Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.
Beton is een sterk en duurzaam materiaal, maar het is niet volledig waterdicht. Er zitten poriën en kleine scheurtjes in het beton waardoor water kan binnendringen. Dit kan leiden tot problemen zoals schimmel, roest en vorstschade.
Is er sprake van ernstige vochtverzadiging? Maak dan gebruik van een ontvochtiger en een vloerventilator, zodat het vocht sneller kan verdampen. Op deze manier kun je zelfs vocht uit een betonvloer halen na een lekkage. Het is raadzaam om de betonnen vloer na het drogen te sealen om de vloer te beschermen tegen vocht.
Een betonvloer waterdicht maken kan met een coating op basis van epoxy of polyurethaan (PU). Een coating dringt niet in het beton zoals een impregneermiddel maar legt een soort filmlaag aan op het oppervlak. Deze laag is ondoordringbaar. Water en andere vloeistoffen krijgen zo geen kans het beton te beschadigen.
Epoxy betonverf is ook waterdicht, waardoor het uitstekend geschikt is voor ruimtes waar vocht een probleem kan zijn. Daarnaast is het makkelijk te reinigen en onderhouden.
Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte.Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint. Er vormt zich een (onzichtbare) barrière tegen regenwater.
Spectrum betonvloerverf Grijs 750 ml | Action.com.
Betonnen vloer afdichten: Opstijgend vocht kan ook schade aanrichten aan (betonnen) vloeren. Beton is poreus en kan daardoor makkelijk het grondvocht absorberen. Een betonnen vloer kan waterdicht worden gemaakt door behandeld te worden met een zogeheten 'sealer'.
Hoe lang moet beton drogen? De droogtijd van beton is 28 dagen. Het beton heeft na deze 28 zijn gewenste sterkte bereikt. In de uithardings grafiek hieronder is goed te zien hoe het beton uithardt.
Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Het vochtgehalte van de ondervloer mag niet meer dan 2,5 % CM (cementgebonden chape) of 0,5% CM (anhydriet ondergrond) bedragen. In het geval van vloerverwarming moeten de resultaten respectievelijk 1,5% CM bij cementgebonden chape en 0,3% CM (anhydriet ondergrond) zijn.
Als er geen lekkage is en water op de keldervloer staat, dan is het grondwater dat door het beton naar boven komt. Dit gebeurt als het beton na het uitharden niet behandeld is met een beton sealer. Het is verstandig om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.
Corrosie en vorst kunnen slecht ontworpen of uitgevoerde gewapend betonconstructies beschadigen. Als ijzer roest, zet het uit. Daardoor leidt het roesten van wapening tot scheuren in het beton en kan het beton afbrokkelen. Vorstschade ontstaat doordat water door het betonoppervlak naar binnen dringt en bevriest.
Beton storten tijdens een zware regenbui kan tot problemen leiden als het beton zich vermengt met het water of als er mini-kraters ontstaan. Mocht er zware regen op komst zijn bij een beton stort dan kan het te storten oppervlak worden afgedekt met een zeil.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
De droogtijd van beton is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het vochtgehalte van de vloer, het soort cement en de weersomstandigheden. Betonvloeren moeten niet te snel drogen om scheurvorming te voorkomen.
Droogtijd betonvloer: belangrijke factoren
In de algemene regel bedraagt de droogtijd van beton vier weken, of 28 dagen. Dan is het volledig uitgehard. In het geval van een betonvloer kun je er wel al eerder overheen lopen, vaak al na 1 of 2 dagen.
Opstijgend vocht op de muren
Opstijgend vocht komt vanuit de grond en kruipt langzaam naar boven op de muren waardoor het lijkt op te stijgen. Als er dus vochtplekken verschijnen op de muren van je woning tot een hoogte van ongeveer een anderhalve meter, is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht.
Schimmel op betonnen vloer
Beton is een hard materiaal soort, maar schimmel kan zich daar doorheen vreten. Dit kan uiteindelijk resulteren in betonrot. Er ontstaan dan scheuren in de betonnen ondergrond en het beton kan gaan afbrokkelen.
Opstijgend vocht kan op termijn de afwerking van de muur aantasten en helaas ook schade aan de constructie van uw woning veroorzaken. Ook dient u er rekening mee te houden, dat opstijgend vocht tot gezondheidsklachten kan leiden.
Betonverf is erg sterk en slijtvast en dus ook geschikt voor het verven van vloeren.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven.
Een betonvloer heeft geen grondverf nodig. Je kunt volstaan met drie lagen Histor Beton-/Vloerverf.Verdun de eerste laag met 10% tot 15% water.Roer de verf goed door met het roerhoutje en giet wat in het verfbakje.