Ja, ook je ogen kunnen verbranden in de zon. Want net als je huid kan ook je hoornvlies beschadigen onder invloed van uv-licht. Je hoornvlies is het buitenste beschermlaagje van je oog. Je merkt dat het is verbrand als je last krijgt van branderige, tranende ogen en hoofdpijn.
Zonverbranding kan in één of beide ogen optreden. Karakteristieke symptomen van zonverbrande ogen, vaak 'sneeuwblindheid' genoemd (fotokeratitis of 'lasoog') zijn: gevoelige/tranende/jeukende/rode ogen waarbij zelfs het zicht wazig kan worden en een verhoogde gevoeligheid voor licht.
Blijf binnen. En laat je verbrande ogen afkoelen. De zon even vermijden, is de beste remedie. Leg daarnaast een handdoek, gedrenkt in koud water, als een kompres over je ogen of gebruik een gelmasker.
Om je ogen zo goed mogelijk te beschermen wordt aangeraden om een goede zonnebril met UV-filter te dragen of een hoed. Ook op minder zonnige dagen. Toch moet je ook dan oppassen met fel licht, hoe goed je zonnebril ook is. In de zon staren is nooit goed voor je ogen en zal op de lange termijn problemen veroorzaken.
In het kort: Branderige ogen (prikkende ogen) kunnen op diverse aandoeningen wijzen, bijvoorbeeld een allergie of conjunctivitis. De oorzaak van brandende ogen is niet altijd medisch. Branderige ogen gaan vaak samen met andere oogklachten, zoals jeukende, tranende, vermoeide of rode ogen.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Als je geen goede traanlaag hebt, zie je ook minder goed. En om het helemaal vervelend te maken: de kans op infecties is veel groter. Op de lange duur kunnen droge ogen je hoornvlies blijvend beschadigen. Dit komt doordat het ooglid steeds over je ogen schuurt.
Zonnebanken. Langdurige UV-blootstelling kan ernstige schade veroorzaken aan het oog en kan aanleiding geven tot cataract, maculaire degeneratie en oogkanker. Cataract of staar is een oogaandoening waarbij het zicht troebel wordt en kan ervaren worden alsof men door een bevroren glas zou kijken.
De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid. Lichte ogen worden donkerder door zonlicht of krijgen bruine vlekjes. In perioden van minder zonlicht, zoals in de winter, worden de ogen weer de oorspronkelijke kleur.
Fel (ultraviolet) licht kan het hoornvlies van uw oog beschadigen. Voorbeelden van fel licht zijn zonlicht, licht van de zonnebank en licht van lassen. Binnen een dag na het felle licht in uw oog krijgt u klachten. Uw ogen worden rood, doen pijn, prikken of 'branden' en u kunt niet tegen licht.
Als uw huid verbrand is door de zon, doet de huid pijn. Het duurt 2 tot 5 dagen voor de huid weer beter is. Te veel zon is niet goed voor uw huid.
De huid blijft na verbranding rood voor ongeveer 1 tot 3 dagen. Het is in de tussentijd belangrijk dat je de huid gedurende 1 tot 3 dagen niet opnieuw blootstelt aan de zon. Een 2e graads zonverbranding ontstaat binnen 2 tot 12 uur. De verbrande huid is rood, en voelt warm en pijnlijk aan.
'Gebruik een vochtinbrengende crème'
De dermatoloog raadt mensen die verbrand zijn aan om een vochtinbrengende crème te gebruiken, waar zo min mogelijk aan toegevoegd is. De bekendste crème is waarschijnlijk die van Nivea.
Een paar seconden in fel UV-licht kijken kan al erg pijnlijke gevolgen hebben. Lasogen zijn een van de meest gekende beroepsziekten veroorzaakt door UV-straling. Deze aandoening ken je misschien ook als sneeuwblindheid of fotokeratitis. Gelukkig kan goede gelaatsbescherming veel problemen voorkomen.
Een oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies geneest binnen 1 tot 2 dagen. Ook na de genezing mag u nog een paar dagen niet in uw oog wrijven. Het hoornvlies kan anders opnieuw beschadigen.
Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Wereldwijd is bruin de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw. Groen is het meest zeldzaam.
Blauw als mooiste oogkleur bij vrouwen
Volgens onderzoek vinden 40,2% van de mannen een blauwe oogkleur het mooist bij een vrouw. Dit komt omdat mannen een lichte oogkleur mooier zouden vinden dan een donkere. Bruine ogen kwam op de tweede plek met 29,2% en groene ogen op de derde plek met 17,5%.
Een violette oogkleur komt vooral voor bij mensen met albinisme. Dit is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan pigment in de cellen waaronder ook die van de ogen welke het pigment melanine ontbreken.
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
Sungazing is zeer gevaarlijk. 'Hij geeft het voorbeeld van een zonsverduistering. 'Als 95 procent van de zon verduistert, ontstaat een halo. Die is heel mooi om naar te kijken, maar zonder beschermende film is zelfs dát genoeg om blijvende brandwonden op je netvlies te krijgen.
Zonlicht is ontzettend fel. Daarom is het gevaarlijk om zonder speciale bril in de zon te kijken. Als je dat te lang doet, kun je zelfs blind worden! Het lukt je vaak ook niet om je ogen goed open te houden als je richting de zon kijkt.
Aan droge ogen kunt u vaak zelf veel doen. Als u lang naar een beeldscherm kijkt of leest, helpt het om wat vaker te knipperen. Of sluit uw ogen even. Met gesloten ogen rondjes met uw ogen draaien helpt ook.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Bij vermoeide ogen ervaar je een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel in de ogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'gewone oogvermoeidheid' en 'oculaire oogvermoeidheid'. Vermoeide ogen ontstaan onder andere door langdurig beeldschermwerk, veel lezen of een bril met verkeerde brilsterkte.