Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."
Albert Heijn gaat vrijwillig statiegeld op alle plastic sapflessen invoeren. Dit is duidelijker voor klanten en zorgt ervoor dat meer plastic flessen op de juiste manier ingezameld en gerecycled worden. Met deze stap krijgen alle plastic flessen frisdrank, water en sap van het Albert Heijn eigen merk statiegeld.
Je herkent deze flesjes aan het speciale statiegeldlogo. ♻️ Vanaf vandaag kun je alle plastic statiegeldflessen inleveren bij jouw Lidl. Dat betekent ook merkflessen die niet bij Lidl te koop zijn! Kom dus snel je flessen inleveren!
U kunt uw statiegeldflessen inleveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Kan ik bij Albert Heijn alle lege statiegeldflessen inleveren? Ja, de meeste lege flessen en bierkratten kan je bij jouw AH-winkel of bij de bezorger van je online boodschappen inleveren. Bij de flesinname in de winkel krijg je een bon die je bij de kassa weer kan laten scannen om je geld terug te krijgen.
Re: Statiegeldflessen Aldi/Lidl? Ja, Highway kan gewoon bij de Jumbo. Als ´t goed is zijn al die automaten van de supermarkten wel redelijk ingesteld dat ze alle flessen herkennen. Behalve die van de Aldi en van de Lidl dan.
Sinds 1 juli 2021 zit er €0,15 statiegeld op kleine plastic flessen frisdrank en water. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij aankoop van het flesje en krijg je terug bij inlevering van het flesje.
Vanaf 31 december komt er ook statiegeld op blikjes in Nederland. Per blikje zal dat, net als de kleine flesjes, om 15 cent gaan. In Duitsland gaat het zelfs om 25 cent per blikje. Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin.
Flessen inleveren
Bierflesjes en kratjes kunnen niet overal worden ingeleverd. De bieren kunnen alleen ingeleverd worden in een winkel waar ze dat merk verkopen.
Voor kratten betaal je 5 euro aan statiegeld bij Jumbo. Voor een plastic tas is dit 0,05 euro. Je kunt de tassen en kratten weer inleveren bij een Jumbo Pick Up Point of bij de bezorger.
Om je 15 cent te krijgen is het wel cruciaal dat het etiket met streepjescode nog op de fles zit. "De innamemachines in supermarkten scannen die streepjescode, staat die er niet op dan wordt de fles niet geaccepteerd", zegt Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland.
Het principe van statiegeld is eenvoudig: in de prijs van een plastic fles of blikje zit bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking terugbrengt. Dat kan via een statiegeldautomaat of gewoon aan de balie van een winkel.
Alle sapflessen van 100% gerecycled plastic
Albert Heijn omarmt deze ontwikkeling en voert op alle plastic verse sap- en smoothieflessen van het eigen merk vrijwillig statiegeld in. Dit is duidelijker voor klanten en zorgt ervoor dat meer plastic flessen op de juiste manier ingezameld en gerecycled worden.
De boodschappen worden aangeleverd in plastic zakken of vouwkratten. Voor deze kratten betaalt u 5.00 euro statiegeld. Indien u geen gebruik meer wilt maken van de afhaalservice en de kratten wilt inleveren, dan kunt u deze inleveren bij de winkel van het boodschappen.
Jumbo anticipeert hierop door vrijwillig statiegeld in te voeren op zowel de Jumbo als La Place sap- als smoothieflessen. Ook de flessen van versgeperst sinaasappel- en granaatappelsap in de winkels vallen hieronder.
De kleine plastic flesjes met water of frisdrank waar statiegeld op zit, zijn te herkennen aan een speciaal logo op het flesje. Dat logo zie je op de foto hieronder. De flesjes moeten het liefst onbeschadigd en met dop worden ingeleverd bij de inzamelpunten.
In Oostenrijk lanceerde milieuminister Leonore Gewessler op 7 september 2020 het 3-puntenplan van de Oostenrijkse regering om plastic afval te stoppen. De wet op verpakkingen voor eenmalig gebruik werd in oktober 2021 aangenomen. Ze voorziet statiegeld op wegwerp drankverpakkingen, PET-flessen en blikjes.
1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent.
Hoe die terugbetaling gebeurt, is niet wettelijk geregeld. Uiteindelijk kan elke handelaar of supermarktketen daarover zelf beslissen. De ene winkel maakt er geen punt van om de bon cash uit te betalen, terwijl je elders verplicht wordt om eerst met nieuwe aankopen (soms dezelfde dag nog) langs de kassa te passeren.
Statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes zal vanaf 1 januari 2022 verplicht zijn. Met ingang van 1 januari 2022 wordt het verplichte statiegeld op plastic wegwerpdrankflessen of -blikjes in Duitsland aanzienlijk uitgebreid.
De studie schat dat statiegeld leidt tot 70 tot 90 procent minder plastic flessen en blikjes in het zwerfafval. Dit sluit nauw aan bij de beleidsdoelstelling om de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 90% te verminderen in 3 jaar tijd.
Freeway Cola is een colamerk dat wordt geproduceerd en als huismerk wordt verkocht door de van origine Duitse supermarktketen Lidl. Freeway Cola wordt door Lidl gepresenteerd als serieuze concurrent voor grote merken als Coca-Cola, maar dan tegen een beduidend lagere verkoopprijs.
De term freeway is waarschijnlijk voor het eerst in de jaren 40 in California gebruikt en later de enige officiële term voor een autosnelweg in de Verenigde Staten geworden. Tolwegen worden in de Verenigde Staten nooit freeways genoemd, maar zijn dit feitelijk wel volgens de definitie van een freeway.
Statiegeld blijft plakken bij de producent van plastic flessen. Die stichting keert het statiegeld weer uit aan de supermarkt, van wie jij je geld terug zou hebben gekregen. Kortom, het statiegeld voor niet-ingeleverde flessen blijft plakken bij de producent.