Voeg simpelweg een beetje kokend water toe aan afgekoelde rijst, en de smaken komen weer tot leven. Vervolgens kun je allerlei producten toevoegen om er echt een gezond feestmaal van te maken. Waterkokereieren zullen op kantoor minder gewaardeerd worden als er maar één waterkoker is.
Op het fornuis: doe de rijst samen met kokend water (of bouillon) en een snuf zout in de pan en breng aan de kook. Zet een deksel op de pan en laat de rijst 12 minuten op laag vuur garen of tot alle vocht geabsorbeerd is en de rijst gaar is.
Ook pasta kun je koken in een waterkoker. Dit gaat vooral goed met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem (hier koekt de pasta snel aan vast). Doe de pasta in de koker en vul hem aan met water. Per 100 gram pasta volstaat ongeveer 1 liter water.
Hoe lang duurt rijst koken in een rijstkoker? Houd er rekening mee dat een rijstkoker er over het algemeen wat langer over doet dan wanneer je rijst kookt in een pan. Voor de meeste (voorgekookte) rijstsoorten doet de rijstkoker er ongeveer 25 minuten over.
Een rijstkoker is erg handig en zeker een aanwinst wanneer je vaak rijstgerechten klaarmaakt. Ook al gebruik je hem maar één keer per week – een rijstkoker is gewoon erg handig omdat je er niet bij hoeft blijven te staan en de resultaten (altijd) consistent zijn, mits jij de verhoudingen goed hebt.
Beste rijstkoker algemeen - Inventum RK140ZW
Niet alleen kan je rijst koken, je kan ook je rijst ermee stomen of warm houden. Daarom hebben wij de Inventum RK140ZW gekozen tot beste rijstkoker algemeen! De Inventum rijstkoker heeft een inhoudt van 1,4 liter, wat goed is voor ongeveer 800 gram rijst.
Kan ik naast water ook andere vloeistoffen verwarmen in de waterkoker? Nee, de waterkoker is alleen bedoeld voor het verwarmen van water. Gebruik het apparaat niet om soep of andere vloeistoffen of voedsel in potten, flessen of blikken op te warmen.
Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Simpel gezegd: gebruik minimaal 1 liter voor elke 100 gram pasta. Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z'n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.
Zeker geen melk koken met waterkoker!
Een waterkoker is zeker niet gemaakt voor melk te koken, de voornamelijkste redenen hiervoor is dat melk niet verdampt en omdat melk zal verbranden. Melk is een combinatie van water, vetten en eiwitten.
Heb je een waterkoker met een spiraal op de bodem die heet wordt (even deksel open en naar binnen kijken), dan kun je er geen pasta in koken, maar anders: 1 liter water per 100 gram pasta, laten koken en dan 10 minuten wachten (of iets langer, als je volkoren pasta maakt).
Een snelle waterkoker doet 2,5 minuut over het koken van 1 liter. Een langzame met een laag vermogen zo'n 4 minuten. Zo verbruikt een waterkoker met een laag vermogen, meer kilowattuur. Kies dus voor een hoger vermogen, dat is goedkoper in gebruik.
Een van de makkelijkste manieren om rijst te koken is in ruim water. Bij het afgieten gaat dan wel wat smaak verloren. Droog koken met net genoeg water dat door de rijst geheel wordt opgenomen kan ook, maar moet even afgemeten worden. Hierbij blijft alle smaak behouden.
Ja, je kunt rijst koken in de magnetron! Doe daarvoor de rijst met ongeveer 2 keer zoveel water in een magnetronbestendig bakje of schaal. Dek goed af en verwarm ongeveer 10 minuten op de hoogste stand of net zo lang tot er kleine gaatjes in de rijst zitten waar stoom uit ontsnapt.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Wanneer is een ei bedorven? Niet meteen na deze termijn, stelt het Voedingscentrum. Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Als je een eitje wilt bakken, maar je hebt geen pan of vuur bij de hand (bijvoorbeeld op werk) dan is de magnetron je beste vriend. Om een eitje te bakken pak je een bordje en zet je deze voor 2 minuten in de magnetron. Let wel op dat het een magnetronbestendig bordje is.
Voor iedere maaltijd is veel minder vet nodig. Iedere rijstsoort kan gebruikt worden in een rijstkoker. Door de automatisch timer kookt de rijst niet over. Je hoeft de rijst niet in de gaten te houden.
Hoeveel water moet er in een rijstkoker? Het algemene advies: voeg per kop rijst 1 – 2 koppen water toe. Gebruik je altijd hetzelfde kopje om de rijst en het water toe te voegen, dan heb je geen maatbeker of keukenweegschaal nodig.
Wat is de beste rijstkoker of stoomkoker? Dat hangt vooral af van hoe vaak en gevarieerd je het apparaat wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld alleen rijst koken, dan heb je de extra functies van een stoomkoker niet nodig. Let erop dat de inhoud van de rijstkoker ook past bij de hoeveelheden die je gaat bereiden.
Kun je aardappels koken in rijstkoker? Ja hoor, dat kan; alles wat je normaliter kookt in water, kan uitstekend in de rijstkoker.
Zo kook je pasta in een rijstkoker
Voeg de pasta toe aan de rijstkoker. Breek spaghetti eventueel in stukken zodat het past. Zorg dat de pasta redelijk gelijkmatig verdeeld is over de bodem van de binnenpan. Giet er water bij tot het water ongeveer 1 of 2 cm boven de pasta uitkomt.