EPDM-folie kunt u alleen lijmen op PIR isolatieplaten. U kunt in deze webwinkel PIR isolatie platen kopen met de juiste cachering welke zorgt voor een optimale hechting van de EPDM-lijm. Onder deze isolatie platen kan indien nodig een dampremmende folie aangebracht te worden.
In enkele situaties is het lijmen van EPDM op bitumen niet aan te raden. Houd bijvoorbeeld rekening met de isolatie van het dak. Bij koude constructies kan er condensvorming tussen het bitumen en EPDM ontstaan waardoor de lijm los zal laten. Wanneer het bitumen nog vrij nieuw is kun je er ook beter geen EPDM op lijmen.
EPDM dakbedekking staat erom bekend dat het goed aan te brengen is op diverse ondergronden, zo ook diverse soorten houten ondergronden. Zo kunt u dit bijvoorbeeld verlijmen op OSB platen, underlayment platen of een houten dakbeschot. Direct op hout lijmen is dan ook geen enkel probleem.
Wanneer EPDM gebruiken in mijn zinken dakgoot? Zinken dakgoot repareren is met EPDM sealant kit zeer eenvoudig. Deze sealant kit is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van EPDM op zink en andere ondergronden. EPDM sealant kit is uiteraard ook geschikt voor andere werkzaamheden.
Compatibiliteit met EPDM: PIR-isolatie is uitstekend geschikt voor gebruik in combinatie met EPDM-dakbedekking. Het kan direct op het dakoppervlak worden geplaatst en biedt een naadloze isolatielaag die waterdichtheid garandeert.
Nadeel 3: EPDM kan geen chloor verdragen
Dan is het misschien niet handig om EPDM dakbedekking te gebruiken. Dit materiaal kan namelijk geen chloor verdragen. EPDM is overigens wel volledig bestand tegen UV-straling en weersomstandigheden, in tegenstelling tot bitumen. Dat laatste verhard door weersinvloeden.
Door PIR afschotplaten te plaatsen kan het hemelwater snel en eenvoudig worden afgevoerd. De aflopende zijde van deze PIR platen met een verloopdikte van 1 tot 2 centimeter maken dit mogelijk. De PIR afschotplaten zijn zeer geschikt voor EPDM dakbedekking, EPDM is net als PIR-isolatie ook zeer duurzaam.
Kan ik EPDM op beton aanbrengen? Ja, EPDM aanbrengen op beton doet u met de EPDM contactlijm en EPDM bodemlijm.
EPDM leggen als het regent of net geregend heeft, is een slecht idee. Doordat EPDM dampdicht is, blijft al het water wat onder het folie terecht komt, daar ook zitten. Dit geldt ook voor waterdamp in de lucht. Het water zal ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, of door zogenaamde "verzeping" snel loslaat.
EPDM staat bekend als een zeer duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. EPDM dakbedekking gaat daarom uitstekend samen met zonnepanelen. Zonnepanelen delen deze eigenschappen laten u ook nog eens flink besparen op de energierekening.
EPDM heeft geen onder -of bovenkant
Dit betekent ook dat het niet uitmaakt aan welke kant u het lijmt. EPDM is een homogeen materiaal en heeft dus geen onderkant, maar ook geen bovenkant. Ons EPDM is van het merk Tytane, en als we dan toch advies moeten geven, leg het EPDM rubber met het merk naar boven.
EPDM rubber is uitstekend geschikt om op een houten ondergrond worden aangebracht zoals bijvoorbeeld OSB of underlayment platen.
Laat de EPDM folie 20 cm overlappen met de folie die je al hebt gelijmd. Gebruik een waterpas om te bepalen waar het laagste deel van het dak ligt en zorg ervoor dat de folie op het lage deel van het dak onder het andere stuk folie valt. Zo voorkom je lekkage. Het overlappende stuk dakbedekking lijm je nog niet vast.
Een groot verschil tussen bitumen en EPDM is de prijs, EPDM is duurder dan bitumen in de aanschaf maar EPDM heeft een veel langere levensduur. Hierdoor is EPDM relatief gezien goedkoper dan bitumen. Daarnaast wordt EPDM gewoon op maat geleverd en is het door u zelf gemakkelijk te leggen.
Het materiaal is sterk en duurzaam en kan gemakkelijk worden gerepareerd als het beschadigd raakt. Bitumen is echter zwaarder en minder flexibel dan EPDM, waardoor het minder goed bestand is tegen temperatuurschommelingen en andere bewegingen in het dak.
Jazeker, en of je EPDM op EPDM lijmen kan. Met speciale contactlijm is dat geen enkel probleem. Sterker nog: als je nieuw EPDM gaat plakken, lijm je eigenlijk ook al EPDM op EPDM, doordat de verschillende banen overlappen. Dankzij de uitstekende hechting van de lijm sluiten ze vervolgens naadloos op elkaar aan.
Aangezien naden vaak de meest kwetsbare plekken van de dakbedekking zijn, is dit een groot voordeel van EPDM. Een ander groot voordeel van EPDM is dat het niet scheurt. Klassieke dakbedekking kan door langdurige blootstelling aan zon of ozon uitdrogen.Hierdoor kan de dakbedekking gaan scheuren.
EPDM vachtroller 18 cm breed, voor het eenvoudig aanbrengen van EPDM Lijm vooral geschikt voor het grote dakoppervlakte. De EPDM lijmroller is bestand tegen de oplosmiddelen in de EPDM lijm. EPDM vachtroller 18 cm breed, voor het eenvoudig aanbrengen van EPDM Lijm vooral geschikt voor het grote dakoppervlakte.
Tackmasters EPDM Seal & Bond EPDM kit is een professionele, hoogwaardige, oplosmiddelvrije lijm- en afdichtingskit. De EPDM dakbedekking kit van Tackmasters is niet alleen geschikt voor het verwerken van EPDM dakbedekking, maar ook voor het lijmen van EPDM stroken in een zinken of houten dakgoot.
EPDM op beton lijmen is zeker mogelijk. Als u ervoor zorgt dat het beton voordat u begint schoon en vrij van uitsteeksels is dan kunt u middels onze EPDM bodemlijm direct grote oppervlaktes beton voorzien van EPDM, EPDM op beton verlijmen is dus een fluitje van een cent.
Hoe lang gaat een bitumen plat dak mee
Kunststof dakbedekking gaan net zo lang mee als een bitumen dakbedekking, ongeveer 30 jaar. EPDM dakbedekking gaat vaak minimaal wel 50 jaar mee.
Voor het waterdicht afwerken en afdichten van naden heeft u een speciale kit voor EPDM-dakbedekking nodig. EPDM-kit is onder andere geschikt voor het verlijmen van EPDM op EPDM en verticale delen. Zoals eerder genoemd is de EPDM- Sealant kit op diverse ondergronden te gebruiken.
Met WP7-101 Universeel Dakdicht heb je een perfecte hechting op alle materialen, van EPDM tot zink, zelfs onder water.
Nadeel van EPDM is dat de isolatiewaarde behoorlijk laag ligt. Ook bij dit type dakbedekking is het mogelijk om de isolatiewaarde te verhogen met behulp van isolatieplaten. Hieronder wordt duidelijk gemaakt wat voor dakbedekking u kiest voor zowel een plat als een hellend dak.
EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima. Bij EPS kunt u de volgende druksterktes kiezen: 60, 100, 150, 200 kPa. PIR isolatie heeft vaak een druksterkte van rond de 100-200 kPa.