een wiellager vervangt. Je dashboard geeft in dat geval een storing aan.