Je kunt radio luisteren via de kabel, de ether en via internet. Voor mobiele ontvangst of ontvangst waar niet direct een kabelaansluiting of internet beschikbaar is, heb je ontvangst van etherzenders nodig. De analoge ether FM wordt op termijn opgevolgd door het Digital Audio Broadcasting+.
Luisteren via DAB+
Op termijn is de vervanger voor analoge radiosignalen (FM). Om DAB+ te ontvangen heb je een DAB+ radio nodig. DAB+ biedt meer keuze in zenders en in bijna heel Nederland ontvangst in digitale geluidskwaliteit.
De coaxkabel opnieuw aansluiten
Schakel eerst uw stereosysteem uit. Koppel de coaxkabel los van uw stereosysteem, en van de "Radio" – aansluiting van uw wandcontactdoos in de muur. Sluit nu de coaxkabel aan op de "TV”- aansluiting van uw wandcontactdoos, en de ANT IN- aansluiting van de digitale radio- ontvanger.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Ziggo biedt ook een speciale losse digitale radio-ontvanger aan. Deze kost eenmalig €50. Dit apparaatje sluit je via een coax-kabel aan op de wandcontactdoos. En met de meegeleverde tulp-kabel sluit je 'm aan op je geluidsset.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd. Met een DAB of DAB+ radio heb je dankzij het digitale signaal geen last meer van ruis, waar je bij FM nog wel last van hebt.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en maakt digitale radio uitzendingen mogelijk. Het signaal is gratis en overal in Nederland en België te ontvangen, mits jouw radio over een DAB+ ontvanger beschikt.
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
Wanneer je de digitale DAB+ radio voor het eerst aanzet, schuif dan de antenne van de radio uit en zet de radio op een plek waar de ontvangst van DAB+ goed is. Druk vervolgens op 'auto scan' om alle DAB+ radiostations in jouw regio in het geheugen op te slaan.
Na bijna zes decennia zit het tijdperk van analoge radio er dus op. De kabel verdwijnt als een van de drie manieren die je vandaag hebt om naar radio te luisteren – resteren nog: radio luisteren via de ether en via het internet. Met DAB+ luister je naar radio via de ether.
Kijk je rechtstreeks tv via de kabel? Dan kun je via je je televisie naar de radio luisteren door naar de zenders te gaan waar radio op uit wordt gezonden. Je kunt ook de mediabox aansluiten op je stereo installatie. Dan kun je ook naar de radio luisteren.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
Hoe werkt DAB+?
Omdat het geen radiogolven gebruikt kan je het zien als een soort kanalen, net als op je TV. Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen. Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past.
Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
DAB (Digital Audio Broadcasting) is feitelijk al lang geleden geintroduceert maar inmiddels is daar de + aan toegevoegd. DAB+ biedt toegang tot méér zenders en kunnen oudere DAB toestellen dat DAB+ signaal niet ontvangen. De losse DAB+ autoradio toestellen zijn overigens relatief niet erg prijzig.
Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN, voorheen Fox Sports) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Bij Ziggo kijk je Digitale Televisie met een Mediabox, Mediabox XL of een CI+ Module. Door de jaren heen hebben we veel verschillende mediaboxen en CI+ modules uitgegeven.