Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie. Een eenvoudig trucje om dat te controleren? Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte.
Een gezonde lichaamshouding is een actieve houding
Ga zitten of staan alsof er een touwtje vanaf beneden door je heen loopt en vanaf je hoofd recht omhoog wordt getrokken. Houd je schouders ontspannen en naar achter. Trek je buik in. Je voeten staan een beetje uit elkaar, ongeveer zo breed als je heupen.
Een langdurig slechte zithouding of langdurig incorrecte manier van staan geeft pijnklachten in de rug. Ter verduidelijking, wanneer men (langdurig) onderuitgezakt zit, bevindt de onderrug zich in een maximaal gebogen positie en de nek in een naar voren gerichte stand (protractie).
Een goede oefening om een rechte rug te bevorderen is om met je rug tegen de muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je voeten circa 25 centimeter uit elkaar staan. Je billen, je hoofd en je rug moeten tegen de muur leunen. Doe je armen helemaal omhoog, tik de muur aan en hou dit 10 seconden vast.
Zo kan er bijvoorbeeld onvoldoende kracht, controle, lenigheid en/of uithoudingsvermogen in buik-, rug-, bil- of bovenbeenspieren zitten of beperkingen in rug, SI-, heup- en/of kniegewricht(en) waardoor rechtop lopen niet (lang) mogelijk is.
Een zelfverzekerde houding is vooral een houding waarbij je rechtop staat. Dat betekent: schouders naar achteren. kin omhoog.
Wanneer u onderuitgezakt zit, word uw ademhaling bemoeilijkt, doordat uw longen minder ruimte krijgen. De ademhaling zit dan op de borst en niet op de buik, zoals het hoort. Dus ook voor mensen die astmatisch zijn of kortademig, is een goede zithouding belangrijk om meer lucht te krijgen.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Als we langere tijd op één plek staan, stroomt er minder bloed en daardoor ook minder zuurstof door de spieren. Dit kan leiden tot pijnlijke spanningen, krampen en zelfs spierpijn. Niet alleen de spieren maar ook de gewrichtskapsels worden door de verminderde stroming van de gewrichtsvloeistof stugger en kwetsbaarder.
Houding
Je houding zegt veel over hoe je je voelt bij iemand. Mensen die niet lekker in hun vel zitten, zullen een minder krachtige houding aannemen dan mensen die wel goed in hun vel zitten. Mensen die zich niet helemaal goed voelen zitten meer in elkaar gezakt met hangende schouders.
Mensen die met de knieën tegen elkaar zitten geloven dat hun problemen uiteindelijk vanzelf oplossen. Communiceren met mensen die zo zitten gaat heel gemakkelijk; ze zijn niet saai maar juist heel creatief. Het zijn charmante mensen die een tikkeltje kinderachtig zijn en eerst iets zeggen voordat ze erover nadenken.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels. Heeft u een acute fase van rugpijn?
Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten. 'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.
Bij de symptomen onder Herkenning van lage rugpijn kun je zelf iets doen: Blijf in beweging ook al heb je pijn. Ga bijvoorbeeld wandelen. Beweging verbetert je uithoudingsvermogen en de kracht van je rug- en buikspieren die je wervelkolom ondersteunen.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
De manier waarop je zit heeft veel invloed op hoe je je voelt. Door rechtop te zitten en een actieve houding aan te nemen komt er meer zuurstof vrij in je bloed en voel je je actiever. Rechtop zitten is dus essentieel voor een ergonomisch verantwoorde zithouding waardoor je de gehele dag comfortabel kan werken.
De positie helpt je om de effecten op het onderlichaam van een hele dag zitten te compenseren. Het is vooral nuttig binnen een half uur na je training. Deze houding zorgt voor extra herstel door de verbeterde afvoer van afvalstoffen, terwijl je ook je hamstrings oprekt en je onderlichaam ontspant.
Je kunt spontaner overkomen door simpelweg meer oogcontact te maken met anderen. Als je iemand bijvoorbeeld rechtstreeks aankijkt, wordt dit normaal gesproken geïnterpreteerd als een uitnodiging. Wanneer de ander jouw blik vervolgens beantwoordt, accepteert hij of zij daarmee die uitnodiging.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.
Als je goed rechtop wil staan dan begint het al bij je voeten. Dus let erop dat je beide voeten goed op de grond hebt staan en het gewicht goed over beide voeten verdeeld. En het gewicht goed over je voeten verdeeld. Dus niet teveel op je tenen staan of juist op de buitenkant van je voeten.