In Nederland staan 1 miljoen openhaarden/houtkachels/houthaarden opgesteld en 50.000 pelletkachels. Het gezamenlijke verbruik is dan 706 Kton houtmassa (houtblokken en pellets). Bij verbranding stoot deze hoeveelheid houtmassa 1.130 Kton CO2 uit (per kg hout wordt ca 1,6 kg CO2 geëmitteerd).
Bij het verbranden van hout komt er pakweg anderhalf keer zoveel CO2 in de lucht als bij het verbranden van steenkool en tot drie keer zoveel als bij het verbranden van aardgas. Toch geldt energie uit hout en andere vormen van biomassa als 'CO2-neutraal'.
Bij de verbranding van hout komen chemische stoffen vrij. Bijvoorbeeld fijnstof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen en PAK Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen )'s. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid.
Uitstoot houtkachel lager bij pelletkachels
Emissies van open haarden en oude houtkachels liggen gemiddeld tussen 6 tot 40 g fijnstof per kg brandstof. Bij nieuwere houtkachels is dat tussen 4 en 10 g/kg. Pelletkachels stoten gemiddeld 1 tot 2 g/kg uit, soms nog lager.
Hout stoken is ongezond voor iedereen
De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis.
Veel mensen denken dat een houtkachel veel slechter voor het milieu is dan verwarmen met gas, maar dit is niet perse zo. Stoken met hout is qua CO2-productie duurzamer dan verwarmen met fossiele brandstoffen zoals aardgas.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Houtkachels blijken, na opnieuw rekenen, grootste bron van fijnstofuitstoot. Houtkachels en -haarden zijn vervuilender dan eerder werd aangenomen. Door een nieuwe rekenmethode van het RIVM blijkt dat houtstook de oorzaak is van 23 procent van de uitstoot van fijnstof in Nederland. Eerder werd van 10 procent uitgegaan.
Een houtkachel aanschaffen om je huis mee te verwarmen lijkt een goed idee, omdat je hiermee dus de energieprijzen reduceert. Echter is het stoken van hout ook slecht in het nieuws de laatste tijd. Houtstook zorgt voor fijnstof in de lucht wat vooral schadelijk is voor oudere mensen.
De rook van een houtkachel bestaat uit een mengsel met veel verschillende stoffen. In de rook zit onder andere fijnstof. Dat veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, maar ook hart en vaatziekten.
De as van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Erin zitten namelijk nog veel elementen die de boom destijds als voeding heeft opgeslagen, zoals kalium. Goed nieuws voor tuinliefhebbers, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven en goed te groeien en te bloeien.
Zelfs de modernste, 'ecodesign' houtkachel is nog altijd een ramp voor de luchtkwaliteit. Volgens nieuw Engels onderzoek produceert een houtkachel 450 keer zoveel giftige luchtvervuiling als een centrale verwarming op gas.
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp.Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Het hout houdt de koolstof vast tijdens heel zijn levenscyclus: gebruik, hergebruik en recyclage. In één kubieke meter hout zit ongeveer 0,9 ton CO2 opgeslagen.
Een houtkachel die gemaakt is van duurzaam en kwalitatief materiaal, zoals beton keramiek, heeft een hoger rendement en een lagere emissie dan een houtkachel van goedkoper en minder isolerend materiaal. Heb je zonnepanelen op jouw dak liggen? Dan kan een elektrische kachel ook een milieubewuste optie zijn.
De winning en productie van hout kosten zeer weinig energie en veroorzaken weinig CO2 uitstoot. Bij biologische afbraak of verbranding komt de eerder vastgelegde hoeveelheid weer vrij. Hout is dan ook CO2-neutraal.
Houtstook verbieden kan niet
Houtkachels kunnen op dit moment niet verboden worden. Ze zijn namelijk als product toegestaan op de Europese markt. Wel kunnen gemeenten in hun omgevingsplan regels opnemen over het gebruik van houtkachels. Zodat er minder schadelijke rook in de omgeving terechtkomt.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar.Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.
“Een kuub hout slaat circa 1 ton CO2 op, tijdens productie van bijvoorbeeld CLT komt ongeveer 150 kilo CO2 vrij.
Stookalert 6 februari 2023: stook geen hout in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland. Het RIVM adviseert om op maandag 6 februari 2023 in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken.
Door hout te verbranden in een houtkachel, open haard of barbecue komt houtrook vrij. In houtrook zitten verontreinigende stoffen die zo in de lucht terecht komen. Dit is slecht voor de luchtkwaliteit en de gezondheid.
Nee, de houtkachel wordt niet verboden, maar er zullen wel strengere wet- en regelgeving komen voor nieuwe houtkachels. Nieuwe kachels moeten voldoen aan een keurmerk. Dit keurmerk houdt in dat een houtkachel een minimaal rendement moet hebben van 75 % en een fijnstof uitstoot van maximaal 40 milligram per m3.
Houtkachels moeten tegen 2030 de helft minder schadelijke stoffen uitstoten. Verwarmen met hout moet tegen 2030 een pak milieuvriendelijker. Houtkachels, pelletkachels en open haarden moeten tegen dan de helft minder schadelijke stoffen uitstoten dan in 2016.
De gemeente kan een houtkachel niet verbieden
Nee, er is in de wetgeving nog niet voldoende basis om houtkachels bij particulieren thuis te verbieden. De houtstoker is wel verplicht ervoor te zorgen dat de houtkachel geen hinder veroorzaakt.