Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden. Wat geeft deze wijnen hun uithoudingsvermogen? Balans.
Rode bordeauxwijnen
De cru's van de Médoc beschikken over een grote rijpingscapaciteit, van 5 tot 30 jaar. De Graves en Pessac-Léognan liggen in dezelfde lijn en kunnen 5 tot 15 jaar bewaard worden.
Koopt u een goedkopere fles witte wijn in de supermarkt, dan staat meestal niet op de fles hoe lang u de wijn kunt bewaren. Bij de gemiddelde, goedkopere fles witte wijn kunt u ervan uitgaan dat de houdbaarheid zo'n 2 jaar is.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
Wat vertelt het jaartal op een etiket van de wijnfles? Om maar direct met het antwoord te komen, dit jaartal staat voor het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Het is dus niet zo dat de wijn in datzelfde jaar ook daadwerkelijk is gebotteld.
Bewaar de fles liggend zodat de kurk niet kan uitdrogen, hiermee voorkomt u dat er veel zuurstof bij de wijn komt. De lucht mag niet te droog zijn, om te voorkomen dat de wijn via de kurk verdampt. Te vochtig is ook niet goed en kan leiden tot schimmelvorming. De muffe geur daarvan kan door de kurk trekken.
Een geopende fles wijn kan je meestal nog twee tot drie dagen bewaren. Bewaar de wijn wel in de koelkast, dan wordt de smaak van de wijn het beste behouden. Het verschilt per wijnsoort hoe lang je deze exact kunt bewaren. Uiteraard is direct na openen de smaak van de wijn op zijn best.
Temperatuur van rode wijn
Rode wijn bewaar je bij voorkeur op kamertemperatuur. Een gemiddelde kamertemperatuur is rond de 18 tot 21 graden celsius. Een rode Bordeaux wijn kun je perfect bewaren bijvoorbeeld op een kamertemperatuur van 18 tot 21 graden.
Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Houdbaarheid rode wijnen
Enkele typische rode bewaarwijnen zijn: Barolo, Bordeaux Grand Cru, Bourgogne en Vintage Port. Daarentegen zijn Beaujolais, Malbec, Merlot en Zinfandel wijnen die je best maximaal binnen een jaar na aankoop opdrinkt.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
De wijn gaat oxideren en dat verandert de smaak van de wijn. Het is wel altijd aan te raden om de wijn in ieder geval op een donkere plek te bewaren met een kurk op de fles. Een rode wijn met veel tannines kun je vaak wel 3 dagen laten staan. Een wat meer soepele rode wijn kun je beter binnen 2 dagen drinken.
De tannines werken als een natuurlijk conserveringsmiddel en nemen af naarmate de wijn ouder wordt. Daarom zijn de tannines in oudere wijnen minder 'hard' dan in jonge rode wijnen. De witte- en rosé wijnen zijn over het algemeen minder geschikt om te bewaren dan rode.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op. Recente onderzoeken tonen aan dat ook een klein beetje alcohol de bloeddruk al doet toenemen.