U kunt watermeloen wel voor een korte tijd invriezen, een paar dagen, zonder dat de watermeloen zijn smaak verliest. Ingevroren watermeloen is een perfecte gezonde snack. Snijd de watermeloen in stukjes, vries ze een paar uurtjes in en steek er een prikker in. Heerlijk tijdens een warme zomerdag.
Hoelang je een meloen kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
Een hele watermeloen kun je zo in de koelkast leggen, maar wanneer de watermeloen al in stukken is gesneden, dan kun je de losse stukken het beste in alumium- of plastic folie verpakken. Je kunt ze dan drie dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je watermeloen ook bewaren.
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl.
Bewaar meloenen niet in de koelkast. De kou verstoort namelijk het narijpingsproces. Bewaar stukken en partjes meloen wel in de koelkast, maar verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar.
Meloen is een geweldige bron van vitamine C en vitamine K en bevat ook calcium. Vitamine C bevordert de gezondheid van de huid en versterkt het immuunsysteem. Calcium, vitamine C en K zijn ook van vitaal belang voor de opbouw van sterke botten.
Houdbaarheid Watermeloen
Een watermeloen die niet in stukken gesneden is, dus helemaal nog in de schil, kun je 4 tot 8 dagen buiten de koelkast bewaren. In de koelkast, als je deze grote meloen in de koelkast krijgt, tot wel twee weken.
Watermeloen geeft je weerstand een flinke boost met de vitamines en mineralen die de vrucht bevat. Zo dragen vitamine A en C bij aan een sterk afweersysteem. Vitamine C helpt ook bij de opname van ijzer uit voeding. Dit mineraal heeft op zijn beurt een weerstandsverhogende werking, net als koper.
Ondanks de lage hoeveelheid calorieën in watermeloen, bevat deze vrucht wel veel van een soort fruitsuiker genaamd fructose. Krijg je grote hoeveelheden van deze stof binnen, dan kan dat voor maag- en darmproblemen zorgen. Zo kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, kramp of diarree.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
De pitten van de watermeloen zijn ook zo super gezond. Ze bevatten onder andere de mineralen fosfor, kalium, magnesium, mangaan en calcium. Super gezonde stoffen waar je lichaam erg blij van wordt. Watermeloenpitten kun je los kopen in diverse gezondheidswinkel.
Wanneer een watermeloen niet meer goed is, zal het knapperige vruchtvlees beginnen te verschrompelen. Het vruchtvlees kan zelfs wegtrekken van de zaden. In andere gevallen kan de watermeloen slijmerig en drabbig worden. Ruik aan de watermeloen voor je erin snijdt.
Klop even op de meloen. Hoor je eerder een 'plonk' dan een 'dreun', dan zit je goed. Bij een hol geluid is hij rijp, bij een dof geluid is hij eerder overrijp.
Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock. Zo behoud je smaak en vitamines zo goed mogelijk: Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal.
Vries de plakjes banaan afzonderlijk in door plakjes van ongeveer twee tot drie centimeter dik op een bakplaat in een enkele laag op bakpapier te leggen. Leg ze twee tot drie uur in de diepvries tot ze stevig zijn. Zodra je bananenplakjes zijn ingevroren, verzamel je ze en doe je ze in een bakje of zakje.
Zo kun je het beste watermeloen snijden
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!
Watermeloen kan gebruikt worden als natuurlijk Viagra voor een betere erectie. Dat blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers onder 122 mannen met een erectiestoornis, waarbij lage bloedwaarden van citrulline en arginine werden gevonden.
Een meloen kun je het beste wassen voordat je hem aansnijdt en opeet. Reden is dat er bacteriën of virussen op schil kunnen zitten. Als je de meloen snijdt, kunnen ze via het mes in de meloen terechtkomen. Je kunt dan ziek worden.
Kan de spijsvertering verbeteren
Watermeloen is een perfecte combinatie van veel water en een kleine hoeveelheid vezels. Beide ingrediënten zijn van belang voor een gezonde spijsvertering. Vezels geven je ontlasting 'body', terwijl water het spijsverteringskanaal stimuleert.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Maar wat maakt deze meloenen nu zo duur? Net als bij champagne kan het fruit alleen in een bepaalde regio groeien. De zoetigheid van vrucht schijnt een bijzonder fenomeen te zijn, waar mensen graag wat (veel) geld voor neerleggen. De perfecte Yubari-meloen is rond en heeft een uitzonderlijk gladde schil.
Je kunt de meloen zo uit de schil eten of schillen en in blokjes snijden. Watermeloen wordt vaak gebruikt in een fruitsalade, door de yoghurt of bij ijs.
Onderzoekers zeggen dat het fruit buiten de koelkast ook langer houdbaar is. Een meloen blijft gemiddeld twee tot drie weken goed op kamertemperatuur, in tegenstelling tot één week in de koeling.
Ananas is gevoelig voor koudebederf. Een hele ananas bewaar je buiten de koelkast, maar gesneden stukjes ananas kun je beter, goed afgedekt, in de koelkast bewaren. Als je ananas invriest, verwijder dan eerst de schil en de harde kern en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.