Hoe lang is gedemineraliseerd water houdbaar? Het water is vele jaren houdbaar, mits je de dop goed vastdraait en het niet overgiet in een andere container.
Houdbaarheid van het water is ongeveer 1 jaar alleen is dat ook afhankelijk van de toepassing. Als het product gebruikt word in een omgeving waarin de geleidbaarheid van het water een belangrijke rol speelt is het water na 1 jaar niet meer bruikbaar.
Over de ongunstige invloeden van bepaalde mineralen op de gezondheid bestaat veel documentatie. Het grote nadeel van het drinken van gedemineraliseerd water is echter dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt. Dit leidt tot een mineralentekort, wat schadelijk is voor de gezondheid.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Gedemineraliseerd water is in principe drinkbaar, maar er zijn zowel voor- als nadelen aan verbonden. Het voordeel is dat het water geen mineralen meer bevat die slecht voor ons zijn. Het grote nadeel is dat het de goede mineralen uit ons lichaam haalt.
Gedemineraliseerd water voor planten
Over of gedemineraliseerd water gebruikt kan worden voor planten, verschillen de meningen enigszins. De generale consensus lijkt te zijn dat je demiwater als gietwater kunt gebruiken. Je planten gaan er in ieder geval niet dood van.
Neem een zachte microvezeldoek of wonderdoek spray wat gedemineraliseerd water met 1 druppel ruitenreiniger op de oppervlakken om alle vetten weg te halen. Vaak zie je nog strepen op de keuken als je een allereiniger gebruikt.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Bedorven water
Het Voedingscentrum benadrukt dat water dat al lang staat, niet snel schadelijk is voor je gezondheid. Het gaat waarschijnlijk wel vies smaken door de groei van algen, schimmels en gisten.
Leidingwater kan tot 6 maanden veilig worden opgeslagen. Bepaalde chemische stoffen uit plastic flessen kunnen na verloop van tijd in het flessenwater lekken, wat schadelijk is voor je gezondheid. Daarom kun je commercieel gebotteld water dat ver over de houdbaarheidsdatum heen is waarschijnlijk beter vermijden.
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Waar gebruik je gedemineraliseerd water voor? Demiwater wordt veelvuldig gebruikt in laboratoria voor industriële- en wetenschappelijke doeleinden. Daarnaast zijn er in het dagelijks leven ook voorbeelden van het gebruik van gedeïoniseerd water te noemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de autowasserij.
Gedemineraliseerd water is ook wel Demiwater, gefilterd water. Door leidingwater te filteren worden de negatieve ionen, bestaande uit kleine hoeveelheden zouten, eruit gehaald. De positieve ionen blijven wel in het water. Deze vorm van water is schoon, maar niet volledig puur.
Wat is het verschil tussen gedemineraliseerd en gedistilleerd water. Gedestilleerd water wordt verkregen door het water te koken en de condens op te vangen. Gedemineraliseerd water wordt gefilterd en zo ontdaan van kalk en mineralen.
Gedemineraliseerd water, ook wel osmose water genoemd, is water waaruit de ionen zijn verwijderd door middel van een ionenwisselaar. Dit is vaak een cation-anion hars. Het water stroomt door de hars en wisselt negatieve ionen in voor hydroxide ionen uit de hars.
U kunt van uw eigen kraanwater gedemineraliseerd water maken! Nooit meer duur demi-water kopen maar zelf demi-water maken. U weet ook zeker dat uw vers geproduceerd demi-water een hogere kwaliteit heeft dan uit een jerrycan, fles of IBC.
Bedorven water ruikt muf
Zodra je water muffig begint te ruiken, zit het volgens Waternet vol met bacteriën. Die geur ontstaat door de gassen die de bacteriën uitscheiden. Het is volgens het waterbedrijf lastig waar te nemen, omdat je het niet ziet of proeft.
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
In een fles waaraan gedronken is, zie je vaak witte velletjes zweven die je niet vindt in een ongeopende fles. De bacteriën voeden zich met de voedselresten uit de mond en sterven. Daardoor krijgt het water na enkele dagen een sterke rioollucht: het begint te stinken.
Legionella zelf ruikt niet, maar ook de biofilm waarin legionella goed gedijt kan wel voor stinkend kraanwater zorgen. Stinkend water uit de kraan kan dus zeker betekenen dat de omstandigheden voor legionella iets te gunstig zijn.
Binnen 48 uur kan 100 kve/l legionella zich onder de juiste omstandigheden namelijk vermenigvuldigen tot wel 10.000 kve/l. Raakt u besmet met legionella, dan kunt u ernstig ziek worden.
Toch raden wij het niet aan om Dreft te gebruiken als reinigingsmiddel voor ramen wassen en dat brengt ons bij de nadelen. Dreft is zeer geconcentreerd en je hebt er veel water bij nodig om het te verdunnen. Voor de ramen buiten is een beetje knoeien met water geen probleem maar voor binnen niet altijd handig.
Aanslag op ramen kun je weg krijgen door ze te boenen met warm water en azijn. Vul een plantenspuit voor de helft met water en voor de andere helft met azijn (of een hogere concentratie wanneer de aanslag erg heftig is). Spuit de oplossing op de ruiten en laat het intrekken.
Denk aan het weer, vogelpoep, ronddwarrelend zand en stof, of andere aanslag. Daarom is het aan te raden in ieder geval elke 6 tot 8 weken de ramen buitenshuis schoon te maken. Binnenshuis voldoet eens in de twee tot vier maanden voor de meeste huishoudens.