Je kunt de weerstand van je baby, kind en jezelf verhogen door te ontspannen, voldoende te slapen, te bewegen, de buitenlucht op te zoeken, gezond te eten en veel water te drinken. In de frisse buitenlucht hebben ziekteverwekkers minder kans op overleven dan in een warme ruimte.
Om het afweersysteem van je kind te versterken, is het belangrijk dat hij gezond en gevarieerd eet. Je kind heeft namelijk allerlei vitamines, mineralen, vezels en vetten nodig om zijn weerstand op peil te houden. De belangrijkste vitamines voor de weerstand van je kind zijn vitamine A, C, D, E en B6.
Kinderen worden veel vaker ziek dan volwassenen. Dat komt omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Pediater Tamsyn Barlow legt uit hoe je je kindje zo goed mogelijk helpt om een stevige weerstand op te bouwen.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Supplementen voor peuters
Voor kinderen tot 4 jaar wordt een vitamine D-supplement aangeraden. Zelf maken ze namelijk nog niet voldoende vitamine D aan door zon op hun huid en ook via eten kunnen ze niet genoeg vitamine D binnenkrijgen. Het advies is dagelijks 10 mcg vitamine D extra te geven.
Bij de geboorte kreeg je baby antistoffen van jou mee, maar na 4 tot 6 maanden zijn de antistoffen die je kleintje meekreeg bij de bevalling uitgewerkt. Het immuunsysteem van je kindje moet zelf leren om antistoffen aan te maken. Op deze manier ontwikkelt het immuunsysteem van je baby zich.
Tip 5: Eet voldoende producten met vitamine C
Dit vind je in fruit (citrusvruchten, kiwi's, aardbeien en bessen) en groenten. Vitamine C is dé vitamine die bijdraagt aan het in stand houden van je weerstand. Vitamine C neem je het beste op in voedsel.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Symptomen van een lage weerstand
Wanneer je weerstand laag is ben je vatbaarder voor infecties zoals de griep of een verkoudheid. Ook kunnen infecties bij mensen met een verlaagde weerstand wat heftiger verlopen dan bij mensen met een gezonde weerstand.
Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Een auto-immuunziekte ontstaat als er bij het opruimen van lichaamseigen celresten iets verkeerd gaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld als goed werkende cellen worden opgeruimd door het lichaam.
Voor kinderen is het belangrijk dat ze voldoende vitamine A, B6, C, D en E binnenkrijgen om de weerstand op peil te houden. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd, doordat het zorgt voor de aanmaak van voldoende witte bloedcellen. Witte bloedcellen verdedigen het lichaam tegen infecties.
De meeste kinderen kunnen dus heel goed zonder multivitamines. Wel moeten alle kinderen tot 4 jaar elke dag 10 microgram vitamine D extra krijgen. Boven op de gewone voeding, ongeacht het eetgedrag. Dat is om botproblemen te voorkomen.
De meeste kinderen die geïnfecteerd zijn met het coronavirus, hebben geen symptomen. De meest voorkomende symptomen zijn hoesten en koorts (> 38,0 graden). Andere symptomen die bij kinderen worden gezien zijn: neusverkoudheid, vermoeidheid en buikklachten, zoals diarree.
Een verkoudheid duurt meestal een paar dagen tot een paar weken en gaat vanzelf weer over. Verkoudheden kunnen erg vervelend zijn voor je baby, maar bij elke verkoudheid die je kind doormaakt bouwt hij meer weerstand op.
Om het complexe immuunsysteem goed te laten werken zijn er allerlei verschillende voedingsstoffen nodig. Dit gaat onder andere om koper, foliumzuur, ijzer, zink en vitaminen A, B6, B12, C en D. Veel van deze stoffen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem vanwege hun werking als antioxidant.
Volgens de kou-expert kan het ervaren van (extreem) lage temperaturen je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt.