niet meer dan 20% van de kroon (gemeten in bladoppervlak) ineens wegsnoeien; ook aan de wortels snoeien; in de zomer op correcte wijze snoeien; uitlopende knoppen die waterloten gaan vormen, direct verwijderen.
Waterloten herken je makkelijk. Het zijn de recht omhoog groeiende takken. Ze zijn ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden en ze groeien in korte tijd uit tot lange takken. Het is belangrijk om ze weg te halen omdat ze veel energie wegnemen van de boom!
Snoeien stimuleert het uitlopen van slapende knoppen. En hoe sterker je snoeit, hoe sterker een boom of heester zal reageren! Als je een tak dus een flink stuk inkort, ontstaan er op het resterende deel veel steil opgaande scheuten, die waterlot genoemd worden.
Waterloten zijn de takken die recht omhoog groeien. Vaak herken je deze aan hun net wat afwijkende uiterlijk. Qua kleur neigen ze meer naar roodbruin en vaak hebben ze witte stipjes. De waterloten van een perenboom snoeien doe je in de winter.
Waterloten of waterscheuten zijn zeer dichte en kaarsrecht omhoog staande groeiende scheuten die vooral bij fruitbomen ontstaan. Een kroon met ontwikkelde waterloten geeft veel schaduw en droogt slechter na regen. Snoei de scheut dicht bij de basis af. Als de waterloten nog dun zijn, kan je ze afscheuren.
Definitie: Een kortlot is een lot dat zo kort is dat de knoppen en bladeren dicht opeen staan. Vaak staan deze horizontaal en worden er vruchten op gevormd. Denk maar bijvoorbeeld aan de typische kortloten bij zoete kers, Prunus avium, of bij de Europese lork, larix decidua.
Wanneer een appelboom snoeien
Als reactie op de winterse snoei maakt de boom veel waterlot. Dit zijn de snelgroeiende recht omhoog schietende takken die veel zonlicht wegnemen. Knip deze waterloten weg, zo komen ze niet terug.
Een perenboom snoei je 2 keer per jaar. Eénmaal in de winter, dit noemen we de wintersnoei. De perenboom heeft in november zijn blad laten vallen en daarna gaat hij in ruststand en komen de sapstromen nagenoeg stil te liggen. Dit rustmoment is de tijd om een perenboom te snoeien, dit is tussen december en februari.
Licht en warmte. De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Er worden geen gesteltakken gevormd. De zijtakken worden in november teruggesnoeid tot 4 knoppen, de secundaire zijtakjes op 3 cm. Dit wordt in de zomer herhaald, waarbij bij de snoei de bladrozetten aan de basis van de zijtakken in ieder geval moeten blijven zitten.
Hoe lang moet een pas geplante boom water krijgen? Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat de sapstroom op gang komt / de eerste bladeren uitlopen totdat het blad in de herfst valt. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan oktober/november.
De Acer (esdoorn), Betulus (berk), Carpinus (haagbeuken) zijn ABC-bomen. Het snoeien van deze bomen vereist extra aandacht, omdat de kans op bloeden groot is. Deze bomen mogen niet gesnoeid worden in de winter, omdat de sapstroom dan juist op gang gekomen is.
De wintersnoei van de appelboom
In de winter, als de boom in ruststand is, snoei je dood hout en zieke takken weg. Ook oude grote takken kan je terugsnoeien. Daarnaast wil je zoveel mogelijk takken wegsnoeien die naar binnen groeien én de verticale takken (waterloten).
De beste periode om appelbomen te snoeien
Vrijstaande appelbomen worden meestal in de winter gesnoeid. Snoeien in de winter stimuleert nieuwe groei, terwijl snoeien in de zomer de kracht van de boom juist vermindert.
Zomer: groeiremmende snoei. Als je in de zomer snoeit, van half juli tot half september, rem je de scheutvorming. De sapstroom is dan dalend, waardoor de takken die je wegneemt niet terug groeien en er geen waterlot rond de snoeiwonden ontstaat.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
Dan zal de perenboom doodbloeden en heeft u 2 jaar geen bloesem of vruchten. (Dit gebeurd nog te regelmatig…) ”Mag ik in de winter dan helemaal los gaan snoeien op de perenboom?” Ja zeker mag dat. Een flinke dikke tak eraf knippen is soms noodzakelijk voor de structuur van de boom.
Een fruitboom heeft een beurscyclus van ongeveer 3 tot 4 jaar. Dit betekent dat een boom in het eerste jaar van de cyclus weinig tot geen vruchten zal produceren, in het tweede jaar een matige hoeveelheid, in het derde jaar een grote hoeveelheid en in het vierde jaar weer weinig tot geen vruchten.
Halverwege de winter moet je de hoofdstam van de perenboom inkorten. Kort de gevormde takken in op twintig centimeter en doe dit ook met de hoofdstam. Dit moet je elk jaar doen. Na de wintersnoei ontstaat waterlot die je het beste in de winter kunt verwijderen.
Een appelboom heeft voldoende water nodig. Dit is vooral belangrijk tijdens het planten en de eerste periode na het planten. De fruitboom vraagt zo'n dertig tot veertig liter water per week. In de zomerperiode heeft de appelboom qua verzorging meer water nodig (zo'n 3 keer per week) dan in de rest van de seizoenen.
De gesteltakken of zijscheuten worden afgesnoeid op een lengte van 1 m. Takken die ontstaan op de onderste 70 cm van de spiltak of stam worden geheel weggehaald. De nieuwe groei op de gesteltakken wordt in de winter telkens ter geleidelijke verlenging teruggesnoeid tot 25 cm, de zijtakken op 3 bladeren of 10 cm.
Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort. Ze worden geplukt in september of oktober en kunnen vaak lang bewaard worden.