Zoete aardappelen bevatten veel gezonde stoffen zoals vezels, ijzer, magnesium, kalium en een ruime hoeveelheid vitamine A en C. De oranje variant is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen, een stof die het lichaam omzet in vitamine A.
Zoete aardappel of bataat kun je wel een geconcentreerd pakketje gezondheid noemen. Deze oranjekleurige, langwerpige knollen staan bol van de gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, kalium en vitamines. En hoewel de naam anders doet vermoeden, is zoete aardappel eigenlijk een groente.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. De zoete aardappel is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de gewone aardappel. Ook is zoete aardappel niet gezonder; beide bevatten belangrijke vitamines, maar net in een andere samenstelling.
Zoete aardappelen bevatten veel zetmeel en voedingsvezels. Die vezels zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte minder snel stijgt. De zoete aardappel is dus niet koolhydraatarm, maar bevat wel 'langzame' koolhydraten. Daardoor passen ze met mate binnen een koolhydraatarm dieet, waarmee je kunt afvallen.
Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat.
Als je regelmatig zoete aardappelen op je menu zet, krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Een zoete aardappel past dus prima in een PuurGezonde voeding.
De zoete-aardappel wordt geprezen om haar gezonde karakter ten opzichte van de aardappel. Toch blijken beide producten niet veel te verschillen in voedingswaarde. ,,De zoete-aardappel bevat zelfs iets meer koolhydraten en suiker”, stelt Wouters. Ter vergelijking: een normale aardappel bevat bijna geen suiker.
Zoete aardappelen en afvallen, conclusie
Afvallen met zoete aardappel kan prima. Wel bevat de knol een grote hoeveelheid (langzame) koolhydraten. Dus als je een koolhydraatarm-dieet volgt, adviseren wij om bataat met mate te genieten. De bereidingswijze van zoete aardappel speelt een rol als je wilt afslanken.
Zoete aardappel bevat natuurlijke suikers die langzaam vrijkomen in de bloedbaan, wat zorgt voor een evenwichtige en regelmatige bloedsuikerspiegel. De zoete aardappel is daarom een aantrekkelijk voedingsmiddel als je last hebt van diabetes type 2.
Over het algemeen hebben volwassenen tussen de 200 en 350 gram koolhydraten per dag nodig. Aangezien je overdag hoogst waarschijnlijk al een redelijk aantal koolhydraten binnen krijgt, is deze zak van 500 gram zoete aardappel stukjes (voor sporters) over het algemeen perfect voor twee maaltijden.
De zoete aardappel bevat 10% meer calorieën, 40% minder eiwit (dat is wel flink), ruim 10% meer koolhydraten, een klein beetje vet en ruim 30% meer vezels. Zo heeft elk verschil een voor- en nadeel. Meer calorieën in een tijd van overgewicht is misschien niet zo handig, maar meer vezels is wel weer positief.
Het ideale bodybuilder dieet bestaat voor 25% uit compacte koolhydraten (zoals rijst of aardappelen) en 25% vezelige koolhydraten (zoals groene groenten). Expert bodybuilders raden asperges vlak voor een wedstrijd aan en zoete aardappels zijn een uitstekende bron van energierijke koolhydraten.
Ze kunnen helpen bij het afvallen
Zoete aardappelen laten de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en bevatten veel vezels. Ze zijn daardoor verzadigd én het is een groente. Je eet daarmee een gezond voedingsmiddel die honger tegengaat. Dit kan helpen bij het afvallen.
De meeste voedingsstoffen vind je in de schil van paarse en oranje zoete aardappelen.Ze bevat vitamine C, kalium en betacaroteen. De schil geeft ook meer smaak aan je gerechten.
Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie.
Zoete aardappels zijn gezond en licht verteerbaar, dus perfect als tussendoortje of als gezonde snack. Je kan zoete aardappels natuurlijk gewoon koken zoals je dat doet met 'gewone' aardappels.
Je kunt zoete aardappel rauw eten, koken of stomen om te profiteren van de langzame koolhydraten.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Het verschil tussen de twee zit 'm vooral in de smaak. Witte en oranje zoete aardappels zijn beide zoet, de paarse variant is iets minder zoet. Ze bevatten meer suikers. Rauw heeft de zoete aardappel een frisse en krachtige smaak.
Zoete aardappelen groeien graag op zandgrond, veel zon, veel ruimte en een redelijke hoeveelheid water en voedingsstoffen. Ze houden van warmte. Hoe heter het is, hoe sneller ze groeien.
Zoete aardappelen kun je invriezen. Kook ze eerst voordat je ze invriest.