De prijzen die hiervoor worden gevraagd liggen tussen de €8000 en €12.000 per jaar.
In Nederland zijn doorgaans geen kosten aan een promotie verbonden, terwijl promovendi bijvoorbeeld in de Verenigde Staten aan universiteiten tussen de 28.000 tot 40.000 dollar per jaar betalen voor begeleiding. Omdat buitenpromovendi niet in dienst zijn, kosten ze de universiteit relatief weinig.
Een promotietraject bestaat uit het doen van origineel wetenschappelijk onderzoek onder begeleiding van een hoogleraar en duurt over het algemeen vier jaar. Zo'n 400 promovendi verdedigen elk jaar hun proefschrift aan de Universiteit Leiden, verdeeld over alle disciplines die de universiteit rijk is.
Dat gaat tussen de 2000 en 3500 euro kosten, schat het Promovendi Netwerk Nederland. Gelukkig voor promovendi zijn er meestal potjes waaruit een deel van drukkosten betaald kan worden. De omvang van die potjes verschilt per project en departement.
Met promoveren (letterlijk 'promotie maken') wordt het hele proces bedoeld van het doen van een promotieonderzoek, het schrijven van een proefschrift en het verdedigen van het proefschrift voor een commissie (de promotie). Daarna mag iemand zich gepromoveerd noemen en de titel 'doctor' (dr. of PhD) voeren.
Doctor (dr.); Doctor of Philosophy (PhD); Doctor honoris causa (dr. h.c.).
PhD is sinds januari 2021 ook een Nederlandse graad en titel, wettelijk met de graad Doctor en titel doctor gelijkgesteld. Sinds 2021 mag een doctor tekenen met D of PhD achter de naam, of met de titel dr. voor de naam dan wel de titel PhD achter de naam.
Naast netwerken bestaan er de mogelijkheid op zoek te gaan naar een promotieplek buiten je netwerk. Dit kan via kranten, magazines (zoals van Nobiles) en internet. Ook de verschillende sites van de universiteiten en medisch centra hebben vacatures voor promotieplaatsen.
Naast onderzoek doen heb je een set vaardigheden die je erbij leert: samenwerken, wetenschappelijk schrijven, presenteren, wetenschappelijke posters maken en onderwijs geven. Dus je werk is nooit eentonig of saai, en je hebt genoeg te doen!
U kunt niet zomaar promoveren. Om toegelaten te worden tot een promotie, moet u eerst de graad van Master hebben behaald. Hierbij kunt u denken aan een ingenieur, Master of Arts, Master of Science en ga zo maar door. Wanneer u een buitenlandse graad hebt behaald, kan deze ook gelden als graad van Master.
Om tot promotie te worden toegelaten moet men eerst het doctoraalexamen (een academische graad van doctorandus, meester in de rechten of ingenieur, dan wel Master of Science of Master of Arts) of een daarmee gelijk te stellen examen hebben behaald. Alhoewel niet gebruikelijk zijn hier soms uitzonderingen op mogelijk.
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (2018) blijkt dat promovendi vaker dan gemiddeld psychische klachten hebben. Bijna een derde loopt het risico op een depressie en dat komt vooral door stress en een verstoorde werk-privébalans. Ondanks dat het zwaar is, leer je volgens de promovendi heel veel.
Gefeliciteerd met je promotie!
Het zit erop, het proefschrift is gepubliceerd en verdedigd. Van promovendus naar doctor. Dat mag gevierd worden! Met een originele kaart maak je de viering compleet.
Bij promovendi speelt iets soortgelijks. Per promotie krijgen universiteiten namelijk een bedrag van de overheid, de zogeheten promotiepremie. Tussen 2009 en 2017 lag dit bedrag vast: zo'n 93.000 euro per promotie. Mede door die premie trokken universiteiten steeds meer promovendi aan.
De gemiddelde leeftijd waarop de doctorstitel behaald wordt is 33 jaar (CBS). Het grootste deel van de promovendi heeft 5,1 jaar nodig om te promoveren (Universiteiten van Nederland (UNL)). Maar een contractduur van vier jaar is gebruikelijk.
"Minimaal vier hoofdstukken met nieuwe onderzoeksgegevens”. Dit is het antwoord van de hoogleraar aan de promovendus die aan het begin van een promotietraject vraagt waaraan zijn of haar proefschrift moet voldoen.
Een dokter is een arts. Doctor is een universitaire titel.
Betekenis van de academische titels: professor, doctor, doctorandus, bijzonder, buitengewoon of emeritus hoogleraar, hoogleraar, ingenieur, promovendus, baccalaureus, doctor honoris causa, bachelor, master, kandidaats en meester in de rechten .
Doctorandus is de titel die je krijgt als je een universitaire master hebt afgerond. De afkorting van de titel is drs. Deze mag je voor je naam zetten. De titel word vooral gebruikt door mensen die voor 2002 zijn afgestudeerd.
Studenten zijn daar erg welkom om problemen op te lossen. Er komt een extra titel beschikbaar voor hbo-studenten: die van Professional Doctorate (PD). Dat betekent dat studenten vanaf 2022 naast het volgen van een bachelor en een master ook kunnen 'promoveren' aan een hogeschool.
9 juli 2021 | Hoewel masters op hbo- en wo-niveau gelijkwaardig zouden moeten zijn, wordt dit door werkgevers niet zo gezien, blijkt uit onderzoek van het ROA naar vacatureteksten. Ook blijkt een hbo-master vrijwel geen voordeel op te leveren ten opzichte van een hbo-bachelor.
Vóór de invoering van de bachelor-masterstructuur (BaMa) kende men in Nederland na een afgeronde vierjarige hbo-studie ook de titel van baccalaureus (bc) en tot begin jaren 1970 in het universitair onderwijs bij bepaalde vijfjarige studies die men (verkort) na 4 jaar afsloot met een zogeheten baccalaureaats-examen ( ...