Een vraag die wij vaak krijgen, is: “Kan ik mijn Nederlandse bankrekening houden als ik emigreer?” Dit is mogelijk. Je kunt een betaalrekening, een opgebouwd pensioen en een hypotheek op een Nederlands onderpand behouden. Wel is het belangrijk om te weten dat je deze producten niet kunt uitbreiden.
Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen. Deze documenten moet u voor uw vertrek rechtsgeldig laten maken.
De mogelijkheid tot het aanhouden en gebruiken van je Nederlandse bankrekeningen en het maken van betalingen hangt af van het land en werelddeel waar je naartoe emigreert. Als je binnen Europa blijft kun je veelal je Nederlandse bankrekening gewoon aanhouden en blijven gebruiken.
Vanuit het buitenland mag je een betaalrekening openen met alleen een BSN-nummer en identiteitsbewijs. Een volledig nieuwe klant moet hiervoor wel bellen met de afdeling International Clients van de bank. De aanvraag wordt vervolgens via e-mail afgehandeld.
Als je je rekening in België opende kun je die gewoon houden en gebruiken. De meeste bankkaarten werken binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en anders kun je die optie doorgaans gewoon activeren.
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW.Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort. Dit kunt u voorkomen door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW.
De Belastingdienst krijgt uit het buitenland informatie over uw bankrekening. Ook krijgt de Belastingdienst informatie via klikbrieven, buitenlandse banken (spontaan) en uit platforms (zoals de Panama papers).
Als u wettig in een EU-land woont, heeft u het recht een basisbetaalrekening te openen. Banken mogen uw aanvraag niet weigeren enkel en alleen omdat u niet in het land woont waar de bank gevestigd is.
Met een buitenlandse bankrekening kun je geld storten en overmaken, zonder dat je de hoge bankkosten van de meeste internationale transacties hoeft te betalen. Ook kun je veel van je transacties eenvoudig online regelen, wat veel tijd bespaart.
Ook moet je een Nederlands identiteitsbewijs of een verblijfsvergunning hebben. Heb je geen verblijfadres in Nederland of sta je niet ingeschreven bij de gemeente?Dan kun je dus geen Nederlandse bankrekening openen. Hetzelfde geldt wanneer je geen geldige identiteitspapieren hebt.
Wise, voorheen Transferwise, biedt een gratis digitale betaalrekening waarop je vreemde valuta kunt ontvangen en overmaken tegen een gunstige wisselkoers. De rekening is geschikt voor het ontvangen van meer dan 40 muntsoorten en je kunt er in bijna de hele wereld mee betalen.
Wise is een van de weinige financiële instellingen die eerlijke (interbank) koersen hanteert. Naast de verborgen kosten van veel banken, brengen zij óók nog een extra opslag in rekening. Bijvoorbeeld bij ING betaal je 1,4% en bij Openbank 1,5%.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
Heb ik recht op een AOW-toeslag op mijn uitkering als ik in het buitenland ga wonen? U heeft recht op een AOW-toeslag als u verhuist naar een land binnen de EU, EER of naar Zwitserland.
Wat zijn de gevolgen van mijn uitschrijving? Uw uitschrijving bij de gemeente kan gevolgen hebben voor uw regelingen met de overheid.Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, toeslagen en de opbouw van uw AOW. Neem contact op met de organisaties waar u mee te maken heeft voor informatie over de gevolgen van uw uitschrijving.
Zonder betaalrekening kunt u geen inkomsten als loon, pensioen, uitkering en/of toeslagen ontvangen, geen geld opnemen bij de geldautomaat, niet pinnen bij verkooppunten en geen rekeningen betalen. Kortom, zonder betaalrekening is het onmogelijk om aan het hedendaagse betalingsverkeer deel te nemen.
Om een bankrekening in Turkije te openen heeft u uiteraard uw paspoort of identiteitskaart nodig, en bovendien het adres van uw verblijfplaats in Turkije, uw telefoonnummer en uw belastingnummer in Turkije.
Banken hebben contractsvrijheid en kunnen in principe kiezen voor wie ze een bankrekening openen. Ze kunnen bepaalde klanten weigeren voor hun gewone bankdiensten. Een dergelijke weigering hoeven ze niet te motiveren. Banken moeten wel de antidiscriminatiewetgeving respecteren.
Op dit moment kennen in Europa alleen nog Zwitserland, Liechtenstein, Andorra, Monaco en San Marino een bankgeheim. Wereldwijd is het aantal landen met een bankgeheim nog veel groter. Landen als Uruguay, de Kaaiman Eilanden, Libanon en Panama hebben ook een bankgeheim.
Dat de Belastingdienst bank- en inkomensgegevens bekijkt om aangiftes te controleren, is bekend. Maar belastinginspecteurs kijken voor het bestrijden van fraude ook verder, bijvoorbeeld naar gegevens van lease-auto's of creditcards. Experts zetten hun vraagtekens bij deze steeds grotere informatiehonger van de fiscus.
Het geld op rekeningen bij buitenlandse banken die actief zijn in Nederland worden beschermd door de depositogarantie van het land waaruit die bank afkomstig is. Ook daar is uw geld beschermd tot € 100.000 of een gelijkwaardig bedrag in de lokale valuta.
Woont u in België? Dan vraagt u AOW aan bij de pensioendienst van het gemeentebestuur in uw woonplaats, of bij de gewestelijke dienst van de Federale Pensioendienst (FPD). FPD stuurt de aanvraag door aan de SVB. U kunt uw aanvraag het beste een jaar voor uw AOW-leeftijd indienen.
Je bent al met pensioen en je gaat in het buitenland wonen
In dit geval heb je alle formaliteiten (pensioenaanvraag) reeds in België uitgevoerd en krijg je al een pensioen. Het enige dat je dan moet doen is, twee maanden vóór je vertrek, je nieuwe adres en je vertrekdatum melden aan de Federale Pensioendienst.