Becel Original is geschikt voor koken, bakken en roerbakken. Het product is 100% plantaardig en bevat 78% vet, waarvan 50% Omega 3 (alfa-linoleenzuur) en Omega 6 (linolzuur) vetzuren, die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed.
Becel Light Halvarine 38% vet is een gezonde keuze voor op brood en sandwiches. De unieke mix van plantaardige oliën in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en 6-vetzuren, een bewuste keuze binnen deze productgroep. De meest bekende is wel die voor op brood: Lekker Gezond Smeren.
Is Becel ProActiv gezond? De producten van Becel ProActiv zijn gemaakt met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Daarnaast zijn ze vrij van bewaarmiddelen en rijk aan vitamine D. Bovendien passen onze margarines perfect binnen een cholesterolverlagend eetpatroon, dankzij de natuurlijke werking van plantensterolen.
Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl.
Becel ProActiv is een reeks voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde plantensterolen, waarvan het is bewezen dat ze bijdragen aan het verlagen van cholesterolwaarden**.
Unilever prijst Becel Pro-activ aan voor mensen die hun cholesterol willen verlagen. De plantensterolen in de zuivelproducten kunnen inderdaad je cholesterolgehalte omlaag brengen. Maar wat Unilever er niet bij vertelt, is dat diezelfde plantensterolen mogelijk juist hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken.
hoger dan 1,0 mmol/l bij mannen. hoger dan 1,2 mmol/l bij vrouwen.
De mix van plantaardige oliën in Becel bevat van nature de goede meervoudig onverzadigde vetten, Omega 3 en Omega 6. Omega 3 en 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed, en daarmee zijn ze goed voor het hart.
Ons advies: Gebruik roomboter of kokosolie. Becel mag dan misschien de cholesterol verlagen, maar wij kiezen liever voor een holistische aanpak. Sporten, gezond eten en niet roken is een veel effectievere manier om het hart en de bloedvaten gezond te houden en de risico's op vasculaire ziekten te verlagen.
Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
Brood. De meeste soorten brood bevatten weinig verzadigd vet. Alleen aan de luxe broodsoorten wordt vet toegevoegd. Het is wel verstandig om vooral bruine en volkoren soorten te kiezen, omdat deze rijker zijn aan voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Bepaalde margarineproducten, zoals Becel ProActiv, bevatten ook plantensterolen, waarvan het bewezen is dat ze cholesterol verlagen**.
Becel Bakken en Braden (kuipje) is geschikt voor mensen die op de klassieke manier vlees, vis of groenten willen bakken of braden. Het is net als de vloeibare variant gemaakt met een mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie die omega 3 en omega 6 vetzuren bevatten die goed zijn voor hart en bloedvaten.
Becel Original is geschikt voor koken, bakken en roerbakken. Het product is 100% plantaardig en bevat 78% vet, waarvan 50% Omega 3 (alfa-linoleenzuur) en Omega 6 (linolzuur) vetzuren, die bijdragen aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed.
Wat is beter voor op brood: halvarine of margarine? Er zit 50% minder vet in halvarine dan in margarine uit een kuipje. Dat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt als je halvarine gebruikt. Voor kinderen tot 4 jaar adviseren we om margarine op brood te smeren.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Wanneer er in een bakrecept boter staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met margarine kan ook, maar beïnvloedt bij veel recepten de textuur en smaak van het resultaat. Ga jij voor een extra romige smaak? Bak dan met biologische grasboter.
Tip: Welke vetstof moet je kiezen? Vetstof als margarine of boter zorgt voor een soepel brood dat langer vers blijft. Olie en vloeibare margarine bevatten dan weer meer gezonde vetten. Variatie is dus de boodschap.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Becel of roomboter
De plantaardige oliën zijn zorgvuldig uitgezocht om margarine (of halvarine) te creëren die van nature rijk is aan Omega 3 en Omega 6 bevat. Bovendien zijn de meeste varianten van Becel 100 % plantaardig, dus ook geschikt voor veganisten of mensen met lactose-intolerantie.
Zij stellen dat je roomboter beter kunt vervangen door zachte margarineproducten zoals Blue Band Halvarine. Sowieso is het overkoepelende advies om meer plantaardige (zoals margarine) en minder dierlijke producten (zoals roomboter) te gebruiken vanwege het positieve effect op de gezondheid.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Het probleem ontstaat echter wanneer er teveel cholesterol is dat opgehoopt blijft in de vaatwand. Dit zorgt voor een vernauwing wat bloed en zuurstoftoevoer verslechterd. Dit zorgt voor bijvoorbeeld het hebben van etalagebenen, sneller moe worden of andere doorbloedingsklachten.
Ook door stress kun je een hoge cholesterol hebben. Veel stress verhoogt het hormoon cortisol. Dit heeft op zijn beurt een effect op de verwerking van vet en suikers. Wat daarop volgt is een verhoging van de cholesterolwaarden.