Met jezelf kwijt zijn wordt bedoelt dat je Jezelf niet meer écht ervaart. Met Jezelf wordt ook wel eens essentie bedoeld (sommigen noemen dit ook wel ware zelf of ziel). Als iemand zichzelf kwijt is, is die niet écht zichzelf kwijt (je essentie kan nooit kwijt zijn), maar wel de verbinding ermee.
Jezelf kwijt zijn, het gevoel dat je niet weet wie je bent, wat je leuk vindt en wat je kunt. Misschien herken je het gevoel van jezelf kwijt zijn wel. Vaak gaat op zo'n moment alles op de automatische piloot.
Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf. Je kunt nauwelijks meer verwoorden waar je voor staat en waar je in gelooft. Je weet niet waar je heen wilt met je leven. Je twijfelt vaak en je bent ontevreden over jezelf.
Meestal lever je stapje voor stapje, steeds meer in van jezelf zonder dat je het door hebt. Je aandacht wordt steeds meer gericht op de ander. En wat jij kunt doen om het fijn en goed te maken voor die ander. Dit gedrag heeft tot gevolg dat jij het contact met jouw eigen gevoelens en behoeftes verliest.
Als je meer verbinding met jezelf wil maken, is het vrijmaken van tijd voor jezelf een goed begin. Maak per dag 10 minuten vrij om iets te doen met jezelf. Ga mediteren, hardlopen, in bad, maak een wandeling in de natuur of iets anders wat echt bij je past.
Je verloren voelen
Voel jij je verloren en wil jij over je zelfmoordgedachten praten maar liever niet met een bekende? Bij 113 Zelfmoordpreventie werken enkel professionals die je kunnen helpen als je je verloren voelt. Weet dat je niet de enige bent met deze gedachten en dat er wat aan te doen is.
Je verveelt je
Met andere woorden, we zijn over het algemeen – niet altijd, maar vaker wel dan niet – enthousiast om onze partner te zien. Echter als je niet tevreden bent, voel je je vaak ongeïnteresseerd en zit je niet energiek in je relatie. Je kijkt er niet naar uit om samen tijd door te brengen.
Mensen met stressvolle relaties of partners die hen niet ondersteunen, hebben meer kans op een depressie. Eén op de zeven mensen met een slechte relatie ontwikkelt een depressie. Bij goede relaties is dat één op de vijftien. Het risico op depressie bij slechte relaties is dus ruim twee keer zo hoog.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Je hebt weinig zelfvertrouwen
Voor jezelf opkomen is heel moeilijk als je vind dat jouw mening en jouw gevoelens er niet toe doen. Je hebt dan weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. De mening van de ander is in jouw ogen altijd belangrijker. Daarom probeer je de ander tevreden te stellen en cijfer je jezelf weg.
Onzekerheid en angst over wie we zijn, wat we kunnen en welke waarde we brengen is een grote oorzaak van onszelf conformeren. Het is makkelijker om mee te gaan met wat iedereen doet. Het is veiliger om je continu aan te passen. Dicht bij jezelf blijven betekent eigenlijk breken met wat 'normaal' is.
Niet stilstaan maar blijven groeien, is enorm belangrijk. Zelfontplooiing geeft je een goed gevoel over jezelf en vergroot je gevoel van welzijn. Je leert bijvoorbeeld anders over het leven te denken of op een positieve manier naar jezelf te kijken waardoor je beter in je vel komt te zitten en je je gelukkiger voelt.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Bij verlatingsangst ben je bang om verlaten of alleen gelaten te worden door mensen aan wie je gehecht bent, zoals je ouders, partner, kinderen, familie of vrienden. Verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd, zie je bij zowel kinderen als volwassenen.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
"Introduceer jezelf in maximaal 5 minuten"
Introduceer jezelf in maximaal 5 minuten. Vertel je verhaal met enthousiasme.Wees positief, eerlijk en reëel.Zorg voor een logische volgorde in je verhaal en spring niet van de hak op de tak.