Black tie staat voor een zwarte of donkerblauwe smoking met een wit overhemd, vlinderdas, manchet en lakschoenen. Voor de dames is een lange avondjurk of een chique cocktailjurk geschikt. White tie is de strengste dresscode die er voor een diner in een restaurant kan gelden.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Niet alleen voor jou, maar ook voor hen moet het diner een feestje zijn. Dat betekent dat je altijd bestek gebruikt om te eten(dus nooit met je handen!). De vork neem je in je linkerhand en gebruik je om het voedsel aan te prikken en naar je mond te brengen.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
Het is onze passie om niets aan het toeval over te laten. Alleen zo kunnen wij u als gast een bijzondere totaalervaring garanderen. Wij zijn dan ook zo vrij om u te vragen rekening te houden met een aangepaste dresscode (smart casual).
Voor Casual Chic kunnen dames bijvoorbeeld kiezen voor een vestje of blouse met een nette broek of rok. Ook kan er gekozen worden voor een jurk en dan met een bikerjack of spijkerjasje. Bijpassende accessoires erbij, zoals een mooie clutch of andere tas en je outfit is af!
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
3,5 tot 4 uur. meer dan een jaar geleden. Hangt erg af van wat jezelf aangeeft.
De consument gaf in 2021 gemiddeld een bedrag uit van 70 euro op het terras. De horeca uitgaven verschillen wel per generatie en de millenials geven een bedrag uit van ongeveer 75-85 euro. Bij de generatie babyboomers gaat het om horeca uitgaven van ongeveer 65 euro.
Het symbool dat in de gids gebruikt wordt, wordt weliswaar een ster (in het Frans: étoile of macaron) genoemd, maar lijkt meer op een zesbladige bloem.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'. Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek.
In Nederland is het gebruikelijk om een fooi te geven tussen de vijf en tien procent. Wij geven bijvoorbeeld fooien in restaurants, maar niet in een fastfood restaurant of bij de snackbar. De taxichauffeur kan ook rekenen op een extra bedrag, maar dat geldt weer niet voor de kapper.
Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme wordt het geven van fooi voor goede service gewaardeerd, maar het is niet verplicht. In een café of bar kunt u kleingeld achterlaten. In een restaurant is het gebruikelijk €1 - €5 per persoon te geven, of 10% van de rekening.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Extra tip: Een 4 gangen menu samenstellen houd de volgende volgorde aan: Een koud voorgerecht als 1e gang, een kopje soep als tussengerecht, het hoofdgerecht als derde gang en als laatste gang het dessert.
Hoe meer werkenemers er aangestuurd worden en hoe meer verantwoordelijkheden de Sous-chef heeft, des te hoger zal het salaris uitvallen. Het ligt ergens tussen de €1800 en €2600.
Een Chefkok factureert ongeveer € 55 per uur ex BTW.
Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo'n 1.540 euro kost. Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
Nederland behoort tot een culinaire bestemming van wereldklasse. Nederland heeft meer dan 100 restaurants met 1, 2, of 3 Michelinsterren.