Stel dat de current ratio lager is dan 1: dan heb je meer schulden dan voorraad en/of financiële middelen. Je streeft dus meestal naar een current ratio die hoger is dan 1. Met een current ratio hoger dan 2 zit je zeker goed, maar een ratio van 1,5 wordt vaak als norm gebruikt.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.
Een financieel gezonde organisatie heeft een werkkapitaalratio van tussen de 10 en 20%.
De norm voor een acceptabele rentabiliteit is tussen de 5%-10%. Een ZZPer kan bijvoorbeeld wel 50% rentabiliteit hebben, terwijl uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde rentabiliteit op het eigen vermogen voor grote bedrijven 2,8% was.
Een gezonde rentabiliteit niet alleen belangrijk voor de eigenaar van een bedrijf, maar ook voor potentiële geldschieters die willen weten wat hun geld op termijn oplevert. Hoe hoger de totale rentabiliteit is, des te interessanter dit bedrijf is voor investeerders.
Eigenaren/aandeelhouders en kredietverstrekkers (banken) brengen namelijk vermogen in de onderneming, en dat vermogen moet wel rendement opleveren. Een hoger rendement betekent een hogere rentabiliteit.
Doordat het een verhoudingsgetal is, is de hoogte van het vermogen niet van belang. De norm voor de rentabiliteit totaal vermogen ligt tussen de 8 en 13 procent.
De formules zijn achtereenvolgend: RTV: (bedrijfsresultaat / gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen) x 100% REV: (winst na aftrek van interest en belastingen / gemiddeld geïnvesteerd eigen vermogen) x 100% RVV: (betaalde interest / gemiddeld geïnvesteerd vreemd vermogen) x 100%
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
Ratio hoger dan 1,8 te hoog
Een current ratio die hoger is dan 1,8 wordt in sommige gevallen als te hoog gezien. Dat betekent namelijk dat er zeer veel vlottende activa in je onderneming aanwezig is, wat beter verkocht kan worden om investeringen voor lange termijn te kunnen doen.
Een gezond bedrijf heeft over het algemeen een current ratio van minimaal 1,5. Wanneer de uitkomst lager dan 1 is, kan dit betekenen dat een bedrijf liquiditeitsproblemen heeft. Dan is het slim om als leverancier betaalafspraken te maken. Hiervoor geldt dat een gezond bedrijf een ratio heeft van minimaal 1.
Kengetallen zijn verhoudingscijfers van gegevens uit de jaarrekening, zoals voor liquiditeit, solvabiliteit, rendabiliteit, de omloopsnelheid van debiteuren of voorraden etc. Kengetallen worden gebruikt om bedrijfsinformatie op een compacte manier te kunnen beoordelen en om bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
Wat is een goede solvabiliteit? Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je ondernemeing. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.
Het is belangrijk om een zo hoog mogelijke rentabiliteit te behalen. Dit geeft namelijk aan dat jouw geïnvesteerde eigen vermogen effectief is besteed. Over het algemeen zit je met een rentabiliteit op totaal vermogen van tussen de 5% en 10% goed.
De rentabiliteit van het totaal vermogen (afgekort tot RTV, Engels: Return on Assets, afgekort ROA) is een kengetal dat de winstgevendheid aangeeft van het gemiddeld totaal vermogen vóór aftrek van de interest.
Het gemiddelde eigen of totale vermogen bereken je door de beginstand van het vermogen en de eindstand van de periode bij elkaar op te tellen, en dit te delen voor twee.
Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen. Volgens de Gouden Balansregel moet de looptijd van de bezittingen op de balans in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans.
Rentabiliteit vreemd vermogen (afgekort tot RVV) is een kengetal dat de verhouding tussen interestlasten en gemiddeld vreemd vermogen weergeeft. Het geeft aan hoeveel rente kredietverleners ontvangen van een onderneming.
Chronische negatieve rendabiliteit betekent dat de onderneming niet in staat is uit de opbrengsten alle kosten te dragen en dit heeft op lange termijn uiteindelijk illiquiditeit tot gevolg indien geen andere kasinkomsten gevonden kunnen worden.
Rentabiliteit meet de mate van winstgevendheid van een onderneming. Rentabiliteit is de verhouding tussen het inkomen van de onderneming en het vermogen dat dit heeft gegenereerd. Een onderneming wordt gefinancierd door eigen vermogen of vreemd vermogen.