Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Lindemans Cassis - en dat zal niemand verbazen - heeft dikke, volle aroma's van zwarte bessen. Het basisbier Lambiek heeft het sap van zwarte bessen meegekregen en dat levert een bier op, dat je als terrasbier kunt drinken. Het smaakt ook fantastisch met nagerechten van chocolade en cheesecake.
Wat is Spezi? Spezi is een merknaam maar wordt vaak gebruikt als naam voor een mix frisdrank gemaakt van cola en sinas. Deze mixfrisdrank is vooral bekend in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië.
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
Meestal wordt dit gemixt. Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
Een tango is een zeer eenvoudige cocktail. Men vult een pilsglas tot ongeveer een vijfde met grenadine en daarna gewoon met pilsbier verder, zoals een gewoon pintje. De drank "Tango" werd in Vlaanderen beroemd dankzij de VRT-serie Vaneigens, waarin vaak een scène aan de toog van café "de Galaxie" in Tienen te zien was.
Voor de bereiding van Monaco gebruikt men een tulpglas. Op de bodem wordt grenadinesiroop geschonken, wat vervolgens met water wordt aangelengd tot ongeveer een derde van het glas. Om een zoete monaco-variant te bereiden schenkt men de limonade tot de helft van het tulpglas.
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur. Enkel op café te krijgen met cola uit de fles en bier van de tap.
Definities die `spavela` bevatten:
Spavela = spavela is de benaming voor een drank die voor een kwart bestaat uit bruisend water en voor driekwart uit bier. De benaming wordt vooral in Vlaanderen gebruikt.
De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils. Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan.
Kivela = kivela is een mix van bier met `witte` limonade (7-Up of sprite). (M.n. bekend in België) In Nederland bekend als sneeuwwitje. Champu = Champu is in sommige delen van Spanje de benaming voor een mix van bier met (citroen)limonade of sodawater.
In Frankrijk en Italië is het als Panaché populair onder jongeren. Wat wel opvallend is: in Nederland is alle radler voorgemixt. In een Duitse kroeg mixen ze het 'vers van de tap'.
Spavela drank wordt voornamelijk gedronken door oudere mensen, omdat het water het bier verdunt zonder de kleur ervan te wijzigen. Tijdens het carnaval wordt het ook regelmatig gedronken om minder snel dronken te worden. Spavela kan met elke variant van bier gemaakt worden, op voorwaarde dat het een licht bier is.
Ja, dat kan! Je kunt bier vermengen met water of “spa-rood” en dan zakt het alcohol percentage. Dit gebeurt op grote schaal in grote brouwerijen. Ze noemen dit “High Gravity Brewing”.
De Cuba Libre is de meest bekende longdrink cocktail met cola en Cubaanse rum.
Paardenkut
Gelukkig wen je er snel aan, want een paardenkut (of PK) is rete-populair in de studentenwereld. De paardenkut bestaat uit Apfelkorn en spa rood: supersimpel en smaakt als limonade.
Shandy werd in de jaren 60 en 70 gedronken door vooral vrouwen en kinderen om ze te laten wennen aan de smaak van bier of omdat ze het gewoon lekker vonden. Tegenwoordig wordt het niet zoveel meer geschonken, mede omdat er allerlei voorgemixte bieren op de markt zijn verschenen.
Sinds 1976 heeft Royal Club Shandy dezelfde verfrissende smaak. Daarmee is deze klassieker met een vleugje bier één van de eerste échte volwassen dorstlessers. Deze verrassende combinatie tussen limonade en bier raakt je altijd op de juiste plek.
Van de vele benamingen voor 'glas bier met een borrel ernaast' is kopstoot het bekendst. Het is in deze betekenis omstreeks 1950 voor het eerst gehoord, in Amsterdam.