Een endodontoloog voert complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook richt hij/zij zich op het uitvoeren van een tweede wortelkanaalbehandeling van een tand of kies die na een eerdere behandeling niet geheel genezen is. Het is een tandarts met aanvullende kennis van endodontologie.
Die kosten variëren meestal van € 700 tot € 1000,- per tand of kies, maar uitzonderingen naar boven of beneden zijn mogelijk, afhankelijk van de complexiteit van het probleem. Na het consult ontvangt u een indicatie van de te verwachten behandelkosten.
Endodontische behandelingen, zijn behandelingen aan de binnenzijde van tanden en kiezen. De meest bekende is de wortelkanaalbehandeling, waarbij het kanaalstelsel, de kern van de tand of kies, wordt schoongemaakt en opgevuld.
Vergoeding endodontologie
De kosten voor een behandeling bij de endodontoloog vallen onder de aanvullende tandartsverzekering. Vaak is er wel een totaalbedrag voor alle mondzorg wat je jaarlijks vergoed krijgt. Daar worden endodontologiekosten dan ook in meegenomen.
Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. De behandeling kan tussen de 30 minuten en 3 uur duren.
Ook kunnen er stukjes weefsel worden weggenomen uit de darmwand en uit organen. Zo kunnen slokdarm, maag, alvleesklier, galwegen en lever goed onderzocht worden. Het onderzoek en de andere ingrepen tijdens het onderzoek doen meestal geen pijn.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Endodontologen kunnen vaak helpen met het behoud van de meest ernstig beschadigde tanden. Als uw tand of kies niet meer gerestaureerd kan worden, kunt u overwegen om ze te laten verwijderen en vervangen door middel van een brug of implantaat.
Een endodontoloog voert complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook richt hij/zij zich op het uitvoeren van een tweede wortelkanaalbehandeling van een tand of kies die na een eerdere behandeling niet geheel genezen is. Het is een tandarts met aanvullende kennis van endodontologie.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Hoe lang gaat de behandelde tand of kies mee? Door middel van een goede verzorging kan behandeld tand of kies levenslang meegaan. Aangezien tandbederf altijd kan optreden, zijn een goede mondhygiëne en regelmatige controles van wezenlijk belang om verdere problemen te voorkomen.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Tijdens de behandeling kunnen instrumenten afbreken in het wortelkanaal.Ook kunnen perforaties (onbedoelde openingen naar tandvlees of kaakbot) ontstaan. In uitzonderlijke gevallen wordt er een spoelmiddel door geperst waardoor mogelijk pijn/zwelling ontstaat.
Kosten wortelkanaalbehandeling
De kosten zijn onder andere afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de behandeling en het aantal kanalen van een kies. Daarnaast kan het voorkomen dat er een stift tijdens de behandeling of een kroon na de behandeling geplaatst moet worden.
Een wortelkanaalbehandeling heeft namelijk als doel om te vermijden dat bacteriën zich in het wortelkanaal gaan vastzetten. Het is dus belangrijk om bij klachten snel een afspraak te maken bij een endodontoloog of tandarts.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u van de ingreep zelf niets. Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren.
De wortelkanaalbehandeling kosten variëren tussen de 130,00 en 400,00 euro, zonder hier de verzekering bij te betrekken. Maar hier moet je dus opletten dat het duurder kan uitvallen, wanneer de wortelkanaalbehandeling complexer is.
Dit is om te kijken hoe de wortels lopen. Een wortelkanaalbehandeling kan pijnlijk zijn, daarom krijgt u een plaatselijke verdoving in het tandvlees. U voelt dan meestal niks van de behandeling. De tandarts plaatst een lapje over de kies zodat we zo schoon mogelijk kunnen werken.
Een wortelkanaalbehandeling zorgt veelal voor irritatie van de tand of kies die behandeld wordt. Deze pijn kan tot enkele dagen na de behandeling voortduren. Deze napijn kunt u onderdrukken door pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol te gebruiken.
Globaal gezegd, hebben de tanden en de kleine kiezen één tot twee kanalen en de kiezen drie tot vier kanalen. Waarbij de onderkiezen vaker drie dan vier en de bovenkiezen vaker vier dan drie wortelkanalen hebben. De wortelkanalen komen bij elkaar in de pulpakamer.
Direct na de wortelkanaalbehandeling kunt u weer aan werk. U kunt wel wat hinder ondervinden van de verdoving, deze werkt namelijk gemiddeld zo'n drie uur. In die tijd kan praten en eten daarom wat lastig zijn. Houd er wel rekening mee dat u niet te zwaar werk verricht waarbij uw veel moet tillen of bukken.
Een wortelkanaalbehandeling slaagt meestal in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dan kan door een kleine chirurgische behandeling de tand of kies vaak behouden blijven.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
Als een zenuw ontstoken is, zal deze niet meer uit zichzelf genezen. Een alternatief voor de wortelkanaalbehandeling is de tand verwijderen/trekken.