Op de verteringsweg die de knoflook aflegt, verandert de chemische samenstelling. Dat gebeurt met name in de longen, die uiteindelijk stoffen afgeven die anders ruiken dan de oorspronkelijke lucht: methylsulfide en aceton. Die zijn tot dertig uur na het eten van de knoflook in de adem terug te vinden.
Knoflook neutraliseren
Muntthee (werkt beter dan een kauwgompje, die helpt alleen tijdelijk). Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet. Peterselie: kauw op de steeltjes van peterselie nadat je de knoflook hebt gegeten. Groene thee drinken na het eten, zoals deze van NewFysic.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je adem tussen de 8 en 48 uur blijven ruiken naar knoflook. Als je dus een belangrijke dag hebt waarvoor je absoluut niet naar deze geur wil ruiken, dan kun je dus beter minimaal een dag van tevoren geen knoflook meer eten.
De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Dorst door knoflook
Het lichaam bevat bepaalde pijnreceptoren die onder andere gevoelig zijn voor stofjes als capsaïcine in rode pepers, maar ook het stofje allicine in knoflook. Om verlichting te zoeken, kan dit aanzetten om te drinken, vandaar de dorst.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden. Je maag- en darmslijmvlies kunnen beschadigd raken, waardoor je darmwand minder goed voedingsstoffen opneemt. Je zult ook een zwaardere zweetlucht krijgen en uit de mond ruiken.
Een vers appeltje eten als toetje helpt bij het afbreken van het knoflookgas. Dat betekent minder knoflookgeur en dat is wat we willen! Druppel wat druppeltjes citroensap in een glas water, voor tijdens of vlak na het eten. Een kopje muntthee drinken na het eten helpt beter dan pepermunt of kauwgom.
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, verdikking, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen, diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem.
Op de verteringsweg die de knoflook aflegt, verandert de chemische samenstelling. Dat gebeurt met name in de longen, die uiteindelijk stoffen afgeven die anders ruiken dan de oorspronkelijke lucht: methylsulfide en aceton. Die zijn tot dertig uur na het eten van de knoflook in de adem terug te vinden.
Je kunt je knoflook het beste op een koele, droge, donkere plek bewaren. Een ongepelde knoflookbol die op deze manier wordt bewaard, blijft ongeveer zes maanden goed. Zodra een teentje niet meer aan de bol zit, blijft-ie drie weken goed.
De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger. In alle gerechten waarin gedroogde knoflook gebruikt wordt, kan ook verse gebruikt worden. Verse knoflook is lichter verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat verse knoflook door zijn milde smaak, weinig of geen reuk van de adem geeft.
Slechts een half tot maximaal een heel teentje is al meer dan voldoende. Eet je meer dan dat? Dan kan de rauwe knoflook je naast een slechte adem ook een dosis buikpijn bezorgen. Je kunt rauwe knoflook bijvoorbeeld aan een saladedressing toevoegen, er knoflookboter van maken of het door een saus mengen.
Muntblaadjes bleken het het meest effectief. Wat echt geen zin had, was de groene thee. Dat vooral de rauwe producten goed waren in de geur maskeren, was volgens de onderzoekers niet zo gek. Voor het afbreken van de geur en de vluchtige stoffen in knoflook heb je enzymen en polyfenolen (antioxidanten) nodig.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
wanneer knoflook in contact komt met citroen of andere zure ingrediënten, bestaat de kans dat het blauw uitslaat. Dit kan echter geen kwaad! in tegenstelling tot ui gaan je ogen niet tranen van knoflook. knoflook behoort niet tot de kruiden of specerijen.
Knoflook bevat sulfide componenten (thiolen) die afgebroken kunnen worden door enzymen die aanwezig zijn in de knoflook. Bij dit proces reageert het sulfide met het koper dat in de oplossing aanwezig is. Dit resulteert in kopersulfiden, wat resulteert in een blauwe verkleuring.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
Knoflook bevat namelijk relatief grote hoeveelheden allicinie en zwavel. Dit is een perfecte combinatie omdat allicinie een 'anti-aging' en verzachtend effect heeft op je huid, en zwavel juist ontstekingsremmend werkt, de doorbloeding van de huid vergroot en zorgt voor een natuurlijke glans.
Leg een teentje onder uw kussen en u valt vervolgens sneller in slaap. Dit komt doordat de zwavelhoudende stoffen waar knoflook vol mee zit. Deze stoffen brengen niet alleen de welbekende knoflookgeur met zich mee, maar hebben ook een kalmerende werking op het menselijk lichaam.