Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist: dat levert behalve compost ook biogas (groen gas) op. Compost wordt bijvoorbeeld door boeren, tuinbouwers en gemeenten gebruikt om de bodem te verbeteren.
Het afval wordt na inzameling gescheiden en per afvalsoort gerecycled. Zo wordt bijvoorbeeld het groenafval gecomposteerd, de bestrating als puin verwerkt en de grond direct hergebruikt. De milieuvriendelijkste manier van tuinafval afvoeren is echter wel om het bij de bron te scheiden.
Ongeveer 75% van het huishoudelijk afval is nog te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Daarvoor moeten we ons afval wel scheiden. Van het afval maken we dan weer nieuwe dingen. Zo houden we steeds minder restafval over, wat goed is voor ons milieu.
In Nederland verbranden we restafval van huishoudens en ander niet-recyclebaar afval meestal in afvalverbrandingsinstallaties (AVI's). Van dit afval is een deel biomassa, zoals papier en etensresten die in het restafval terecht zijn gekomen. Dit deel is niet meer op een andere manier te verwerken.
Het afval wordt met een tempratuur van 800 tot 1000 ºC verhit, waar rook, energie en warmte bij vrijkomt. De energie is hernieuwbare energie dat voor een groot deel nuttig kan worden toegepast. Zo wordt zo'n 20% van de energie-inhoud bij afvalverbranding teruggewonnen als elektriciteit en ongeveer 23% als warmte.
Een groot deel van het ingezamelde en gescheiden afval is namelijk te recyclen. Het zou doodzonde zijn om dat niet te doen. Juist door de afvalstromen gescheiden te houden, maken we van afval nieuwe grondstoffen. Oud glas wordt nieuw glas, oud papier wordt nieuw papier en gft-afval wordt compost.
Na de inzameling wordt het van elkaar gescheiden en van vuil ontdaan, zoals plastic, hout, geplastificeerd en verontreinigd papier. Vervolgens wordt het papier per soort in balen geperst zodat het makkelijk vervoerd kan worden naar de papierfabriek.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming. De restjes die overblijven na verbranding (dat noemen we 'slakken') kunnen voor een deel gebruikt worden voor de aanleg van wegen.
Afval scheiden en preventie is goed voor het milieu. Scheiden levert nieuwe grondstoffen op. Dit bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld (de afvalstofheffing kan omlaag). Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale).
Sommige metalen zijn nog geld waard, denk aan zinken dakgoten en koperen of loden leidingen. Die kun je naar een oud-ijzerhandel of schroothandelaar brengen. Maar je mag ze ook naar de milieustraat brengen. Zie ook Grofvuil en Bouwmateriaal, sloopafval en puin.
U kunt grofvuil laten ophalen door uw gemeente.Of het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
De tussenruimte rondom moet 40 cm zijn. Zet de container niet achter obstakels, zoals lantaarnpalen en geparkeerde auto's. De kleine (140 liter) mag niet zwaarder dan 50 kg en de grote (240 liter) niet zwaarder dan 75 kg zijn. De deksel moet gesloten zijn.
Is de lading gelost, dan gaat de lege container naar een depot.Daar staan soms duizenden lege exemplaren te wachten op nieuwe lading.Maar niet elke container gaat gevuld weer mee. Van de honderd containers die vertrekken, hebben er dertig 'inhoud' en gaan zeventig leeg mee.
Wat gebeurt er met het snoeiafval? Het opgehaalde snoeiafval wordt verwerkt in gespecialiseerde composteringsinstallaties. Deze compost is te gebruiken als een natuurlijke voedingsbron voor de tuin- en akkerbouw.
U kunt uw oude container op de normale dag laten legen. Ook als uw container nog niet vol is, is dit het laatste moment waarop u de oude container kunt laten legen. Als u vergeten bent uw container te laten legen, dan kunt u contact met ons opnemen via de klantenservice.
Wat brandbaar is, wordt in een huisvuilverbrandingsinstallatie verbrand. Dat gebeurt met respect voor het milieu. De rookgassen worden gereinigd, de reststoffen (as, rookgasresidu) worden milieuvriendelijk verwerkt en via energierecuperatie wordt elektriciteit opgewekt.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Ruim een derde van ons plastic afval gaat dus naar het buitenland voor recycling. En waar gaat het naartoe? De grootste ontvangers waren in 2018 Europese landen als Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Maar we zien ook landen als Vietnam, Indonesië en Bangladesh in de lijst staan.
Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland. Daar wordt het afval verbrand om zo duurzame energie te produceren.
Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic? In Nederland produceren we per persoon rond de 73,2 kilo plastic afval per jaar. Het gescheiden plastic wordt opgehaald en belandt in een sorteerbedrijf. Van een deel worden nieuwe plastic producten gemaakt.
Van papier naar pulp en nieuw papier
Na de inzameling gaat het oud papier naar een regionaal verwerkingsbedrijf. Door het papier na reiniging en sortering op te lossen in water wordt het papierpulp: vezelbrij. Vervuiling zoals plakband, paperclips en nietjes wordt verwijderd.
Soms wordt een container niet geleegd omdat er dingen in zitten die er niet in horen. Bijvoorbeeld restafval of luiers bij het PMD, zand en aarde bij het GFT, of een magnetron in de restafvalbak. We vragen je dan om zelf de dingen die er niet in horen uit de container te halen en op de juiste manier weg te gooien.
Afvalscheiding is het scheiden van afval in verschillende segmenten die daardoor geschikt worden voor hergebruik of recycling. Het scheiden van afval bespaart grondstoffen en energie en draagt daarmee bij aan het oplossen van de milieuproblematiek.