Osteoporose is een aandoening waarbij de botten brozer worden en het risico op botbreuken vergroot. Het zou meer voorkomen in landen waar graag melk wordt gedronken. En dus wordt al eens geconcludeerd dat melk osteoporose bevordert. Dat is echter te kort door de bocht én, vooral, niet wetenschappelijk bewezen.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam.Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Alcohol verstoort de opname van calcium en ook je kunt met “een glaasje op” eerder ten val komen. Daardoor is de kans op osteoporose en een botbreuk verhoogd. Het advies is om maximaal één glas (vrouwen) of twee glazen (mannen) alcohol per dag te drinken.
De aanbeveling voor zuivel voor 50-plussers
Iedereen die ouder is dan 70 jaar wordt aanbevolen om 4 porties melk(producten) per dag te nemen (600 ml) en 2 plakken kaas. Als je deze aanbeveling volgt, krijg je wat betreft calcium binnen wat je dagelijks nodig hebt: 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
De voedingsstoffen in melk
Studies suggereren dat regelmatige melkconsumptie het risico op osteoporose en fracturen bij ouderen kan verlagen . Naast het consumeren van voedingsstoffen kunnen senioren met osteoporose het risico op vallen en fracturen verminderen door hulp te krijgen van een professionele verzorger.
Het Voedingscentrum adviseert elke dag melk en melkproducten te gebruiken. Dit is niet alleen melk, maar ook bijvoorbeeld yoghurt en karnemelk.
Voedsel en uw botten - Osteoporose voedingsrichtlijnen
Als u drie tot vier porties melk, kaas, yoghurt, calciumrijk sinaasappelsap en plantaardige melk eet en drinkt, krijgt u mogelijk alle calcium binnen die u op een dag nodig hebt.
Versterkt de botten
Volgens een artikel in het Journal of Physiology and Biochemistry zijn bananen rijk aan fructo-oligosacchariden. Dit zijn stoffen die ons lichaam helpen om meer calcium op te nemen. Zoals je wellicht weet, is calcium een belangrijk mineraal voor onze botten [9].
Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te stabiliseren en de meeste mensen verdragen deze medicatie goed. Het is bewezen dat bisfosfonaten helpen om het fractuurrisico (een volgende botbreuk) sterk te verlagen.
Om osteoporose te voorkomen, moeten patiënten met LI gefermenteerde zuivelproducten, lactosevrije melk en niet-zuivelproducten consumeren, die een goede bron van calcium zijn [72].
Dit zijn de voordelen van stoppen met melk:
Minder verzadigde vetten en cholesterol. Minder kans op gezondheidsproblemen zoals acne en hormonale disbalans. Minder kans op lactose-intolerantie. Verbeterde hart- en vaatgezondheid.
4 porties zuivel per dag is gelijk aan ongeveer 1.000 mg calcium. Een portie is bijvoorbeeld een beker melk, een schaaltje yoghurt of een boterham met kaas. In producten als groene groenten, bonen, noten en zelfs in water zit ook calcium, maar minder dan in zuivel.
Door vermoeidheid kan het zijn dat u minder beweegt en minder vitamine D en calcium binnenkrijgt via de voeding.
Teveel zout en kant-en-klaar producten en/of maaltijden. Zout verhoogt de uitscheiding van calcium en mineralen via de nieren. Fluor. Zoals we al geruime tijd weten: Fluor zorgt voor heel wat gezondheidsklachten en kan o.a. botontkalking veroorzaken en/of verergeren.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Een ei zit bovendien vol vitaminen: B-vitaminen, vitamine D en vitamine E. Het is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevat. Er zit maar liefst 16% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in. Vitamine D is cruciaal voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
Koolzuurhoudende dranken zonder cola werden niet geassocieerd met een lage BMD, maar cola-inname werd geassocieerd met een lagere BMD bij de heup (maar niet bij de wervelkolom) bij de vrouwen, maar niet bij de mannen. Hoe meer cola een vrouw dronk, hoe lager haar BMD. Vrouwen die meer cola dronken, dronken niet minder melk, maar ze hadden wel een lagere calciuminname.
Gevarieerde calciumrijke voeding zorgt voor gezonde botten. Aangeraden wordt minstens vier porties calciumrijke voeding als melk, kaas of yoghurt per dag te nemen. Ook bewegen is belangrijk en dan met name sporten waarbij de botten flink worden belast.
Hoe slik je pillen tegen botontkalking? Je slikt 1 pil alendroninezuur of risedroninezuur per week. Slik de pil als je een lege maag hebt. Dat is als je 6 uur niks gegeten hebt.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm. Het equivalent in bijvoorbeeld yoghurt of kaas vind je in dit overzicht.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
'We hebben calcium, vitaminen, proteïnen en fosfaat nodig voor gezonde botten. Dat staat vast. Melk bevat deze stoffen, maar andere producten ook. Zolang je dus genoeg van deze stoffen haalt uit andere voeding, is melk niet noodzakelijk voor gezonde botten.